Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

“Absurdeja väitteitä” – tuulivoima-ala tuomitsee Putkosen huuhaa-pelottelun

Tutkimusten mukaan harva kokee tuulivoimaloiden äänen aiheuttavan häiriötä.

Suomen tuulivoimayhdistys (STY) tyrmää perussuomalaisten edustajan Matti Putkosen “absurdit väitteet” tuulivoiman terveydelle haitallisista vaikutuksista.

– Putkosen julkisuuteen nostamilla väitteillä ei ole mitään tieteellistä pohjaa.

Yhdistys huomauttaa, että tuulivoimaloiden äänen vaikutusta lähiympäristöön on tutkittu laajasti jo pitkään. Tuulivoimalat tuottavat infraääntä siinä missä tuuli, ukkonen, maanjäristykset ja tieliikenne. Niiden äänenpainetaso jää tutkimusten mukaan selkeästi ihmisen kuulokynnyksen alle. Tähän asti tehtyjen tutkimusten mukaan infraäänellä voi olla terveysvaikutuksia vasta silloin, kun ääni muuttuu kuultavaksi.

– Tiedeyhteisö ei ole tähän päivään mennessä löytänyt mitään yhteyttä infraäänen ja oirehtimisen välillä. Sen sijaan internetistä löytyy helposti epätieteellistä materiaalia, joka ei ole luotettavaa. Putkonen jakaa nyt tätä tietoa lähdekritiikittömästi totuutena, Suomen tuulivoimayhdistyksen toiminnanjohtaja Anni Mikkonen kummastelee.

Väärään tietoon perustuva huoli ja pelko voivat olla haitallisia terveydelle.

Tuulivoima-ala tuomitsee virheellisen tiedon jakamisen.

– Energia on elinehtomme, ilman sitä emme kylmässä Pohjolassa tule toimeen. Se, että suomalaisia tarkoituksella pelotellaan energiatuotannolla, on asiatonta ja tuomittavaa. Kritisoida toki saa, mutta ei huuhaalla, Mikkonen korostaa.

Lisää aiheesta

Tuulivoimayhdistys muistuttaa monen tutkimuksen osoittaneen, että väärään tietoon perustuva huoli ja pelko voivat olla haitallisia terveydelle. Tämä koskee myös tuulivoimaa: perusteettoman pelottelun aiheuttama huoli ja stressi voivat aiheuttaa terveyshaittoja.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on tutkinut tuulivoimaloiden äänen häiritsevyyttä ja oireiden kokiemista. Tulosten mukaan harva koki tuulivoimaloiden äänestä aiheutuvan häiriötä sisätiloissa tai nukkuessa.

Asiaa tullaan tutkimaan lisää Suomessa. STY pitää hyvänä, että tutkimusta tehdään, sillä tutkittua tietoa tarvitaan uskomusten sijaan.

– Epäviralliset tahot tarjoavat yksipuolista ja usein virheellistä tietoa, joka voi aiheuttaa perusteetonta pelkoa ja ennakkoluuloja.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE