Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

”Jopa Sipilän kauden kiky jää kalpenemaan” – oppositiojohtajat ennustelivat seuraavalle hallitukselle kylmää kyytiä

LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon mukaan on selvää, että seuraava hallitus joutuu tekemään leikkauksia.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

– Vasemmistohallituksessakin tiedetään, että nämä kulutusjuhlat loppuvat jossain vaiheessa, Orpo sanoi Politiikan toimittajien yhdistyksen tilaisuudessa tiistaina.

Myös perussuomalaiset uskoo, että seuraava hallitus joutuu tekemään vaikeita päätöksiä.

– Uskoisin jopa, että (Juha) Sipilän kauden kiky jää kalpenemaan näiden rinnalla, sanoi Orpon kanssa debatoinut perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra.

Orpo kritisoi hallituksen budjettiriihessä tekemiä päätöksiä velanotosta.

– Se, että hallitus ottaisi lähes seitsemän miljardia velkaa, sitä me vastustamme, näin ei pidä toimia. Näyttää siltä, että hallituksella on valtiovarainministeriössä ollut rahaa kaikkeen, mitä joku on pyytänyt, Orpo sanoi.

Korjausliikkeen kokoomus aloittaisi lisäämällä tuloja, lisäämällä työtä suomalaisille ja alentamalla veroja, jotta ei tarvitsisi leikata ainakaan kaikkein tärkeimmistä menoista. Orpon mielestä säästöjä löytyisi myös tekemällä asioita järkevämmin ja paremmin, pienellä rahalla. Kokoomus olisi myös valmis harkitsemaan työttömyysturvan porrastamista.

Purra: Asumistukimenot ovat poskettomat

Yksittäisistä menokohteista molemmat puheenjohtajat nostivat esille asumistukimenot ja kauhistelivat niiden suuruutta.

– Asumistukimenot ovat poskettomat, ja hyvin pitkälle ne johtuvat siitä, että meillä on epämarkkinamaisesti toimiva vuokrauskenttä. Nimenomaan Kojamon kaltaiset veroparatiisiolosuhteissa toimivat yhteisöt ovat yksi selitys tälle, Purra sanoi.

Hänen mukaansa ongelmaa ei kuitenkaan ratkaistaisi leikkaamalla asumistukea, sillä siitä seuraisi se, että jostakin muualta pitäisi saada saman verran, toimeentulotuesta tai muualta.

– Se, mihin pitäisi kiinnittää huomiota, on sosiaaliturvan ja matalimpien palkkojen välinen yhteys, erityisesti kalliin asumisen alueella. Ratkaisumme asiaan on, että verotusta pitäisi alentaa, jolloin palkka kilpailee paremmin sosiaaliturvan kanssa.

Perussuomalaiset eivät Purran mukaan kannata sosiaaliturvan leikkauksia ratkaisuna talousongelmiin. Purran mukaan esimerkiksi julkisen sektorin tiivistämisellä niistä tehtävistä, jotka eivät ole kaikkein tärkeimpiä, olisi saatavissa säästöjä.

Erimielisyyttä työperäisestä maahanmuutosta

Työperäisestä maahanmuutosta oppositiojohtajat olivat erimielisiä. Orpo ihmetteli, mistä perussuomalaiset saisi työvoimapulasta kärsiville aloille, kuten teollisuuteen, palvelualoille ja sosiaali- ja terveyspalveluihin työntekijöitä, jos puolue ei hyväksy työperäistä maahanmuuttoa.

– On karmeaa ylenkatsetta meidän hoitajiamme kohtaan väittää, että työvoimapula johtuu siitä, että suomalaiset eivät yhtäkkiä haluaisi tehdä näitä töitä. Oletteko te kuulleet siitä, että palkkatasossa, työn kuormittavuudessa on joitain ongelmia? Näiltä aloilta pakenee ihmisiä pois, koska he eivät jaksa tehdä sitä ja palkka ei vastaa sitä työtä, Purra vastasi.

Hänen mukaansa tässä taloustilanteessa palkkoja ei kuitenkaan ole mahdollista korottaa.

Orpo sanoo tunnistavansa hyvin ongelmat, jotka liittyvät hoiva- ja sosiaali- ja terveysalalla työn kuormittavuuteen ja työssä jaksamiseen. Orpon mukaan tarvitaan myös työperäistä maahanmuuttoa, jos halutaan huolehtia suomalaisesta hyvinvoinnista, sillä väki vanhenee.

Otsikkoon lisätty sana ”seuraavalle”. Juttua päivitetty uudella pidemmällä versiolla kello. 12.36

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE