Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

Kohu oikeuskanslerista – Tuomas Pöysti paljastaa nyt, miten aikoo toimia jatkossa

LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Maan ylimpiin laillisuusvalvojiin lukeutuva oikeuskansleri Tuomas Pöysti ei aio vastaisuudessa osallistua hallituksen valmisteleviin neuvotteluihin.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

STT kysyi Pöystiltä hänen roolistaan liikkumisrajoituksia koskevan lakiesityksen valmistelussa. Perjantaina tiedotusvälineissä nostettiin esille Pöystin sähköpostit, joissa hänen tulkittiin neuvoneen pääministeriä lakitekstin kirjoittamisessa ja esityksen viestinnässä.

Pöysti kertoo osallistuneensa valmistelun aikana pyynnöstä hallituspuolueiden johtajien yhteiseen neuvotteluun. Hän kertoo nyt linjanneensa, ettei osallistu sellaisiin neuvotteluihin, joissa ei käsitellä lakiluonnosten lopulliseksi tarkoitettua päätöspohjaa.

–  Lisäksi arvioitavanani on kokonaisuudessaan, että rajaisin osallistumisen vain yleisistunnon muodollisiin päätösistuntoihin, Pöysti kertoo STT:lle.

Yleisistunnossa hallitus hyväksyy muun muassa eduskunnalle annettavat lakiesitykset.

Pöysti vastasi STT:n kysymyksiin sähköpostilla.

”Liiallisen läheisyyden tunne” vaarana

Pöystin mukaan suurempi ja näkyvä etäisyys valvottaviin saattaisi hyvinkin olla perusteltua laillisuusvalvonnan uskottavuuden kannalta.

–  Oikeuskansleri on perinteisesti antanut nopeasti korjaustarpeita osoittavaa palautetta valtioneuvoston yleisistunnon lähestyessä. On syytä harkita muotoja, millä se annetaan. Sähköpostit ovat nopea tapa kommunikoida, mutta vaarana ovat tulkintavirheet ja liiallisen läheisyyden tunne, Pöysti kirjoittaa.

Yksi esille nostetuista sähköposteista oli lähetetty suoraan pääministeri Sanna Marinille (sd.) ja hänen poliittiselle esikunnalleen. Siinä Pöysti kertoi, mitä esityksessä ”julkisuudessa kannattaa korostaa”.

Pöysti on kuvaillut myöhemmin viestin muotoilua onnettomaksi, mutta kiistänyt luopuneensa laillisuusvalvojan roolista.

Edeltäjä: Roolijako tärkeää

Viikko sitten myös Pöystin edeltäjä Jaakko Jonkka otti kantaa oikeuskanslerin hallinnolliseen asemaan.

Vuosina 2007–2017 oikeuskanslerina toiminut Jonkka kirjoitti Helsingin Sanomille lähettämässään mielipidekirjoituksessa, että oikeuskansleri voi toisinaan osallistua lakien valmisteluun jo ennen kuin niitä tarkastetaan valtioneuvoston yleisistunnon alla.

–  Roolijaosta kiinni pitäminen on näissä hallituksen epävirallisissa neuvotteluissa tärkeää siksi, ettei oikeuskansleri ajaudu osalliseksi päätöksentekoon, jota on velvollinen valvomaan, Jonkka kirjoitti.

Oikeuskanslerin toiminnan valvonta kuuluu eduskunnan perustuslakivaliokunnalle. Valiokunnan puheenjohtaja Antti Rinne (sd.) ei halunnut kommentoida asiaa, eikä STT tavoittanut varapuheenjohtaja Antti Häkkästä (kok.) haastatteluun lauantaina.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE