Politiikka

Kommentti: A-olut kioskeihin!

Lehtikuva / Roni Rekomaa
Siinä niitä on, tuttuja viinamerkkejä nykyään kaupan hyllyllä, viime vuonna vielä Alkossa.
Lehtikuva / Roni Rekomaa
Siinä niitä on, tuttuja viinamerkkejä nykyään kaupan hyllyllä, viime vuonna vielä Alkossa.
Lehtikuva / Roni Rekomaa
Siinä niitä on, tuttuja viinamerkkejä nykyään kaupan hyllyllä, viime vuonna vielä Alkossa.

Tänä vuonna ensimmäinen 2 000-luvulla syntynyt ikäpolvi saavuttaa täysi-ikäisyyden rajapyykin. He täyttävät merkittävät 18-vuotta. Kun heille kertoo, ettei 1990-luvun alkaessa R-kioskeista, eikä mistään muistakaan kioskista, saanut edes keskiolutta, he eivät usko. Naureskelevat vaan, että vaari se horisee omiaan. Nykyään kun kioskista saa jopa viinaa, laimennettuna vain.

Vaan uskottava on heidänkin. Todisteita junioreille voi kaivaa vaikkapa täältä Ylen Elävästä Arkistosta. Eduskunnalle luovutettiin vuonna 1980 liki 300 ihmisen allekirjoittama adressi, jossa vaadittiin keskiolutta kioskeihin. Näin kävikin, mutta vasta 14 vuotta myöhemmin 1994, jolloin eduskunta hyväksyi alkoholilain muutoksen. Vasta silloin ilmapiiri oli kypsynyt riittävästi.

Tuskin kukaan nykyään korvaansa lopsauttaa sille, että kioskista saa keskikaljaa.

Mutta eipä kuulunut korvankaan lopsautuksia, ei edes soraääniä, kun A-olut ja kumppanit lipsahtivat kioskeihin eilen hiljaa kuin varas yössä. Kauhea meteli pidettiin kyllä, kun vahvat juomat kilistelivät Alkoista ruokakauppoihin. Mutta esimerkiksi limuviinojen hiipimisestä suoraan kioskien hyllyille on harva kuullut. Ei tarvittu Mato Valtosta eikä muitakaan poppareita käännyttämään eduskuntaa. Eduskunta teki sen itse, ihan omasta tahdostaan.

Ja vielä ehtii tehdä lisää ennen kuin tästäkään ihmiskokeesta saadaan tarkempaa tietoa. Ääniä viinien myynnin vapauttamisesta on jo kuulunut. Myös viinat tekevät tuloaan kauppoihin. Käykääpä huvikseen katsomassa. Siellä aikuisille tutut koskenkorva, vodkat ja muut tutut viinamerkit tekevät lapsille itseään tykö jo nyt,

Veikkaanpa, että tässä käy, kuten keskioluen vapauttamisessa 1969 tai sen kakkososassa 1994. Kauppojen ja varsinkin kioskien hyllymetrit kun ovat rajalliset. Keskioluen vapauttamisen jälkeen vain vähän alkoholia sisältävät pilsnerit saivat väistyä keppanan tieltä. Nyt on sitten keppanan vuoro väistyä hyllyiltä. Sisäänheittotuotteeksi tulevat Alkoista tutut vahvat juomat ja ne vaativat hyllymetrejä.

 

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat