[pro_ad_display_adzone id=68868]

ABC: 17 haavoittui yökerhoampumisessa Yhdysvaltojen Arkansasissa

Arkansasin osavaltion Little Rockissa ainakin 17 ihmistä on haavoittunut, kun yökerhossa avattiin tuli varhain lauantaina paikallista aikaa, kertoo uutiskanava ABC News.

Lisäksi useampi yökerhovieras loukkaantui tungoksessa, joka seurasi ihmisten rynnätessä pakoon, kertoo poliisi.

Little Rockin poliisin mukaan mikään ei viittaa terrorismiin. Poliisin mukaan vaikuttaa siltä, että väkivallanteko oli seuraus konsertissa puhjenneesta riidasta.

Yksi haavoittuneista sai vakavia vammoja, mutta hänen henkensä ei ole vaarassa.

EU-maat koolla pohtimassa reaktiota hermomyrkkyiskuun

Kuva: Thinkstock

EU-maiden ulkoministerit ovat tänään koolla Brysselissä. Tukevan asialistan päähuomion vie Britannian selvitys siitä, mitä Salisburyn hermomyrkkyhyökkäyksestä tiedetään ja toivooko maa tukea muilta EU-mailta.

EU:n korkean edustajan Federica Mogherinin mukaan on täysin selvää, että EU-maat esittävät Britannialle täyden solidaarisuutensa ja äärimmäisen huolensa tapahtuneesta. Tänään tarkoituksena on hänen mukaansa ennen kaikkea kuulla Britannian ulkoministeriä Boris Johnsonia.

EU-maat ovatkin jo erikseen ilmaisseet poliittista tukeaan Britannialle, ja asiaan palataan heti loppuviikosta päämiesten kesken huippukokouksessa.

Suomesta ulkoministerikokoukseen osallistuu Timo Soini (sin.).

Ex-agentti Sergei Skripal ja hänen tyttärensä Julija joutuivat hermomyrkkyhyökkäyksen kohteeksi Salisburyssa kuun alussa. Britannian mukaan Venäjä on hyvin todennäköisesti vastuussa iskusta, eikä vaihtoehtoisia selityksiä ole. Venäjä itse on kiistänyt syyllisyytensä.

Britannia ei vielä loppuviikosta ollut pyytänyt EU:lta konkreettista tukea. EU-maat ovat jo asettaneet Venäjälle pakotteita Ukrainan konfliktin takia.

Britannian pääministeri Theresa May on nimennyt kaksi mahdollista vaihtoehtoa. Venäjä on joko vastuussa iskusta suoraan tai se on menettänyt otteensa sotilastason hermomyrkystä ja antanut sen joutua muiden käsiin.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun Euroopan maaperällä on käytetty hermomyrkkyä toisen maailmansodan jälkeen.

Britannia on kertonut karkottavansa 23 venäläistä diplomaattia. Se on myös jäädyttänyt kaikki kahdenväliset tapaamiset Venäjän kanssa, eivätkä maan johto tai kuninkaalliset osallistu jalkapallon MM-kisoihin kesällä.

Venäjä ilmoitti lauantaina, että se aikoo puolestaan karkottaa 23 Britannian diplomaattia ja sulkea Britannian kunniakonsulaatin Pietarissa.

Keskustelua aiheesta

[pro_ad_display_adzone id=139132]

Polttopullo heitettiin kohti Turkin suurlähetystöä Kööpenhaminassa – kaksi epäiltyä pakeni paikalta

Kööpenhaminassa on heitetty polttopullo kohti Turkin suurlähetystöä varhain aamulla.

Tanskan poliisin mukaan rakennus oli tyhjillään iskun tapahtuessa eikä kukaan tiettävästi loukkaantunut. Rakennuksen julkisivuun polttopullo aiheutti pieniä vaurioita.

Poliisi näki kahden epäillyn tekijän pakenevan paikalta, mutta ketään ei ole otettu vielä kiinni.

Keskustelua aiheesta

[pro_ad_display_adzone id=139152]

Laine tykitti kaksi osumaa Dallasin verkkoon – nousi jälleen maalipörssin jaetulle pikkipaikalle

Kuva: LEHTIKUVA / Getty Images

Jääkiekon NHL:ssä Winnipegin suomalaismaalitykki Patrik Laineen huikea vire jatkui yön kierroksella. Laine iski kaksi maalia, kun Winnipeg kaatoi Dallasin 4–2.
Laine nosti kauden maalisaldonsa 43:een. Pisteitä hän on tahkonnut jo 15 ottelussa peräkkäin.

Laine iski Dallasia vastaan käydyn ottelun avausmaalin ensimmäisen erän lopussa.

Toistamiseen Laine osui, kun toista erää oli pelattu seitsemisen minuuttia.

Dallasin maalille ottelun ensimmäisen erän aikana vaihdettu Kari Lehtonen torjui 17 kertaa. Ykkösvahti Ben Bishop loukkasi alavartaloaan ja väistyi maalilta, kun avauserää oli pelattu reilu 10 minuuttia.

Laine jakaa maaliensa myötä NHL:n maaliykkösen paikan Washingtonin paidassa pelaavan Alex Ovechkinin kanssa. Ovechkin onnistui myös maalinteossa yön NHL-kierroksella, iskemällä kiekon Philadelphia Flyersin verkkoon.

Suomalaisyhteistyö toi voiton Carolinalle.

Carolinan suomalaiskiekkoilijat Teuvo Teräväinen ja Sebastian Aho pohjustivat yhteistuumin joukkueensa ratkaisun hetken Carolinan voittaessa New York Islandersin 4–3. Samalla Carolina katkaisi kolme ottelua kestäneen häviöputkensa.

Teräväinen ja Aho saivat syöttöpisteet Trevor Van Riemsdykin kolmannessa erässä viimeistelemästä ratkaisumaalista.

Coloradon ja Detroitin mittelössä Coloradon Mikko Rantanen napsi kaksi syöttöpistettä. Kotijäällään luistellut Colorado voitti 5–3.

New Jerseyn Sami Vatanen teki yhden syöttöpisteen Anaheimia vastaan. New Jersey hävisi 2–4.

Yön kierroksella pelattiin kaikkiaan kahdeksan ottelua.

Putin varmisti uudelleenvalintansa ja kahmi yli 70 prosenttia äänistä presidentinvaaleissa

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Moskovan Maneesiaukiolle kerääntyi poliisin mukaan noin 35 000 ihmistä juhlimaan Putinin voittoa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on varmistanut uudelleenvalintansa neljännelle virkakaudelleen. Tulos oli selvä jo ovensuukyselyjen perusteella ja vahvistui ääntenlaskennan edetessä. Äänestysvilkkaus oli sitä vastoin jäämässä tavoiteltua matalammaksi, keskusvaalilautakunnan mukaan vajaaseen 60 prosenttiin.

Putinille oli luvassa 72,5 prosenttia äänistä, kun äänistä oli laskettu noin neljännes. Putin oli parantamassa tulostaan verrattuna vuoden 2012 presidentinvaaleihin, jolloin hän keräsi 63,6 prosentin osuuden.

Muista ehdokkaista parhaiten pärjäsi kommunistien ehdokas, miljonääri ja liikemies Pavel Grudinin, joka oli saamassa äänistä vajaat 16 prosenttia. Liberaalidemokraattien kestoehdokas, räyhäkäs nationalisti Vladimir Zhirinovski näytti keräävän vajaat seitsemän prosenttia.

Opposition ehdokkaana markkinoitu tv-tähti Ksenia Sobtshak oli jäämässä noin 1,4 prosenttiin. Muut neljä ehdokasta saivat tyytyä alle prosentin osuuksiin.

Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi ei päässyt asettumaan ehdolle, ja hän kehotti kansalaisia boikotoimaan vaaleja. Navalnyi lähetti noin 33 000 kannattajaansa seuraamaan vaalien rehellisyyttä. Monin paikoin aktivisteja ei päästetty äänestyspaikoille. Vaaleja tarkkaileva kansalaisjärjestö Golos sai satoja ilmoituksia epäillystä vaalivilpistä.

Venäjän keskusvaalilautakunta myönsi, että joitakin häiriöitä oli havaittu, mutta ei pitänyt niitä merkittävinä. Venäjän keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Ella Pamfilova torjui epäilyt todeten, että tarkkailijat ”eivät tulkitse tilanteita oikein”.

Keppiä ja porkkanaa äänestysvilkkauden nostamiseksi 

Putinin murskavoitto oli jo etukäteen tiedossa ja suurin mielenkiinto kohdistui siihen, miten korkeaksi äänestysvilkkaus nousisi. Tavoite oli 70 prosenttia, mutta patisteluista huolimatta tähän ei päästy. Muun muassa valtion palveluksessa olevia oli patisteltu äänestämään.

Äänestäjiä yritettiin myös maanitella uurnille erilaisin houkuttimin, kuten tarjoamalla alennuskuponkeja ja palkintoja parhaista selfieistä. Jotkut äänestäjät viettivät vaaleja karnevaalien hengessä, joten uurnilla nähtiin muun muassa Josif Stalinin kaksoisolento, nallekarhuja ja roomalainen kenturio.

Putinille vaalit merkitsevät neljännen presidenttikauden alkua. Hän voi johtaa Venäjää näin ollen vuoteen 2024, jolloin hän on 71-vuotias. Putin nousi valtaan Boris Jeltsinin luopuessa vallasta vuonna 2000.

Putin toimi presidenttinä ensin kahden nelivuotiskauden ajan vuoteen 2008. Tuolloin Putin siirsi vallan yhden kauden ajaksi Dmitri Medvedeville, kun virkakausien rajoitus kahteen perättäiseen kauteen esti häntä pyrkimästä tehtävään uudelleen. Putin palasi presidentiksi vuoden 2012 vaaleissa, jolloin virkakausi oli pidennetty kuusivuotiseksi.

”Vain Putinin äänellä on merkitystä” 

Entinen shakin maailmanmestari ja Putinin ärhäkkä kriitikko Garri Kasparov lyttäsi vaalit täydellisesti.

– Älkää kutsuko näitä vaaleiksi. Tämä on farssi. Ainoa ääni, jolla on merkitystä Venäjän kaltaisessa diktatuurissa on Putinin ääni, Kasparov sanoi ABC:n haastattelussa.

Moskovan Maneesiaukiolle kerääntyi poliisin mukaan noin 35 000 ihmistä juhlimaan Putinin voittoa.

”Se on vähän sama kuin minä yksin kommentoisin lääkäreiden leikkaussalitoimintaa” – Kanervan mukaan Venäjän kutsumat vaalitarkkailijat ovat epäpäteviä

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen kunniapuheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) arvostelee Venäjän kutsumia vaalitarkkailijoita.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin noin 500 vaalitarkkailijaa eivät tee työtään Venäjällä yksin tänään järjestettävissä presidentinvaaleissa. Kansanedustaja, Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen kunniapuheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) kertoo STT:lle Moskovasta, että vaalipaikoilla on myös noin 300 Venäjän kutsumina ja kustantamina paikalle tullutta ”vaalitarkkailijaa”.

– Tämä on todella häiritsevä seikka. Toiminta ei ole mitenkään asianmukaista, Kanerva kommentoi.

Kanerva johtaa Etyjin Venäjän presidentinvaalien tarkkailuoperaation neuvonantajaryhmää. Hänen mukaansa Venäjän omilla tarkkailijoilla ei ole taustaa tehdä tarkkailua, kun taas Etyjin työ perustuu Demokraattisten instituutioiden ja ihmisoikeuksien toimiston (ODIHR) toimintaan.

– Venäjän valtiojohtoinen media kysyy sitten näiltä yksittäisiltä ihmisiltä kommentteja vaaleista. Se on vähän sama kuin minä yksin kommentoisin lääkäreiden leikkaussalitoimintaa, eipä minulla kovin paljon olisi sanottavaa.

Sapiskaa on tiedossa myös Ukrainalle, jossa venäläisiä ei ole päästetty äänestämään Krimin tilanteen vuoksi. Kanerva sanoo, että Ukraina ei tule esille Etyjin huomisessa raportissa, koska ryhmän mandaatti on valvoa vaalien toimeenpanoa Venäjällä. Sen sijaan puheenvuoroissa asiaan tullaan ottamaan kantaa heti alusta pitäen.

– Kansainvälinen poliittinen tilanne ei voi estää vaalien toimeenpanoa jossakin maassa. On ihan selvä, että tätä asiaa ei voi jättää huomiotta.

”Tärkeintä on dialogi” 

Kanervan mukaan Venäjä on näissä vaaleissa ottanut huomioon Etyjin aiemmin tekemiä suosituksia esimerkiksi äänestäjien rekisteröinnin osalta. Äänioikeus on kaikilla, joille se kuuluu, ja äänioikeutta saa käyttää vain yhden kerran.

Suomalaisittain tämä ei kuulosta edistysaskeleelta vaan itsestään selvältä. Kanerva muistuttaa, että Venäjän poliittinen järjestelmä on historiansa ja kulttuurinsa tuote, jossa poliittiset oikeudet, ilmaisunvapaus ja kansalaisjärjestöjen rooli koetaan eri tavalla kuin lännessä.

– Aiemmat havainnot puhuvat sen puolesta, että sitä, mitä meillä pidetään yhtä luonnollisena kuin hengittämistä, ei nähdä täällä samalla tavalla.

Kansainvälisen median mukaan julkisen puolen työntekijöitä on painostettu äänestämään. Lisäksi ehdokasasettelun osalta on edelleen epäselvyyksiä siitä, millä perusteilla ehdokkaita estetään osallistumasta vaaleihin. Myös näissä vaaleissa useita ehdokkaita blokattiin, tunnetuimpana oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi.

Puhtaita papereita Venäjä ei siis ole saamassa. Kanerva korostaa kuitenkin, että tärkeintä lopputuloksessa on se, että dialogi ja vuorovaikutus jatkuvat.

– Ei ole varaa jättää asiaa siihen, että todetaan, ettei järjestelmä ole kunnossa. Päinvastoin täytyy pyrkiä etenemään siten, että vaalit ovat perustaltaan asianmukaisessa kunnossa.

Etyjin ensimmäinen raportti annetaan maanantaina iltapäivällä. Työ jatkuu kuitenkin vielä pitkään vaalien jälkeen.

– Lopulliset havainnot ja suositukset annetaan Venäjälle, lähinnä ulkoministeriön johdolle. He ottavat ne lukuun kuten ottavat.

STT–ANNE SALOMÄKI

Keskustelua aiheesta

[pro_ad_display_adzone id=139162]