Huvudnyheter

FSD:s kampanjarbetare Simon Bergman: ”Nu har man kunnat satsa mer på planering”

Foto: Topi Lappalainen
Simon Bergman är FSD:s kampanjarbetare i kommunalvalet 2021.

Simon Bergman trodde att det var två månaders intensiva arbete inför kommunalvalet som gällde när han tog på sig uppdraget som FSD:s kampanjarbetare. Sedan sköts kommunalvalet fram till juni och kampanjens natur förändrades något. Till ABL berättade Simon om sin bakgrund och om valkampanjen han arbetar med.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

Simon Bergman är född i Vasa och under hans tre första år bodde familjen i Korsnäståget som också många andra socialdemokrater kommer från. I Solf i Korsholm växte han upp och studietiden tillbringade han i Åbo.

 

– Min målsättning var att få se mera av Svenskfinland, berättar Bergman om valet av studieort.

 

Han studerade formgivning på Novia, två år teologi vid Åbo Akademi där det också blev några kurser i humaniora och sedan ännu masterprogrammet i leadership och service design på Novia.

 

– Jag började jobba i mässbranschen som designer redan 2012 och tog masterprogrammet vid sidan av jobbet. 2018 blev jag helt färdig med studierna och det var under studietiden jag gick med i ÅSS.

 

Åbo socialdemokratiska studerande heter nuförtiden Åbo-Vasa socialdemokratiska studerande ÅVSS. Nuförtiden bor han i Helsingfors och när han blev formellt partiansluten 2017 var det i Helsingfors svenska arbetarförening HSAF han anslöt sig till.

 

– Hela branschen har legat nere sedan mars förra året. Många löntagare är permitterade, frilansare är utan arbete och företag har löpande kostnader som äter kassa hela tiden fast man ligger nere. Det kommer inte att bli detsamma som förr efter pandemin, berättar Bergman om sin bransch.

 

Att få tips om den tidsbundna anställningen som kampanjarbetare kom lägligt för Bergman som hade blivit permitterad på grund av coronakrisen.

 

– Folk letar nya vägar när de är utan jobb. Det är roligt att kunna göra någonting annat emellanåt. Det här är faktiskt väldigt intressant att vidga vyer och se en ny del av världen och verkligheten, säger Bergman.

 

Omställningen var plötslig när det kom fram att valet skulle skjutas upp från april till juni. Det högintensiva arbetet som skulle ta två månader tar nu en längre tid. Så tror Bergman att det har känts för många kandidater också, att kampanjrytmen har ändrats och vissa saker kan skötas med lugnare tempo men med bättre planering.

 

– Beslutet att skjuta upp valet var säkert det enda möjliga under omständigheterna. Alla hade kommit igång med sina kampanjer så det var bara att fortsätta. Valarbetet har pågått konstant. Enligt den ursprungliga tidtabellen skulle planeringen och förverkligandet ha skett mer eller mindre samtidigt. Nu har man kunnat satsa mer på planering, påpekar Bergman.

 

Arbetet med att rekrytera nya kandidater har pågått hela tiden nu när tidsfristen förlängdes. Det har inte varit Bergmans huvudsakliga arbete som mest sysslar med sociala medier men några rekryteringssamtal har även han ringt.

 

Det känns bra inför valet, man är tydlig i vad man vill och kommunikationen fungerar”

 

FSD:s kampanjarbetare är nöjd med partiets läge inför kommunalvalet.

 

– Det känns bra inför valet, man är tydlig i vad man vill och kommunikationen fungerar. I riksdagsvalet arbetade man fram ett program som sedan fungerade som grundsten i regeringsförhandlingarna. Det fungerade bra och programarbetet har varit bra också nu. Det är viktigt att vi alltid beaktar de sociala, ekologiska och ekonomiska aspekterna av politiken som en helhet, berättar Bergman.

 

Det som Bergman inte är nöjd med är hur statsminister Sanna Marin behandlas i medierna.

 

– Media har en stark anti-Marin-kampanj. Varje dag kommer det betalda annonser av Iltalehti som säger något negativt om personen Marin. Det delar folket ju mer man utsätts för den typen av innehåll. Man provoceras att ta ställning för eller emot och det uppstår en splittring som inte har något med sakfrågor att göra, anser Bergman.

 

Det förvånande med kritiken är enligt Bergman hur bra Finlands regering har klarat sig i coronaläget om man jämför med många andra länder.

 

– Ingen kan påstå annat än att regeringen har gjort sitt bästa och resultatet är ganska gott, säger Bergman.

 

Coronatiden har enligt Bergman lett till att regeringsprogrammet har förverkligats något långsammare och framför allt till det att det inte syns på samma sätt i medierna fast man har lyckats få mycket igenom redan nu trots corona. Orsaken till bristen på synlighet är att medierna fokuserar på coronapandemin.

 

– Det är synd att regeringen inte har fått jobba för fullt för det som man kom överens om utan man har fått prioritera hanteringen av coronakrisen. Man har kunnat göra överraskande mycket och utan corona skulle det ha synts i offentligheten på ett annat sätt, avslutar kampanjarbetaren.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE