Nyheter

Korjausliike läggs ner

Topi Lappalainen
Valaffisch i Helsingfors inför riksdagsvalet. Korjausliike ingick ett valförbund med Kristdemokraterna och Centern som blev utan ett riksdagsmandat i huvudstaden.

Korjausliike ska läggas ner. Partiet som tidigare hette Blå framtid fick drygt tusen röster i riksdagsvalet i april och ströks ur partiregistret.

ABL

 

 

I riksdagsvalet 2019 fick Blå framtid 1,0 procent av rösterna och utbrytargruppen ur Sannfinländarna gick miste om alla sina riksdagsmandat då. Anhängare av Sannfinländarnas tidigare partiledare Timo Soini bildade partiet 2017 efter att Jussi Halla-aho efterträdde Soini som partiledare.

Blå framtid företrädde en mer regeringsduglig och salongsfähig variant av högerpopulismen. Hela Sannfinländarnas ministergrupp fortsatte i Blå framtid efter partisplittringen.

Sampo Terho ledde partiet till vad som kändes som katastrofresultat i riksdagsvalet 2019. Helt utan riksdagsledamöter såg inte partiets framtid särskilt ljus ut. Den före detta riksdagsledamoten Kari Kulmala efterträdde Terho som partiordförande i juni 2019.

År 2021 ändrade man namn från Blå framtid till De blåa och affärsmannen Petri Roininen blev partiets sista ordförande.

År 2022 bytte partiet namn till Korjausliike. Namnet betyder korrigeringsrörelse på svenska, men något svenskt namn antog man inte.

I Roininens tal inför riksdagsvalet 2023 betonade han ett starkt behov av en högervridning i den ekonomiska politiken. Om partiet tidigare hade framstått som en något mjukare version av Sannfinländarna, gick man till den sista valstriden som en betydligt hårdare variant av Samlingspartiet med en snarast thatcheristisk linje i den ekonomiska politiken.

Fast det blåste högervindar i valet, både Samlingspartiet och Sannfinländarna vann, kunde inte Korjausliike samla just något stöd alls.

En orsak till partiets slutgiltiga katastrofresultat var den usla kandidatrekryteringen. Helsingfors, Nyland, Sydöstra Finland och Uleåborg var de enda valkretsarna där man alls lyckades ställa upp kandidater.

Allt vilade på valförbundet med Kristdemokraterna och Centern i Helsingfors där Kristdemokraterna drog det längsta strået men inte ens de tre partiernas sammanlagda styrka räckte till ett mandat i huvudstaden. Korjausliike var den svagaste parten i valförbundet och kunde bidra med 747 röster i Helsingfors, dvs. 0,2 procent i partiets starkaste valkrets. I Sydöstra Finland fick Korjausliike 0,1 procent och inte ens det i de två övriga valkretsarna där man hade kandidater.

Något registrerat parti har Korjausliike inte varit sedan riksdagsvalet och kvar finns föreningen. Styrelsen har nu föreslagit till medlemsmötet vid månadsskiftet att man lägger ner verksamheten för gott.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE