Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Tutkija arvostelee poliisin hallintoa tehottomuudesta – sisäministerin valtiosihteeri: ”Olen esiselvityksen ja laajan keskustelun kannalla”

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) valtiosihteeri Akseli Koskela pitää tutkija Heikki Mansikka-ahon ajatusta poliisiorganisaation niin kutsutusta yhden viraston mallista esiselvityksen arvoisena.

Simo Alastalo

Demokraatti

– Olen esiselvityksen ja laajan keskustelun kannalla, mutta en pysty lupaamaan, että sellainen käynnistetään. Täytyy katsoa plussat ja miinukset ja pohtia voiko organisaatiota rationalisoida. Monella muulla viranomaisella tällainen on, Koskela sanoo Demokraatille.

Poliisissa siirryttiin kahden viraston malliin, kun Poliisihallitus aloitti toimintansa vuonna 2010 sisäministeriön poliisiosaston rinnalla. Lokakuussa Tampereella poliisin hallinnosta väittelevä Mansikka-aho pitää Poliisihallituksen perustamista paitsi suurena kustannuksena myös yhtenä osatekijänä poliisin toiminnan tehottomuuteen.

Koskelan mukaan 2000-luvulla tehdyt kolme poliisihallinnon rakenneuudistusta, joiden yhteydessä Poliisihallituskin perustettiin, olivat äärettömän isoja ponnistuksia.

– Tärkeintä on, että poliisin resurssit tukevat ihmisten turvallisuutta ja palveluja. Siitä pitää lähteä liikenteeseen. Kaikissa uudistuksissa on hyvä tarkastella tehtyjä ratkaisuja, että asetetut päämäärät varmasti saavutetaan.

Sisäministeriön näkökulmasta poliisin julkisessa keskustelussa esillä olevat resurssihaasteet ovat Koskelan mukaan vakavia ja juontuvat pitkältä ajalta. Vaikka poliisin budjetti nousee ensi vuonna yli 800 miljoonan ja hallitus myönsi syksyn riihessään runsaan 10 miljoonan lisärahan, poliisin mukaan rahat eivät ensi vuonna riitä ja poliisien määrä uhkaa vähentyä.

Poliisi on vaatinut hallitukselta 30 miljoonan euron lisärahaa.

Kroonisen rahapulan taustalla on Koskelan mukaan useita syitä ajoneuvo- ja kalustohankinnoista toimitiloista koituviin kustannuksiin ja poliisin lainsäädännöllisiin lisätehtäviin. Kuluja koituu myös ICT-hankinnoista.

– Rahoitusta ja lisähenkilöstöä ei ole saatu samassa suhteessa. Samalla väkimäärällä on pitänyt tehdä enemmän. Myös turvallisuusympäristö on muuttunut.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE