Aamun liikenteessä pitää olla tarkkana – lumi ja sohjo tekee kelin vaaralliseksi

Kuva: Lehtikuva/ Pekka Sakki
Turun moottoritiellä on jo hyvin talviset kelit.

Ajokeli on erittäin huono maan länsi- ja eteläosassa, varoittavat Liikennevirasto ja Ilmatieteen laitos.

Ilmatieteen laitoksen mukaan ajokeli on vaarallinen lumi- tai räntäsateen takia Varsinais-Suomessa, Satakunnassa, Uudellamaalla, Kymenlaaksossa, Pirkanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla. Lisäksi tiesää voi Ilmatieteen laitoksen mukaan olla vaarallinen Kanta-Hämeessä, Päijät-Hämeessä, Keski-Suomessa ja Keski-Pohjanmaalla.

Liikennevirasto on puolestaan varoittanut, että ajokeli on vaarallinen länsi- ja eteläosassa maata lumisateen sekä tielle kertyneen lumen ja sohjon vuoksi.

Ilmatieteen laitoksen mukaan lunta on satanut yön aikana Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, Satakunnassa ja Pohjanmaalla. Muun muassa Seinäjoen ja Lohjan mittauspisteillä lunta on satanut jo 13 senttimetriä. Lunta sataa tänään laajalti maan länsi- ja eteläosissa. Lumisadealue liikkuu päivän aikana hitaasti kaakkoon ja heikkenee iltaa kohden. Yöllä lumisateen pitäisi lakata kokonaan.

Pelti on rytissyt tiuhaan tahtiin.

 

Valtatie 11 on poikki Nokialla liikenneonnettomuuden takia. Poliisin mukaan onnettomuus tapahtui Murhasaaren sillan tuntumassa täysperävaunuyhdistelmän lähtiessä heittelehtimään. Ajoneuvoin perävaunu suistui ulos tieltä ja vetoauto jäi poikittain tielle.

Toistaiseksi ei ole tiedossa, kauanko raivaustöissä kestää. Pelastuslaitos sai hälytyksen asiasta noin neljän aikaan aamulla.

Aiemmin yöllä myös valtatie 12 Sastamalassa oli poikki liikenneonnettomuuden takia. Pelastuslaitoksen mukaan raskaan ajoneuvoyhdistelmän perävaunu suistui ojaan ja yhdistelmän vetoauto oli poikittain tiellä. Kukaan ei loukkaantunut onnettomuudessa, eikä ajoneuvossa ollut onnettomuushetkellä lastia.

Lisäksi tien päällä on sattunut useita muitakin liikenneonnettomuuksia. Lumisadealue saapui illalla länsirannikolle, minkä jälkeen pelti on rytissyt tiuhaan tahtiin. Lounais-Suomen poliisista kerrottiin myöhään eilen STT:lle, että poliisilaitoksen alueella oli tehty lyhyen ajan kuluessa yli 20 ilmoitusta liikenneonnettomuuksista.

A- ja K-junia ajetaan harvennetulla vuorovälillä.

Lumisade vaikuttaa pääkaupunkiseudulla myös junaliikenteeseen. Lähiliikenteessä A- ja K-junia ajetaan harvennetulla vuorovälillä eli 20 minuutin välein. Kaukoliikenteen junavuorot ajetaan normaalisti.

– Kaukoliikenteessä mennään vuoro kerrallaan, ja jos yksittäisiä vuoroja joudutaan perumaan, niin se on tapauskohtaista, kerrottiin VR:n tiedotuksesta eilen.

Helsingin seudun liikenteen (HSL) mukaan junien vuorojen vähentämisellä pyritään turvaamaan se, että lähijunaliikenne pystytään muuten ajamaan normaalisti mahdollisesta runsaasta lumisateesta huolimatta.

HSL arvelee, että lumi saattaa aiheuttaa myöhästymisiä ja perumisia myös bussi- ja raitiovaunuliikenteessä.

Huono sää aiheutti pulssia nostattavan tilanteen Turun lentoasemalla eilen illalla, kun kentälle laskeutunut SAS:n matkustajakone joutui liukuun. Tilanteessa kukaan ei kuitenkaan loukkaantunut.

Länsirannikolle rantautuneen lumipyryn takia keliolosuhteet Turussa olivat heikot. Tukholmasta tullut kone lähti liukkaalla kiitotiellä luisuun ja pyörähti.

– Kone rullasi ihan omin voimin asematasolle. Koneeseen ei tullut vaurioita eikä myöskään henkilövahinkoja tullut. Kone aina tarkastetaan näissä tilanteissa ennen seuraavaa lentoa, kertoi Kirsi Luhta Finavian viestinnästä.

Keskustelua aiheesta

Salolaismies sai oudon puhelun ”poliisilta” – mitä sitten tapahtui on rikos

Poliisiksi tekeytynyt soittaja sai lauantaina huijattua salolaiselta mieheltä tämän verkkopankkitunnukset, kertoo Lounais-Suomen poliisi. Tuntemattomasta numerosta tulleessa soitossa soittaja oli huijannut salolaismiestä esittämällä poliisia.

Kaksi tuntia kestäneessä puhelussa huijari oli saanut vietyä mieheltä verkkopankin tunnukset, avainluvut sekä salasanat.

– Mies ei osannut epäillä soiton todenperäisyyttä, poliisi kertoi tiedotteessa.

Poliisin mukaan mies oli huomannut myöhemmin, että rahaa oli kadonnut tileiltä.

Poliisi tutkii rikosepäilyä petoksena sekä virkavallan anastuksena ja muistuttaa, että oikea poliisi ei koskaan kysy ihmisiltä heidän pankkitunnuksiaan.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Saastunut vesijohtovesi sairastutti 400 – jätevesiputki ja talousvesiputki halkesivat maaperän liikkeen vuoksi samaan aikaan Nousiaisissa alkuvuonna

Varsinaissuomalaisessa Nousiaisten kunnassa noin 400 ihmistä sairastui alkuvuodesta 2018 vatsatautiin saastuneen vesijohtoveden takia.

Vatsatautiepidemia alkoi, kun jätevesiputki ja talousvesiputki halkesivat maaperän liikkeen vuoksi samaan aikaan.

Äänekosken tapaan myös Nousiaisissa vesijohtoverkostoa puhdistettiin huuhtelemalla kloorilla, ja asukkaat joutuivat pitkään keittämään käyttämänsä vesijohtoveden.

Suomen lähihistorian pahin vesikriisi koettiin Pirkanmaan Nokialla loppuvuodesta 2007. Nokialla tuhansia ihmisiä sairastui vatsatautiin sen jälkeen, kun kaupungin vesilaitoksella vahingossa avattiin puhtaan juomaveden ja kiintoaineksesta puhdistetun jäteveden yhdistävä venttiili. Seurauksena yli 400 000 litraa jätevettä pääsi sekoittumaan juomaveteen.

AVAINSANAT

Ei voi olla totta, tuumasi moni seisoskelija, kun loppuunmyydystä junasta puuttui vaunu

Noin sata matkustajaa joutui lauantaina matkustamaan ilman istumapaikkaa, kun Helsingistä Ouluun matkalla olleesta loppuunmyydystä Intercity-junasta puuttui yksi vaunu. Yhtä vaunua vajaa ruuhkajuna saapui Ouluun iltapäivällä.

VR:n viestintäasiantuntija Taina Kuitunen pahoitteli tapausta ja kertoi, että syynä vaunun puuttumiseen oli VR:n sisäinen yhteyskatkos. Virhe huomattiin liian myöhään eikä korvaavaa vaunua ehditty saada tilalle.

Puuttuvan vaunun vuoksi ilman istumapaikkaa jääneet matkustajat voivat hakea hyvitystä täyttämällä korvaushakemuslomakkeen VR:n verkkosivuilla.

Hiihtolomakausi on alkanut Etelä-Suomessa, ja monet pohjoiseen suuntaavat junat ovatkin olleet täynnä. Seuraava ruuhkapiikki on luvassa ensi viikonloppuun, kun osa lopettelee ja osa aloittelee lomiaan.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Patria-soppa sakenee yhä: erokuvio hämmentää – ”Mika Kari jo päivällä oli tietoinen, että asia saattaa niin mennä”

Kuva: Lehtikuva

Patrian Land-liiketoiminnan johtajan paikan Uganda-kohun takia jättävä Mika Kari piti henkilöstölle eilen tiedotustilaisuuden, jossa hän kertoi markkinointi- ja myyntijohtaja Juha Simolan lähdöstä yhtiöstä. Hän ei kuitenkaan maininnut työntekijöille, että yhtiön hallitus siunannee hänen eronsa muutaman tunnin kuluttua.

Kyse on kahdesta erilaisesta prosessista, selventää konsernin toimitusjohtaja Olli Isotalo STT:lle. Hän esitti hallitukselle Karin eroa.

– Mika Kari on Patrian johtoryhmän jäsen ja minun suora alaiseni. Minä tarvitsen tällaisiin asioihin hallituksen mandaatin. Simolan tapauksessa tämän asian sopimiseen on riittänyt Mikalle minun mandaattini, Isotalo sanoo.

Hänen mukaansa Kari on tiennyt siitä, että lähtö on lähellä.

– Mika Kari jo päivällä oli tietoinen, että asia saattaa niin mennä. Minä tarvitsin siihen hallituksen valtuutuksen ja mandaatin, joten varmaahan se ei ollut ennen kuin illalla.
Isotalon mukaan erot on hoidettu hyvässä hengessä.

Patrian hallituksen puheenjohtajan Christer Granskogin mukaan päätöksiä kummastakaan erosta ei ollut olemassa ennen hallituksen kokousta.

– Varmaan ennen kokousta on keskusteltu, näin voi hyvin kuvitella. Mitä Simolaan tulee, niin periaatteessa hänen eronsa ei ole edes hallituksessa käsiteltävä kysymys, sanoo Granskog.

Vaikuttiko valtio-omistajan tahto eropäätöksiin?

– Olemme pitäneet omistajaohjauksen hyvin tietoisena, ja olemme keskustelleet asiasta, mutta kyllä päätökset on tietenkin tehty Patrian johdon ja Patrian hallituksen toimesta, Isotalo sanoo.

Myös Granskog vakuuttaa, että valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Mika Lintilä (kesk.) ei ole vaatinut Uganda-jupakkaan liittyvien henkilöiden eroamista tai erottamista.

– Minulle ei ole tullut mitään sellaista vaatimusta. Yhtiössä päätökset tekee hallitus. On ollut kontakteja tietysti, mutta tämä on hallituksen päätös, Granskog sanoo.

Kohussa on kyse siitä, että Ugandassa epäselvissä oloissa kuollut suomalainen liikemies oli saanut Patrian myyntipäälliköltä luvan markkinoida yhtiön tuotteita Afrikan-matkalla. Patrian mukaan myyntipäälliköllä ei ollut valtuuksia antaa markkinointilupaa.

Granskogin mukaan myyntipäällikön asema ei ollut Patrian hallituksessa esillä.

– Se ei ole hallituksen tehtävä. Varmaan voidaan ennakoida muutoksia, mutta ne ovat organisaation sisäisiä toimia, Granskog sanoo.

STT–OLLI VESALA, ELINA KORKEE

AVAINSANAT

Kunnissa uskotaan lukioiden määrä vähenevän

Kuva: LEHTIKUVA / Aku Häyrynen

Yli puolet kuntien sivistysjohtajista uskoo, että lukioiden määrä vähenee heidän maakunnassaan. Asia käy ilmi Kunnallisalan kehittämissäätiön teettämästä kyselystä.

Oman kunnan keskeisimmät koulutuksen kehittämistavoitteet ovat sivistystoimenjohtajille selvät. Heistä kolme neljäsosaa pitää tärkeimpänä digitalisaation vahvistamista. Koulutustakuu tai ryhmäkokojen pienentäminen eivät sen sijaan sivistysjohtajia innosta.

Tärkeimmiksi vapaa-ajanpalveluiksi sivistysjohtajat arvioivat kirjastot, urheiluseurat ja kansalaisopistot.

Tammikuussa tehtyyn kyselyyn vastasi liki sata kuntien sivistystoimen johtajaa.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta