Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Ulkomaat

AfD:n valvonta ja varjostaminen estetty toistaiseksi

LEHTIKUVA / AFP Tobias Schwarz
Kaksi ihmistä kävelee AfD.n mainoksen ohi Berliinissä.

Saksassa Kölnin hallinto-oikeus on määrännyt, etteivät maan turvallisuusviranomaiset voi vielä aloittaa laitaoikeistolaisen AfD-puolueen (Alternative fûr Deutschland) valvontaa, kertovat Saksan radion ulkomaanpalvelu DW ja uutistoimisto AFP.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Aiemmin tällä viikolla saksalaismedia kertoi, että liittovaltion sisäisen tiedustelun virasto BfV on luokitellut AfD:n epäillyksi ääriryhmäksi. Päätös antaa tiedusteluelimille valtuuden varjostaa puoluetta ja seurata sen viestintää. Viranomaiset voivat päätöksen myötä myös mahdollisesti käyttää peitetehtävissä työskenteleviä agentteja AfD:n valvontaan.

AfD on nostanut useita kanteita BfV:tä vastaan. Puolueen mukaan siihen kohdistuva tutkinta asettaisi AfD:n epätasa-arvoiseen asemaan muihin puolueisiin verrattuna tulevissa vaaleissa. Hallinto-oikeuden mukaan oikeusjutut on saatava päätökseen ennen kuin mitään valvontaa voidaan aloittaa.

Maahanmuutto- ja islamvastaisuudesta tunnetun AfD:n jäsenet ovat muun muassa vähätelleet natsi-Saksan hirmutekoja, joita eräs puolueen edustaja kutsui merkitykseltään ”linnunpaskaksi” Saksan historiassa.

Poliittiset jännitteet ovat Saksassa tänä vuonna korkealla, sillä syyskuussa käydään 15 vuoteen ensimmäiset parlamenttivaalit, joissa maata pitkään johtanut liittokansleri Angela Merkel ei enää ole hakemassa jatkokautta.

Viime vaaleissa AfD nousi parlamentin kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi. Puolueen kannatusluvut ovat kuitenkin olleet laskussa pandemian aikana, kun äänestäjien huomio on kääntynyt maahanmuutosta koronavirukseen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Simo Alastalo

Politiikka
12.4.2021
HSY:n hallitus ryhtyy savustamaan eroamasta kieltäytynyttä toimitusjohtajaa ulos – pitää erottamista poliittisena jahtina
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE