Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Aborttioikeus kuumentaa jälleen tunteita Puolassa – parlamentissa otettiin kantaa puolesta ja vastaan

Aborttioikeuksien puolustajat osoittivat kesällä Puolassa mieltään. Tutkimusten mukaan puolalaisten enemmistö ei halua kiristää tai löysentää nykyistä aborttilainsäädäntöä. 

Taistelu aborttioikeudesta jatkui Puolassa torstaina, kun asiasta alettiin keskustella maan parlamentissa. Esillä olivat kilpailevat aloitteet, joissa toisessa haluttaisiin laajentaa aborttioikeutta ja toisessa tiukentaa nykyistä oikeutta.

Aborttien täyskielto nousi Puolassa keskusteluun viime keväänä. Abortin kieltäjät aloittivat nimien keräämisen kansalaisaloitteeseen, joka kieltäisi abortin kaikissa olosuhteissa. Nykyään abortti on Puolassa sallittu, jos raskaaksi tullut nainen on raiskattu tai insestin uhri, raskaus uhkaa äidin henkeä tai terveyttä tai sikiö on vakavasti epämuodostunut.

Abortin kieltävä kansalaisaloite sai nimiä parissa kuukaudessa reilusti yli vaadittavan 100 000 allekirjoituksen.
– Saimme kerättyä lähes puoli miljoonaa allekirjoitusta, kertoo tyytyväinen Joanna Banasiuk, joka toimii abortin täyskieltoa ajavan Ordo Iuris -järjestön varapuheenjohtajana.

Allekirjoitusten kerääminen ei Puolassa ole helppoa. Toisin kuin Suomessa, Puolassa ei kansalaisaloitetta voi allekirjoittaa internetissä. Jokaisen tukijan allekirjoitus on saatava paperille ja toimitettava kansallisen vaalikomission tarkistettavaksi.

Puolalaisnaiset matkustavat Saksaan

Aborttioikeuden puolustajat keräsivät puolestaan yli 200 000 nimeä omaan kansalaisaloitteeseensa.

Aborttioikeutta kannattava Federa-järjestö arvioi, että joka vuosi noin 100 000 puolalaista tekee jo nyt laittoman abortin Puolassa tai matkustaa ulkomaille saadakseen abortin. Helposti maahankuljetettavat aborttipillerit ovat helpottaneet raskaudenkeskeytyksen tekemistä klinikoiden ulkopuolella. Lisäksi esimerkiksi itäisessä Saksassa on mahdollista tehdä abortti klinikalla, jossa kaikki palvelut voi saada puolaksi.

Lisää aiheesta

Federan johtajan Krystyna Kacpuran mukaan rajoitukset uhkaavat naisten terveyttä ja jopa henkeä. Erityisesti myöhäisessä vaiheessa tehdyt abortit vaativat jälkiseurantaa sairaalassa.

– Ulkomailla tai laittomasti Puolassa abortin tehnyt nainen ei voi mennä sairaalaan, jos hänellä on terveysongelmia abortin jälkeen. Sairaaloiden täytyy ilmoittaa poliisille abortin tehneestä naisesta, jota uhkaa jopa viiden vuoden vankeus. Jopa keskenmenot tutkitaan ja nainen voi joutua syytteeseen, Kacpura sanoo.

Kacpuran mukaan aborttikielto eriarvoistaa rikkaita ja köyhiä. Vaurailla on varaa teetättää aborttinsa turvallisimmissa olosuhteissa esimerkiksi ulkomailla, mutta köyhät naiset joutuvat todennäköisemmin tekemään laittomat raskaudenkeskeytyksensä vaarallisissa olosuhteissa ilman ammattilaisen apua.

Kansalaisten enemmistö ei tue lakimuutoksia

Puolalaisen CBOS-tutkimuslaitoksen viime keväänä tekemien kyselyiden mukaan enemmistö puolalaisista ei kannata aborttioikeuden täyskieltoa. Kolme neljästä puolalaisesta sallisi abortin raiskauksen ja insestin uhreille sekä äidin hengen tai terveyden ollessa uhattuna. Vähän yli puolet hyväksyy abortin, jos sikiö on epänormaali.

– Asenteet aborttia kohtaan ovat selkeimmin sidoksissa uskonnon harjoittamiseen. Useimmin aborttikieltoa kannattavat ihmiset, jotka käyvät kirkossa vähintään kerran viikossa, kertoo CBOS:n tutkija Marta Bozewicz.

Visa Noronen, Berliini

 

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE