Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Petteri Orpo, onko ”maastapoistumisveron” poisto kynnyskysymys? – oppositiojohtaja veronalennustarpeesta: 2 prosenttiyksikköä ”hyvä malli”

Petteri Orpo (kok.) tänään Politiikan toimittajien tilaisuudessa.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on viime aikoina päivitellyt harvakseltaan Twitterissä.

Johannes Ijäs

Demokraatti

19. elokuuta hän antoi siellä täyden tukensa Suomen Afganistanin evakuointioperaatiolle. Seuraava päivitys tuli 10.9., jolloin Orpo otti kantaa maastapoistumisveroon eli arvonnousuveroon.

– Kokoomus ei hyväksy maastapoistumisveroa. Mikäli olemme seuraavien eduskuntavaalien jälkeisessä hallituksessa, tullaan tämä vero poistamaan, Orpo kirjoitti ja herätti vilkkaan keskustelun.

Hallitus oli juuri päättänyt budjettiriihessä, että vuonna 2023 otetaan käyttöön henkilöiden arvonnousuvero. Täällä kertyneen omaisuuden myyntivoitot verotettaisiin Suomessa myös silloin, kun omaisuus luovutetaan ulkomailla asuessa.

– Kerroin sen, että minä pidän sitä erittäin vääränä ratkaisuna, jos hallitus ylipäänsä saa sitä koskaan aikaan. Se on valtiovarainministeriön asiantuntijoiden mukaan niin vaikeasti toteutettavissa, että noinkohan saavat sitä. Minusta se on täysin väärä, Orpo kommentoi arvonnousuveroa Demokraatille tänään.

Orpon mielestä vero kuvaa hallituksen yleistä veropolitiikan linjaa.

– Eli ei kiinnitetä huomiota todelliseen ongelmaan, että meillä olisi kilpailukykyinen verotus vaan tehdään tällaisia ideologisia juttuja, joille ei ole faktapohjaista perustetta. Kyllä minä seison sanojeni takana, että jos he sen onnistuvat tekemään, niin seuraavan hallituksen pitää se poistaa.

Eli se on hallitusneuvotteluissa kynnyskysymys?

– Se on haitallinen vero. Ja kun seuraava hallitus, jos olemme siellä mukana, neuvottelee verotuksen kokonaisuudesta, niin siihen vedetään viiva päälle. Mutta minä en edes usko, että (nykyinen) hallitus saa sitä aikaan.

– Arvonnousuveron vastustus kertoo kaiken kokoomuksen todellisista arvoista. Vaikka puolue on tähän asti kritisoinut monia hallituksen päätöksiä, tämä taitaa olla ensimmäinen, jonka puheenjohtaja Orpo lupaa poistaa. Rikkaiden myyntivoittoverojen maksattaminen tavallisilla suomalaisilla korkeimpina veroina on juuri se, jonka kokoomus lupaa perua, SDP:n kansanedustaja, valtiovarainvaliokunnan verojaoston puheenjohtaja Pia Viitanen ihmetteli muutama päivä sitten tiedotteessaan.

– Näyttää valitettavasti siltä, että veroparatiisit ovat kokoomuksen ja sen puheenjohtajan Orpon erityissuojeluksessa, hän jopa latasi.

Puolustatteko te veroparatiiseja kuten hallituspuolueista sanotaan?

– En tietenkään. Tämä on nimenomaan tätä ideologista juttua, että keskustelu viedään tähän. Kannattaa lukea se valtiovarainministeriön muistio. Tämä on erittäin vaikeasti toteutettava (vero). Ja siitä luultavasti aiheutuu enemmän haittaa Suomelle, jos se tehdään. Ongelma ei ole se, että täältä nyt lähtisi kauheasti pääomia, vaan tänne pitäisi saada pääomia, osaajia ja tekijöitä, Orpo vastaa.

Orpon viittaama valtiovarainministeriön 2020 helmikuussa julkaisema selvitys ei puoltanut maastapoistumisveron käyttöönottoa.

Petteri Orpo ja perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra väittelivät tänään aamupäivällä Politiikan toimittaja ry:n järjestämässä debatissa Helsingissä.

– Veronalennuksia pitää laittaa koko työtulokentälle mutta tietenkin keskittäen erityisesti sinne, missä työn kannustimet ovat heikot eli alemmilla palkkatasoilla, Purra sanoi.

Purra ja Orpo löysivät tässä asiassa yhteisen sävelen. Orpo sanoi, että ansiotuloverotusta on laskettava kaikissa tuloluokissa painottuen niiden alapäähän. Hän puhui myös yrittämisen verotuksen laskemisesta.

Puolet eli 51 prosenttia niin kutsutun Ekonomistikoneen jäsenistä tasapainottaisi julkista taloutta verotusta kiristämällä. Vain neljäsosa torjui veronkiristykset huhtikuussa julkaistun tiedotteen mukaan.  Kommenteissaan ekonomistit toteavat, että mieluiten veroja pitäisi kerätä lisää esimerkiksi veropohjaa laajentamalla kuin verokantoja nostamalla. Torjuvasti veronkiristyksiin suhtautuvat arvioivat, että veronkiristykset hidastavat kasvua menoleikkauksia enemmän.

– Minä kuulun sitten varmaan niihin ekonomisteihin, jotka ovat sitä mieltä, että tiettyyn rajaan asti nimenomaan työn ja yrittämisen verotusta keventämällä saadaan lisää. Viime hallituskaudella ansiotulojen ansiotulojen verotusta kevennettiin puolellatoista miljardilla. Talous kasvoi, velkaantuminen saatiin melkein pysähtymään. Työpaikkoja syntyi 140 000. Minusta se oli hyvää politiikkaa. Sitä paitsi Suomessa vertailujen mukaan nimenomaan ansiotulojen verotus on eurooppalaista huippuluokkaa, Orpo sanoi Politiikan toimittajien tilaisuudessa medialle.

Kysymykseen kokonaisveroasteen laskemisen määrästä ensi vaalikaudella Orpo sanoo Demokraatille, että asiaan pitää palata tarkemmin, kun kokoomus tekee ohjelmatyötä tulevaa hallituskautta kohti.

– Mutta viime hallituskaudella Sipilän (kesk.) hallituksessa kokoomusjohtoisesti laskettiin kokonaisveroastetta kaksi prosenttiyksikköä, hän vihjaa kehuen saavutusta erinomaiseksi.

Orpo sanoo kahdesta prosenttiyksiköstä tulevaan vaalikauteen liittyen: ”minusta se on hyvä malli”.

– Mutta katsotaan tarkemmin, mikä on mahdollista.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE