”Aasiassa meille naurettaisiin” – koulutusleikkauksille täystyrmäys

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Krista Kiuru muistutti, että opetuksesta ja tutkimuksesta leikattu euro supistaa taloutta ja työpaikkojen määrää kuuden euron verran yhteiskunnassa.

Koulutusvälikysymyskeskustelussa SDP:n ryhmäpuheenvuoron piti kansanedustaja Krista Kiuru.

– Jos muualla maailmassa, esimerkiksi Aasiassa, kuultaisiin, että maailman parhaimmistoon kuuluneessa koulutusmaassa reilun kolme kuukautta kasassa ollut hallitus on ottanut tavoitteekseen lyhentää koulutuksen kestoa, laskea koulutuksen tasoa, heikentää koulutuksen laatua ja vähentää koulutukseen käytettäviä taloudellisia panostuksia entisestään, meille naurettaisiin ja pidettäisiin sitä mahdottomana, Kiuru taustoitti.

Sipilän hallitus on Kiurun mukaan keskittynyt yksinomaan suomalaisen hintakilpailukyvyn parantamiseen reaalisen kilpailukyvyn kustannuksella.

– Sosialidemokraatit eivät usko tuottavuushypyn tekemisen ja innovaatiovetoisen korkean arvonlisäyksen kasvun lisäämisen tapahtuvan hallituksen lääkkeillä: palkkojen leikkauksella ja osaamistason alentamisella.

Sosialidemokraatit eivät Kiurun mukaan voi käsittää kolmen miljardin lisäleikkauksia koulutukseen entisten säästöjen päälle.

– Vaadimme, että hallitus teettää linjavalinnastaan riippumattoman vaikutusarvioinnin ja pidättäytyy toimista, jotka tuottavat pysyvän haitan Suomen kilpailukyvylle ja talouskasvulle.

– Haluamme rakentaa omassa vaihtoehdossamme edellytykset suomalaisen kilpailukyvyn lisääntymiselle osaamis- ja koulutustasoa entisestään nostamalla, emme sitä tietoisesti laskemalla. Vain tällä tavalla syntyy aitoa säästöä, sanoi Kiuru.

Meille on turha väittää, että nämä säästöt ”on vaan pakko ihan tehdä”.

Kiurun mukaan SDP:llä on vaihtoehto näille leikkauksille.

– Tavoittelemme parlamentaarisesti toteutettua varhaiskasvatuksen kokonaisuudistusta: pitkän aikavälin suunnitelmalla uudistetaan päivähoidon henkilöstörakenne ja hoitajamitoitus sekä turvataan työvoiman saanti tulevaisuudessa.

– Meille on turha väittää, että nämä säästöt ”on vaan pakko ihan tehdä”. Onhan sekin hallituksen arvovalinta, että lasten turvallisesta varhaislapsuudesta leikataan, ja sen sijaan ”on vaan ihan pakko” lisätä rahaa esimerkiksi autoverotuksen alentamiseen tai metsien perintöverotuksen huojentamiseen.

Kiuru totesi puheessan myös, että hallituksen leikkaukset korkea-asteelle ovat niin suuria, että se vaarantaa 3 300 tutkimuksen ja opetuksen työpaikkaa.

– Sosialidemokraatit uskovat, että tosiasiassa koulutus ja tutkimus eivät ole kuluerä, vaan investointia tulevaisuuteen, kansanedustaja Krista Kiuru päätti SDP:n ryhmäpuheenvuoron.

Merete Mazzarellan resepti hyvään maailmaan: Enemmän vuoropuhelua ja kasvokkain tapaamisia

Kuva: Jari Soini
Merete Mazzarellan uusin teos Elämän tarkoitus ilmestyi helmikuussa suomeksi ja ruotsiksi.

Maailma, jossa olisi enemmän keskustelua, olisi paljon parempi paikka, väittää kirjailija Merete Mazzarella.

Hyvä keskustelu on Mazzarellalle enemmän yhteistyötä kuin  omien näkökantojen puolustamista.  Siinä  ihminen myös oppii tuntemaan itseään kun kuuntelee toisten näkemyksiä ja testaa omiaan.  Ja mikä tärkeintä, keskustelevassa maailmassa  yhteiskunnan polarisoituminen, vastakkainasettelu vähenisi. Eikä  olisi terrori-iskuja.

– Nyt näyttää siltä, että tämä on utopiaa. Juuri nyt kaikki menee vastakkaiseen suuntaan, pois vuoropuhelusta. Mutta silti kannattaa pitää mielessä, millainen olisi hyvä maailma.

Mutta mikä on se foorumi, jossa tällaista keskustelua käytäisiin?

– Edellytys on, että ihmiset tapaavat toisensa kasvokkain. Ihan tavalliset ihmistapaamiset rajojen yli on tietysti vanha resepti, mutta uskon, että se on hyvä idea.

Kirjailija uskoo, että esimerkiksi negatiiviseen Suomi-kuvaan Venäjällä voidaan vaikuttaa venäläisten turistien kautta.

– Jos heidät kohdataan täällä hyvin, ehkä heillä on kotiin mennessään vähän parempi mielikuva Suomesta.

Ajatus että ruvettaisiin järjestämään erityistä koulutusta, keskustelukursseja aikuisille ja vaikka perustaa tällainen oppiaine kouluihin ei vakuuta Mazzarellaa.

Enemmin hän luottaa siihen, että kulttuuri kehittyy vähitellen keskustelevampaan suuntaan.  Suomalaisten taito keskustella on hänestä sekä parantunut – mutta toisaalta myös huonontunut. Yleisesti ottaen olemme vähemmän ujoja.

– Ehkä etenkin nuoret, jotka ovat matkustaneet paljon ovat oppineet puhumaan vieraiden ihmisten kanssa ja ottamaan kontaktia.

Takapakkia ollaan taas tultu siinä, miten ihmiset voivat istua yhdessä kukin näpräten omaa pikkupuhelintaan, omassa pikku maailmassaan.

Sosiaalista mediaa Mazzarella ei halua teilata. Ongelmallista hänestä kuitenkin esimerkiksi Facebookissa on, että siellä keskustellaan vain ihmisten kanssa, jotka ovat suunnilleen samaa mieltä.

– Voin sen itsekin nähdä kun olen siellä, näen ja kuulen mielipiteitä, jotka ovat samoja kuin minun.

Toisaalta hän uskoo, että ennen pitkää ihmiset väsyvät seurustelemaan tietokoneen ja kännykän välityksellä.

– Ehkä yhtäkkiä tuleekin kiehtovammaksi tavata toisten ihmisten kanssa kasvokkain, in real life – todellisessa elämässä?

Sari Saloranta

Lue kirjailija Merete Mazzarellan koko haastattelu torstain 2.3. Demokraatista.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Kumpula-Natri EU:n tulevaisuudesta: ”Meillä on tasan yksi järkevä vaihtoehto”

Kuva: Marja Luumi

Euroopan komissio esitteli tänään erilaisia vaihtoehtoja EU:n tulevaisuudeksi.

– Nähdäkseni meillä on tasan yksi järkevä vaihtoehto: EU:n ja yhteistyön vahvistaminen, sanoo europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (sd, S&D).

– Maailmanpolitiikka on epästabiilissa tilassa, eikä Euroopan todellakaan kannata nyt ryhtyä itse heikentämään itseään.

Kumpula-Natrin mukaan eurooppalaiset populistit ovat väläytelleet mahdollisuutta kaventaa eurooppalaista yhteistyötä niin, että ainoastaan sisämarkkinat jätettäisiin ja poliittinen yhteistyö karsittaisiin pois.

– Näin ei missään tapauksessa pidä tehdä – ei, vaikka pelkäisi populistien menestyvän kansallisissa vaaleissa. Jos EU:sta riisutaan politiikka, jää käteen vain rahan etu. Silloin esimerkiksi ihmisten ja ympäristön hyvinvointi, kuluttajansuoja, työntekijöiden suoja, verovälttelyn vastustaminen ja muut erittäin tärkeät asiat jäisivät pois, Kumpula-Natri jatkaa.

”Jos EU:sta riisutaan politiikka, jää käteen vain rahan etu.”

Kumpula-Natri toivoo, että EU-maat päättävät seurata komission ehdotuksen vaihtoehtoa, joka syventää ja laajentaa yhteistyötä entisestään.

Tämä tarkoittaisi sisämarkkinan vahvistamista, talousunionin loppuunsaattamista, yhtenäisempää ulko- ja turvalisuuspolitiikkaa, budjetin uudelleenjärjestelyä sekä tehokkaampaa ja nopeampaa päätöksentekoa.

Urpilainen ja Harkimo Veikkauksen hallitukseen

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari
Jutta Urpilainen.

Veikkauksen hallitukseen on 1.3.2017 pidetyssä ylimääräisessä yhtiökokouksessa nimetty uusiksi jäseniksi kansanedustaja Harry Harkimo (kok.), johtava erityisasiantuntija Minna Pajumaa (valtioneuvoston kanslia), kansanedustaja Tuomo Puumala (kesk.), kansanedustaja Jutta Urpilainen (sd.) ja varatuomari Raimo Vistbacka (ps.).

Hallituksen puheenjohtajana jatkaa OTK Olli-Pekka Kallasvuo. Muut jäsenet ovat talous- ja rahoitusjohtaja, KTM Outi Henriksson (VR-yhtymä) ja itsenäinen neuvonantaja, KTM Hanna Sievinen.

Seppälä hakee yrityssaneeraukseen – sulkee 14 myymälää vuokrasopimusten päättyessä

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Vaateliikeketju Seppälä hakee yrityssaneeraukseen. Yhtiön mukaan yrityssaneerauksen tavoitteena on Seppälän taloudellisen tilan tervehdyttäminen.

– Olemme yrittäneet saada rahoituksen järjestettyä, mutta maksuvalmiutemme on niin heikko, että tällä haetaan meidän toimintamme tasapainottamista, Seppälän omistaja ja toimitusjohtaja Eveliina Melentjeff sanoo.

Yhtiö myös sulkee yt-neuvotteluiden tuloksena 14 myymälää vuokrasopimusten päättyessä. Seppälälle jää 78 myymälää Suomessa sekä Viron toiminnot.

Melentjeffin mukaan osa suljettavista myymälöistä voi siirtyä samassa kaupungissa parempiin tiloihin, joiden vuokrasopimuksista Seppälä parhaillaan neuvottelee. Osa suljettavien myymälöiden työntekijöistä siirtyy muihin toimipisteisiin ja osa irtisanotaan.

Seppälä jätti keskiviikkona hakemukset yrityssaneeraukseen pääsemiseksi Helsingin käräjäoikeudelle. Melentjeffin mukaan syitä Seppälän alamäelle on useita.

– Kilpailu on kasvanut, mutta muotikauppa ei ole useaan vuoteen kasvanut. Meidän brändityö ei ehkä ole ollut ihan ajan tasalla, emme ole uudistuneet sitä vauhtia mitä olisi pitänyt.

Melentjeffin mukaan Seppälän hakeutuminen yrityssaneeraukseen ei näy asiakkaille.

Ennen yt-neuvotteluiden alkamista yrityksellä oli Suomessa yli 500 työntekijää. Tammikuun alkupuolella alkaneiden yt-neuvotteluiden piirissä oli 45 työntekijää.

Melentjeffin mukaan irtisanottavien työntekijöiden määrä ei ole vielä tiedossa.

Valiokunnan sd-ryhmä kuulemisen jälkeen: Toimeenpano ei pysy vauhdissa ja seurauksena on kaaos

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Tarja Filatov.

Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunta järjesti tänään julkisen kuulemisen työvoimapalveluista hallituksen päättämässä maakuntauudistuksessa.

– Peruskoulu-uudistus tehtiin portaittain, koska aikanaan oli kyse niin suuresta uudistuksesta. Nyt koko maakuntahallinto tehdään kiireellä ja keskeneräisen valmistelun pohjalta. Riskinä on, että käy kuten toimeentulotuen Kelalle siirrossa – toimeenpano ei pysy vauhdissa ja seurauksena on kaaos, pelkää Tarja Filatov (sd).

– Kuulemisessa kävi selväksi, että valmistelu on pahasti kesken. Kuntien rooli ja muun muassa moniammatillisia työvoimapalveluita järjestävien TYP:pien säilyminen pitää varmistaa. TYP-malli ei ole täydellinen, vaan sitä pitää kehittää. Yhteispalvelusta luopuminen olisi kuitenkin turmiollista pitkäaikaistyöttömien näkökulmasta.

– Perustuslainkaan osalta luonnos ei nyt näytä aivan yksiselitteiseltä, koska palvelut ja viranomaistoiminnot linkittyvät toisiinsa, arvioi  valiokunnan puheenjohtaja Filatov tuoreeltaan kuulemisen antia.

Valiokunnan jäsenen Merja Mäkisalo-Ropposen (sd.) mielestä on paljon epäselviä asioita edelleen.

– Työmarkkinatuen uudelleenjako ja rahoitus on täysin auki. Huoli on myös siitä, tehdäänkö jatkossa kunnon haastattelut ja työllistymissuunnitelmat, kun laki ei niitä enää määrä tehtäväksi, Mäkisalo-Ropponen sanoo.

Merja Mäkisalo-Ropponen. (Kuva: Jukka-Pekka Flander)

Työmarkkinatuen uudelleenjako ja rahoitus on täysin auki.

Hyppy markkinoiden armoille ei vakuuttanut.

– Selvää vastausta kuulemisessa ei saatu, kuka on toimija kun puhutaan vaikeimmin työllistyvistä ja pitkäaikaistyöttömistä. Kuitenkin he ovat ryhmä, joka kasvaa eniten tälläkin hetkellä Suomessa. Sähköisten palveluiden kehittäminen ei auta näitä ihmisiä käytännössä juuri lainkaan. Tarvitaan henkilökohtaista ja moniammatillista ohjausta ja tukea. Kuka huolehtii ja koordinoi sen jatkossa, ihmettelee Mäkisalo-Ropponen.

– Ongelmia on myös kuntouttavan työtoiminnan ja soten sekä maakuntauudistuksen yhteensovittamisessa. Tämäkin on syytä säätä laintasoisesti jo pelkästään yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon takia. Lopputulos ei voi olla, että työttömistä tulee lainsuojattomia huutolaisia uudistuksen myötä, demarikolmikko toteaa.

Ilmari Nurminen. (Kuva: Jukka-Pekka Flander)

Yhteisen tiedotteen on tänään julkaissut työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan sosialidemokraattinen ryhmä: kansanedustajat Tarja Filatov, Merja Mäkisalo-Ropponen ja Ilmari Nurminen.