Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Aborttikohu ottaa lisää kierroksia, kokoomuksen ryhmäjohdosta syytetään keskustaa paniikista – “Kannattaa pitää sordiinoa päällä”

Kokoomuksen eduskuntaryhmän ensimmäinen varapuheenjohtaja Jukka Kopra vakuuttaa, ettei kokoomuksen eduskuntaryhmässä ole uhattu kokoomusedustajia sanktioilla, mikäli edustaja päättää äänestää ulkoministeri Timo Soinin epäluottamusäänestyksessä tyhjää tai kokoomuksen ryhmän kantaa vastaan.

TOPI JUGA

Demokraatti

Kopran vieressä seissyt kansanedustaja Pauli Kiuru (kok.) huomauttaa, että kokoomuksen eduskuntaryhmän sääntöjen mukaan ryhmään kuuluva edustaja voi äänestää eri tavalla kuin ryhmä, jos hän on etukäteen ilmoittanut kantansa ja perustellut sen ryhmässä.

– Jos näin on menetellyt, niin silloin ei tietenkään sanktioida, Kiuru totesi.

Kopra vahvistaa, että ulkoministerin epäluottamuslauseen äänestyksestä on käyty keskustelua kokoomuksen eduskuntaryhmässä.

– Mutta virallisesti ryhmässä ei ole tehty mitään poikkeavia esityksiä. Mutta en sitten tiedä, onko joku jutellut puheenjohtajan kanssa.

Nousiko eilen kokoomuksen ryhmässä esiin, että sanktioita on luvassa, mikäli joku äänestää Soinin luottamusta vastaan tai tyhjää?

– Ei mennä asioiden edelle, Kopra tyytyi toteamaan.

Lisää aiheesta

Onko tällaista keskustelua käyty?

– Ei ole käyty.

Niin ikään kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohta Ben Zyskowiczin vakuuttaa, ettei sanktiosita ole tehty etukäteen mitään päätöksiä.

– Siitä varmaan ryhmässä keskustellaan.

Onko sanktioiden mahdollisuutta nostettu esiin ryhmässä?

– Ei ryhmäkokouksissa käytävissä kokouksissa keskusteluissa ainakaan, Zyskowicz lausui.

Demokraatti kertoi viime keväänä, että kokoomuksen eduskuntaryhmän ainoa keino rangaista kansanedustajaa on eduskuntaryhmästä erottaminen määräaikaisesti tai kokonaan. Lisäksi eduskuntaryhmässä edustajalle voidaan antaa puhuttelu.

– On keskusteltu tai pohdittu sitä, että pitäisikö sääntöä päivittää, että olisi mahdollisuus antaa huomautus tai varoitus, Kopra kertoi Demokraatille huhtikuussa. Lue koko juttu tästä.

Perjantaina niin Kopra kuin Zyskowicz kertoivat Demokraatille, ettei sääntöjä ole kuitenkaan muutettu viime keväästä.

Eduskunnassa äänestetään ulkoministerin luottamuksesta.

Eduskunnassa on määrä äänestää perjantaina kello 13 jälkeen ulkoministerin luottamuksesta. Neljä oppositiopuoluetta esitti torstaina SDP:n johdolla epäluottamuslausetta ulkoministeri Soinille tämän toimista naisten oikeuksia vastaan.

Keskustelu ulkoministerin epäluottamusäänestyksestä otti uusia kierroksia sen jälkeen, kun kokoomus, keskusta ja siniset tekivät Soinin epäluottamusäänestyksestä hallituskysymyksen. Oppositioryhmien epäluottamuslause on puolestaan suunnattu ainoastaan ulkoministeriä kohtaan. Perustuslaki ei velvoita hallitusta eroamaan, vaikka Soini menettäisikin luottamuksensa eduskunnan täysistuntosalissa.

Alkuviikosta kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo vielä totesi Verkkouutisille, että kokoomuksen eduskuntaryhmä aikoo äänestää Soinin luottamuksen puolesta. “Jokainen tekee viime kädessä itse päätöksen”, Orpo painotti.

Torstaina tämä päätös kuitenkin pyörrettiin ja kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen kertoi koko kokoomuksen ryhmän äänestävän Soinin puolesta. Jokisen mukaan kyseessä on ennen kaikkea hallituskysymys.

Tästä huolimatta kokoomuksen rivit ovat rakoilleet. Esimerkiksi kansanedustaja Saara-Sofia Sirénin (kok.) ja Jaana Pelkosen oletetaan äänestävän joko tyhjää tai Soinin luottamusta vastaan.

Ulostuloista ei tykätty keskustassa. Kansanedustaja Markku Pakkanen kirjoitti torstaina Twitterissä jopa varsinaisia uhkavaatimuksia kokoomusedustajille. Asiasta kertoi ensin Uusi Suomi.

– Mikäli kokoomus ei yksimielisesti tue hallitusta huomenna tulee irtisanomissuojaan liittyvä esitys ottaa välittömästi tarkasteluun ja tehdä tarpeelliset korjaukset, Pakkanen paalutti.

Pääministeripuolue keskustan Pakkanen tunnusti Uudelle Suomelle huomisessa äänestyksessä olevan kyse jonkinlaisesta vaihtokaupasta.

– Totta. Sitähän politiikan teko on, Pakkanen totesi.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Jukka Kopra, onko Pakkasen julkaisu tulkittavissa siten, että kokoomuksen johto painostaa kansanedustajia äänestämään Soinin luottamuksen puolesta, jotta he saavat läpi irtisanomislain?

– No ei todellakaan. Tämä on Pakkasen omaa uhoa ja täysin tarpeetonta. Jokainen tietysti tekee mitä haluaa. Mutta sanoisin Pakkaselle ohjeeksi, että kannattaa pitää sordiinoa päällä. Ettei turhaan kärjistä asioita, Kopra vakuutteli perjantaina eduskunnassa.

Mistä Pakkasen ulostulo kertoo?

– Ehkä kepulla on jonkilainen paniikki tämän asian suhteen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE