Nyheter

Mångsysslaren Harri Niskanen kandiderar i Korsholm

Foto: Topi Lappalainen
Harri Niskanen kandiderar i kommunalvalet i Korsholm.

En av SDP:s kommunalvalskandidater i Korsholm är Harri Niskanen, 63, som för fyra år sedan kandiderade i Vasa. Niskanen är poet, kulturarbetare och medborgaraktivist.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

Niskanen kommer ursprungligen från Helsingfors där han 1979 debuterade som poet på Boklaget för Södra Finland.

 

– Jag fungerade också som lektör för vissa diktsamlingar, berättar Niskanen, vars senaste bok Tätnande rum utkom 2020 på Boklaget Spica.

 

– Spica är en förening jag har grundat för uppläsningstillställningar och litterära evenemang. Jag vill få österbottningar till litterära salonger.

 

Niskanen är aktiv inom samhället och kulturlivet på många olika sätt. Ryssland-vänskapsverksamheten och Internationella kultursällskapet Mira är centrala för honom, liksom Korsholms socialdemokratiska förening. Han är ordförande för Korsholms avdelning av Samfundet Finland-Ryssland, Mira och Boklaget Spica.

 

– Det var via Arbetarbladet jag först anslöt mig till SDP. Det var en och en halv månads sommarpraktik på 1970-talet som ledde till att jag gick med i partiet, på den tiden som Alf-Erik Helsing blev chefredaktör.

 

Efter en paus skrev Niskanen in sig i partiet på nytt för åtta år sedan i Vasa och har nu blivit aktiv i Korsholm dit han flyttade 2018. Han är vice ordförande och tf. kassör i Korsholms socialdemokratiska förening.

 

– Det fanns ett lämpligt hus att köpa i Smedsby och på det sättet har jag bott i Korsholm sedan början av juli 2018, berättar Niskanen.

 

Invandrarfrågor och mångkultur ligger Niskanens hjärta speciellt nära, inte minst genom aktiviteten i Mira.

 

– Mira är en legendarisk förening för mångkultur. Vi sysslar bland annat med matkultur, bildkonst och litteratur och har tolv associerade föreningar. Vi har integreringsverksamhet med stödundervisning i både finska och svenska. I verksamheten deltar människor med 36 olika modersmål, säger Niskanen.

 

När flyktingar från Syrien och Afghanistan kom till Torneå under flyktingkrisen, var Niskanen med om att möta dem på järnvägsstationen. Flyktingarna inkvarterades sedan i Närpes, Kristinestad och Vörå.

 

– Jag fick ett telefonsamtal från Torneå och det gällde att möta asylsökande. Det tog ett par veckor innan den offentliga sidan reagerade på situationen, minns Niskanen.

 

Niskanen kommer från Helsingfors och gjorde 1986 civiltjänst i Vasa. I slutet av 1980-talet beslöt han att flytta till Österbotten och blev officiellt vasabo från början av januari 1990 och nu är det Korsholm där han bor.

 

Niskanen är också aktiv i Delegationen för etniska relationer ETNO i Österbotten, Organisationsdelegationen vid Österbottens förbund och Pohjanmaan yhdistykset – Österbottens föreningar. Han är dessutom styrelsemedlem i Svenska Österbottens Litteraturförening.

 

Korsholms socialdemokratiska förening går till val med följande program: en trivsam och trygg boendemiljö, stöd för utbildning och familjer, en värdig ålderdom genom respektfull åldringsvård, goda förutsättningar och möjligheter för företagsamhet samt hållbar utveckling och ett fungerande samarbete över kommungränserna.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE