Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

”Leikkaaminen sopii kokoomukselle, kun se koskettaa pienituloisia” – SDP:n Mäkynen puolustaa arvonnousuveroa

Jukka-Pekka Flander

Hallitus esittää budjettiehdotuksessaan arvonnousuveroa, jolla pyritään puuttumaan verovälttelyyn. Kansanedustajan, SDP:n 2:n varapuheenjohtajan Matias Mäkysen mukaan verossa ei ole kyse maastamuuton verottamisesta, vaan oikeudenmukaisesta veropolitiikasta.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

”On epäoikeudenmukaista, että nykytilanteessa piensijoittajat maksavat osingoistaan ja myyntivoitoistaan veroja, vaikka samaan aikaan suurituloisilla on mahdollisuus välttää verot siirtämällä kirjansa vaikka vain väliaikaisesti verokeitaaseen ja nostamalla myyntivoitot siellä. Arvonnousuveron käyttöönotolla hallitus haluaa tehdä oikeudenmukaista veropolitiikkaa ja puuttua tähän epäkohtaan”, Mäkynen sanoo tiedotteessaan.

Mäkynen huomauttaa, että Suomi ei ole suinkaan ainoa maa, joka puuttuu yksityishenkilöiden verovälttelyyn, vaan vastaava vero on jo voimassa useissa länsimaissa, kuten esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Ruotsissa.

”Ei siis pidä paikkaansa, että veron käyttöönotto lisäisi poismuuttoa Suomesta. Päinvastoin arvonnousuvero estää verosyistä tehtäviä muuttoja, sillä tähän saakka verojen välttely Suomesta muuttamalla on ollut mahdollista.”

Petteri Orpo ilmoitti, että aikoo poistaa arvonnousuveron, mikäli kokoomus on seuraavassa hallituksessa.

Tavallisen kansalaisten elämään arvonnousuveron käyttöönotto ei Mäkysen mukaan myöskään vaikuta, sillä voimaan tullessaan vero tulisi koskettamaan vain hyvin varakkaita henkilöitä.

”Verovälttely sen sijaan satuttaa kaikkia suomalaisia, sillä veroparatiiseihin siirretyt myyntivoitot ovat poissa tavallisten ihmisten palveluista, jotka täytyy kustantaa jollakin muulla tavalla.”

Oppositiopuolueista etenkin Kokoomus vastustaa arvonnousuveron käyttöönottoa, vaikka on samaan aikaan julkisesti kertonut kantavansa huolta Suomen talouden tilasta. Mäkysen mielestä puheissa on ristiriita.

”Vain muutama viikko sitten kokoomuksesta ehdotettiin toimeentulotuen ja työttömyysturvan leikkaamista valtion menojen rahoittamiseksi. Nyt puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo ilmoitti, että aikoo poistaa arvonnousuveron, mikäli kokoomus on seuraavassa hallituksessa. Leikkaaminen sopii siis kokoomukselle, mutta vain silloin, kun se koskettaa pienituloisia. Siitä on oikeudenmukaisuus kaukana”, Mäkynen toteaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE