Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Venäläisten turistien viisumirajoitukset astuvat voimaan heti puolenyön jälkeen

LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Venäläisten turistien viisumeja koskevat rajoitukset ovat astumassa voimaan ensi yönä heti puolenyön jälkeen, ja ne ovat voimassa toistaiseksi. Periaatepäätöksellä pyritään lähtökohtaisesti estämään kokonaan nykytilanteessa venäläisten turismi Suomeen ja siihen liittyvä kauttakulku Suomen kautta.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

STT:n tietojen mukaan tämä voi vähentää rajaliikennettä 30-50 prosenttia.

Rajoituksiin sisältyy poikkeuksia, jotka vertautuvat koronarajoituksiin. Suomeen voi siis edelleen matkustaa esimerkiksi perhesyistä tai humanitäärisistä syistä. Tarkempi lista näistä ryhmistä julkaistaan tänään.

Perheenjäseniksi määritellään tässä yhteydessä henkilöt lapsista isovanhempiin. Lisäksi maahantulo-oikeus on jatkossakin niillä venäläisillä henkilöillä, joilla on Suomessa ennen 30. syyskuuta 2022 hankittu asunto tai kiinteistö, johon liittyy välittömiä huoltotarpeita.

Valtioneuvosto teki asiaa koskevan periaatepäätöksen tänään istunnossaan. Periaatepäätös ei tarvitse eduskunnan hyväksyntää.

RAJOITUKSIA perustellaan sillä, että Venäjän kansalaisten maahantulo turismitarkoituksissa vaarantaa Suomen kansainväliset suhteet. Ne perustuvat Schengen-säännöstöön.

-  Taustalla on ulkopoliittisen johdon arvio vaarasta maamme kansainvälisiin suhteisiin. Siinä on otettu huomioon myös painavia syitä, kuten puolustussotaa käyvän Ukrainan johdon kanssa käydyt keskustelut, EU:n asettamien lentoliikenteen rajoitusten kiertomahdollisuus sekä suhteet Baltian maihin ja Puolaan. Venäjän liikekannallepano on vaikuttanut merkittävästi tähän arvioon, sanoi ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) tiedotustilaisuudessa.

Hän täsmensi tämän tarkoittavan Baltian ja Puolan osalta sitä, että jos Suomen raja on auki sellaisille henkilöille, joilla on esto mennä Baltian maihin tai Puolaan, se merkitsisi suhteiden heikkenemistä kyseisiin maihin ja epäsuhtaa rajaliikenteessä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE