Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

D-analyysit

Suomi-Areenan kutsuminen poliittisen eliitin ryyppyjuhlaksi ei ole kovin tuulesta temmattu herja

Jukka-Pekka Flander
Politiikka

Pinja Perholehto

Kirjoittaja on Demarinuorten puheenjohtaja.

Seison tanssilattian laidalla ja hikikarpalot valuvat pitkin ohimoa. Punatähtien keikka kokosi yhteen ihmismeren, jonka keskellä oli kuuma keinua. Otan kulauksen limua viilennyksen toivossa. Tunnen samalla, kuinka joku tarttuu käsivarteeni ja nykäisee niin, että juoman rippeet läikkyvät pitkin lattiaa.

Pinja Perholehto

”Älä oo tylsä, lupasit juoda tänään! Pitäisit edes joskus hauskaa…” Kuulen saman virren jo kolmatta kertaa kieltäytyessäni kohteliaasti shoteista. Tunnen itseni ulkopuoliseksi, yksinäiseksikin. Molemmat siksi, etteivät muut tunnu hyväksyvän valintaani olla tavoittelematta humaltumista. Yhä edelleen vain raskaus, kuskina oleminen tai antibioottikuuri tuntuvat olevan yleisesti hyväksyttyjä syitä kieltäytyä alkoholista.

Vaikka sober curious -ajattelu on herättänyt viime vuosina kiinnostusta ympäri maailman, liittyy päihtyminen yhä tunnusomaisesti monien yhteisöjen toimintaan. Politiikassa tätä ilmentää Suomi-Areena, jonka kutsuminen poliittisen eliitin ryyppyjuhlaksi ei ole kovin tuulesta temmattu herja.

Alkoholin ei tarvitse olla ratkaisu yhteisöllisyyden luomiseen tai itsensä ja toisten kiittämiseen.

TODISTIN TÄNÄ KESÄNÄ viidettä kertaa, kuinka heinäkuun toinen viikko Porissa on esimerkki paitsi runsaan alkoholinkäytön tavanomaisuudesta myös siitä, kuinka humaltumista pidetään verkostoitumisen edellytyksenä. Lähtökohtaisesti kaikissa sidosryhmätilaisuuksissa on tarjolla alkoholia kellonaikaan katsomatta. Ikään kuin emme osaisi ylläpitää sosiaalisia suhteita, tutustua uusiin ihmisiin tai tehdä taustayhteisöämme tunnetuksi ilman alkoholia.

Perinteet ja normit eivät ole kiveen hakattu totuus. Jos jonkin tutun tavan alkoholikeskeisyys ei tunnu enää merkitykselliseltä, on syytä miettiä, pitäisikö sitä muuttaa. Toivon lämpimästi, että minun sukupolveni rakentaa uudenlaista ilmapiiriä alkoholin ympärille sekä järjestöissä että laajemmin yhteiskunnassa.

Alkoholin ei tarvitse olla ratkaisu yhteisöllisyyden luomiseen tai itsensä ja toisten kiittämiseen.

Alkoholi itsessään ei ole aina ongelma. Minäkin nautin välillä juoman tai kaksi, viimeksi Rammsteinin keikalla ystävieni kanssa. Niin kauan kuin juomattomuutta joutuu perustelemaan, mutta juomista ei, on ajattelussa kuitenkin vinouma.

Etenkin nuorisojärjestöissä alkoholinormatiivisuuden suhteen tarvitaan erityistä herkkyyttä. Kyse kun on toiminnasta, jonka tavoitteena on kasvattaa uusia, kirkkain ajatuksin linjaavia maailman muuttajia. Heitä en välttämättä Suomi-Areenan kaltaisiin tapahtumiin tahtoisi enää viedä. Olivatpa ne sitten kuinka hyviä paikkoja verkostoitua tahansa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE