Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Aborttilain muutos etenee – valiokunnassa viisi vastustajaa kahdesta puolueesta

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta esittää muutoksia aborttilakiin kansalaisaloitteen pohjalta.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Ehdotuksen mukaan lakiin sisällytettäisiin oikeus raskauden keskeyttämiseen raskaana olevan omaan pyyntöön perustuen kahdennentoista raskausviikon loppuun.

-  Valiokunta pitää tärkeänä raskaana olevan näkökulmasta myös sitä, että ehdotetut muutokset mahdollistavat raskauden keskeytyksen käytännössä varhaisemmassa vaiheessa, kun vaatimus kahden lääkärin lausunnosta poistuu, valiokunta kirjoittaa mietinnössään.

Raskauden mahdollisimman varhainen keskeytys vähentää valiokunnan mukaan esimerkiksi kipuja sekä kipulääkkeiden ja sairaalassa tehtävien operaatioiden tarvetta.

Valiokunnan mukaan ehdotettu lakimuutos ei muuta merkittävästi nykyistä tilannetta, koska abortin on saanut sosiaalisilla syillä, joiden tulkinta on ollut käytännössä varsin joustava. Valiokunta kuitenkin piti epätyydyttävänä lakiin kuulunutta lääkärin harkintavaltaa, joka mahdollisti myös kielteisen päätöksen.

Valiokunta ei kuitenkaan puolla aloitteen ehdottaman kokonaan uuden aborttilain säätämistä. Valiokunnan mukaan moni aloitteessa ehdotettu säännös vaatii jatkoselvitystä eikä uusi laki todennäköisesti vastaisi kaikin osin lainsäädännölle asetettuja oikeudellisia vaatimuksia.

Myös 12 viikon jälkeen raskaus voitaisiin keskeyttää raskaana olevan omasta pyynnöstä, jos raskauden jatkuminen tai synnytys vaarantaisi tämän terveyden tai hengen esimerkiksi sairauden tai ruumiinvian vuoksi.

VALIOKUNNAN MUKAAN lakimuutos tulisi saattaa voimaan mahdollisimman pian, mutta aikaisintaan vasta ensi vuoden alusta muiden lakimuutosten vuoksi.

Kansalaisaloite keräsi eduskuntakäsittelyyn vaadittavat 50  000 allekirjoitusta syksyllä 2020. Kansalaisaloitteen taustalla oli kampanja nimeltä Oma tahto 2020, jonka hallinnoinnista vastasi Naisasialiitto Unioni. Valiokunnan kannan selvittyä järjestön puheenjohtaja Fatim Diarra (vihr.) kiitti tähänastisesta tuesta ja kannustuksesta.

-  Työ ei ole vielä ohi. Seuraavana on eduskunnan täysistunto, eli kaikki kansanedustajat pääsevät äänestämään asiasta, Diarra kirjoitti järjestön blogissa torstaina.

Mietintö hyväksyttiin valiokunnassa äänin 12-5. Kolme keskustan ja kaksi perussuomalaisten jäsentä kaipasi ennemmin lain kokonaisuudistusta.

-  Ongelmana on, että jos lain yksittäisiä pykäliä muutetaan, lopputulosta ei voida arvioida kokonaisuutena eikä mukana ole muun muassa perusteellista perusoikeusarviointia, edustajat kirjoittivat vastalauseessa.

Myös valiokunta piti esitetyistä pykälämuutoksista huolimatta noin 50 vuotta vanhan lain kokonaisuudistusta erittäin tärkeänä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE