Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Työmarkkinat

”Tällainen vedätys ei lisää työntekijöiden luottamusta” – JHL:n yhdistyksiltä tutkintapyyntö poliisille HKL:n toimista yt-neuvotteluissa

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n kaksi jäsenyhdistystä haluaa poliisin selvittävän, onko Helsingin kaupungin liikennelaitos HKL rikkonut lakia yt-neuvotteluissa.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Yhdistykset kertovat jättäneensä asiasta tutkintapyynnön Helsingin poliisille sunnuntaina 19.syyskuuta.

Pyynnön taustalla on Helsingin aikomus muuttaa HKL liikelaitoksesta yhtiöksi ja yhtiöittämistä koskevat yt-neuvottelut, jotka käytiin kevättalvella 2021. Neuvottelut loppuivat huhtikuussa. Yhdistysten mukaan HKL:n johto antoi kuukausien ajan työntekijöilleen täysin väärän kuvan siitä, mitä liikelaitoksen muuttaminen yhtiöksi käytännössä tarkoittaa. Yt-neuvottelujen aikana ei yhdistysten mukaan annettu lainkaan tietoa siitä, että käytännössä koko metron toiminta jää yhtiön ulkopuolelle. Työntekijöille tämä selvisi vasta elokuussa.

– Metroliiketoiminnan jäämisellä yhtiön ulkopuolelle on väistämättä vaikutuksia henkilöstöön. Tällainen vedätys ei lisää työntekijöiden luottamusta hankkeeseen eikä työnantajaan, Raitio- ja metrohenkilökunnan yhdistys JHL ry:n puheenjohtaja Petri Lillqvist sanoo tiedotteessa.

Tutkintapyynnössä on mukana myös Helsingin raidetyöntekijät JHL ry. Yhdistysten mielestä yt-neuvotteluissa tehdyt suunnitelmat ja muut asiakirjat eivät ole päteviä. Työnantaja on jättänyt kertomatta muutoksesta, joka on merkittävä ja jolla on suuret vaikutukset työntekijöihin, yhdistykset perustelevat.

JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine ymmärtää, että HKL:n työntekijät ovat hyvin pettyneitä työnantajan toimintaan. Salailu rapauttaa luottamusta ja laskee työhyvinvointia. HKL toimii parhaiten nykymuodossaan, Niemi-Laine muistuttaa.

– HKL toimii hyvin liikelaitoksena ja nykyisellä organisaatiolla voidaan hyvin tehdä yhteistyötä myös Helsingin naapurikuntien kanssa. Vetoan jälleen Helsingin valtuutettuihin: Yhtiöittämiseen liittyy suuria riskejä, miettikää niitä tarkkaan ennen kuin äänestätte HKL:n kohtalosta, Niemi-Laine sanoo tiedotteessa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE