Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

Åbo Akademi kartoitti mielipiteet kuntavaalien lykkäämisestä – liki kaksi kolmesta ei muuttaisi vaalien ajankohtaa

LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Hieman yli kolmannes suomalaisista siirtäisi kuntavaaleja siihen asti, kunnes noin 70 prosenttia suomalaisista on rokotettu koronaviruksen varalta, käy ilmi Åbo Akademin mielipidekyselystä.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Yliopiston yhteiskuntatieteen tutkimuslaitoksella tehdyn kyselyn mukaan lähes kaksi kolmesta vastaajasta ei siirtäisi vaaleja myöhäisempään ajankohtaan. Vaalien siirron suosio pandemian vuoksi kasvaa tasaisesti iän myötä siten, että yli 80-vuotiaiden keskuudessa yli puolet haluaisi siirtää vaalit ja 70–79-vuotiaistakin 40 prosenttia.

Eri puolueiden äänestäjistä siirtoa tukevat vähiten perussuomalaisten ja eniten RKP:n äänestäjät.

Åbo Akademin valtio-opin professori Kimmo Grönlund arvioi yliopiston tiedotteessa, että vaalien järjestämisellä aiotusti huhtikuussa voi olla vaikutusta vaalien tulokseen, jos koronaepidemia vaikuttaa äänestysintoon.

–  Esimerkiksi SDP:n kannalta vaalien pito huhtikuussa voi nousta ongelmaksi, sillä puolueella on paljon iäkkäitä äänestäjiä Etelä-Suomen suurissa kaupungeissa, joissa koronaepidemia on pahin, Grönlund sanoo tiedotteessa.

Äänestysinto lopahti Kataloniassa

Grönlund huomauttaa, että Espanjan Kataloniassa aiemmin helmikuussa järjestetyissä aluevaaleissa äänestysvilkkaus laski yli 25 prosenttiyksikköä aiempiin vaaleihin verrattuna.

Korona on vaikuttanut äänestysaktiivisuuteen myös muualla. Viime vuonna Ranskassa paikallisvaalien ensimmäisellä kierroksella äänestysinto lopahti lähes 20 prosenttiyksikköä edeltäviin vaaleihin verrattuna.

Professori kehottaa hallitusta harkitsemaan vakavasti vaalien lykkäämistä loppusyksyyn. Muutoin hänen mukaansa on mahdollista, että vaalit pitää siirtää vain muutama viikko ennen vaalipäivää.

Viime viikolla Helsingin Sanomien järjestämässä kuntavaalipaneelissa yksikään eduskuntapuolueiden johtajista ei kannattanut vaalien siirtoa.

Åbo Akademin kysely kuntavaalien mahdollisesta siirtämisestä tehtiin ajalla 15.–22. helmikuuta, ja siihen vastasi hieman yli 3  000 ihmistä. Kyselyn virhemarginaali on noin kaksi prosenttiyksikköä suuntaansa.

Uutista täydennetty klo 18.12.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
4.3.2021
Vaalijohtaja: Tiedot vaalivirkailijoiden saamisesta rohkaisevia – terveysasioiden ohella puolueet ja ehdokkaat joutuvat pohtimaan myös taloutta
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE