Politiikka

#äänityöttömälle-mielenilmauksen odotetaan keräävän Helsinkiin tuhansia mielenosoittajia – lakot seisauttavat liikennettä

Lehtikuva / Martti Kainulainen
SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta SAK:n liittojen kokouksessa Helsingissä tiistaina 23. tammikuuta 2018.
Lehtikuva / Martti Kainulainen
SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta SAK:n liittojen kokouksessa Helsingissä tiistaina 23. tammikuuta 2018.
Lehtikuva / Martti Kainulainen
SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta SAK:n liittojen kokouksessa Helsingissä tiistaina 23. tammikuuta 2018.

Aktiivimallin vastaisen #äänityöttömälle-mielenilmauksen odotetaan keräävän tänään tuhansia mielenosoittajia Helsingin Senaatintorille. SAK:n järjestämän mielenilmauksen lisäksi eri aloilla järjestetään pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitusta vastustavia poliittisia lakkoja, jotka seisauttavat osan joukkoliikenteestä, sulkevat satamia ja hidastavat muun muassa jätteidenkuljetuksia ja elintarvikekauppojen ruokatäydennyksiä.

Mielenilmaus alkaa SAK:n puheenjohtaja Jarkko Elorannan avausjuonnolla klo 11, jonka jälkeen nähdään neljän työttömän tarina videolta. Tämän jälkeen on luvassa kiivaampaa sanailua, kun hallituksen ja opposition edustajat kohtaavat kolmessa kaksintaistelussa.

Hallituspuolueiden edustajina paikalla nähdään keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Katri Kulmuni, työttömien aktiivimallia voimakkaasti puolustanut kansanedustaja Juhana Vartiainen (kok.) sekä sinisistä kansanedustaja Matti Torvinen. Oppositiota puolestaan edustaa oppositiopuolueiden puheenjohtajistoa, paikalla ovat SDP:n Antti Rinne, vasemmistoliiton Li Andersson sekä vihreiden Touko Aalto.

Vielä ei ole kuitenkaan tiedossa, kuka pääsee väittelemään ketäkin vastaan, sillä parit arvotaan vasta paikan päällä.

Demokraatti seuraa päivän mittaa tiivisti mielenilmausta niin verkkosivuillaan kuin somessa.

Lisätietoa tapahtumasta esimerkiksi SAK:n sivuilta.

Junaliikenteeseen lakko ei vaikuta.

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT:n työnseisaukset näkyvät esimerkiksi pääkaupunkiseudun julkisessa liikenteessä, sillä metrot ja raitiovaunut eivät kulje ja bussiliikenteessä lukuisia vuoroja jää ajamatta. HSL kertoi perjantaiaamuna, että busseista on ollut perjantaiaamuna kello 7 aikaan liikenteessä noin neljännes normaalista tarjonnasta.

HSL seuraa tilannetta verkkosivuillaan, ja sieltä voi myös etsiä vinkkejä bussilinjoista, joilla pääsee radanvarteen jatkoyhteyksien äärelle.

Junaliikenteeseen lakko ei vaikuta. Lisäksi matkustajalautat kulkevat normaalisti ja lentoasemat ovat auki.

Pääradan junaliikenne oli kuitenkin hetken pysähdyksissä henkilövahingon takia. Junaliikenne on kuitenkin saatu taas liikkeelle, kertoo Liikennevirasto.

Yksittäisiä myöhästymisiä voi ilmetä vielä noin tunnin ajan, Liikennevirasto kertoi varttia yli kuusi aamulla.

Helsingin Rautatieasemalla noin puoli kuudelta tapahtuneen henkilövahingon takia liikenne seisoi aamulla Helsingissä raiteilla 1–9, mikä vaikutti kaikkeen liikenteeseen pääradalla.

Lakkoihin on osallistumassa kymmeniätuhansia työntekijöitä.

Työnseisauksissa ovat mukana myös Rakennusliitto ja Teollisuusliitto. Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto arvioi STT:lle, että liiton edustamilla aloilla lakkoihin on osallistumassa kymmeniätuhansia työntekijöitä.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK on kritisoinut lakkoja ylimitoitetuiksi ja vastuuttomiksi. Teknologiateollisuus on puolestaan laskenut, että sen edustamilla teollisuusaloilla lakosta koituu 230 miljoonan euron menetykset.

Työntekijäpuolelta esimerkiksi Teollisuusliiton Aalto on muistuttanut, että lakkoa ei ole kohdistettu työnantajiin tai työehtosopimuksiin, vaan hallituksen politiikkaa ja aktiivimallia vastaan.

Työttömyysturvan aktiivimalli tuli voimaan vuoden alussa. Mallissa työttömyyskorvausta leikataan 4,65 prosenttia, jos työtön ei kolmen kuukauden aikana ole tehnyt vähintään 18:aa tuntia palkkatyötä, tienannut yrittäjänä 241:tä euroa tai osallistunut työllistämispalveluihin viitenä päivänä.

Juttua on päivitetty HSL:n kommenteilla klo 7:55.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat