Mielipiteet

Ahkerat ja toimeliaat pohjalaiset

Pohjanmaa on hienoa aluetta. Kun itse muutin tänne 30-vuotiaana stadilaisena (Lahden kautta) äitini totesi:” Onhan Vaasa nyt jotain aivan muuta kuin Lahti, ajattele!” Kysymys oli siis Vaasan historian merkityksestä myös kaupungin tulevaisuutta ajatellen. Tämä kannattaa nykyistenkin vaasalaisten painaa mieleensä.

Lähes 40 vuotta olin sitten täällä aktiivi – elämäni ehdottomasti parhaat vuodet. On selvää, että hengitän edelleen samassa rytmissä pohjalaisten kanssa. Juuri siksi haluan viettää huvilallani Köklotissa edelleen 5-6 kuukautta vuodesta.

Tuoreet tilastot kertovat, että juuri täällä on paitsi saavutettu, myös ylitetty valtakunnallinen tavoite työssäkäyvien osuudesta. Tämä tarkoittaa, että alueella on muuta Suomea paremmat edellytykset pyörittää ja kasvattaa hyvinvointia. On paljon vientiteollisuutta ja alihankkijoina paljon pienempiä yrityksiä. Paljolti kiitos energiateollisuuden. Jäljellä on paljon myös alueelle perinteisiä koulutusmahdollisuuksia sekä hallinnon ja hoitoalojen palveluja ja työpaikkoja muidenkin tarpeisiin.

Olemme ahkeria ja toimeliaita. Niin olivat esi-isämmekin. Jos työtä ei löytynyt tässä, sitä lähdettiin jahtaamaan Ameriikkaan asti ja ainakin Ruotsiin. Tultiin aikanaan sieltä takaisin tai sitten ei. Siksi tänne on turvallista muuttaa. Voi täysin sydämin luottaa ympäristön eteenpäin katsovaan tukeen.

Voisiko tästä nyt kehittää uuden brändin Pohjanmaalle? Yhdistetään historia nykyaikaan. Se voidaan tehdä, vaikka kaikilla täällä nyt asuvilla ei aina olekaan geneettistä pohjalaista perimää. Ympäristökin opettaa ja innostaa. Kun katsoo elämää eteenpäin hakien mahdollisuuksia selvitä kulloisestakin pulmasta, ei yleensä ole koskaan pulassa. Juuri tämä osataan täällä Pohjanmaalla.

Tämä on jännä juttu siksi, että samat pohjalaiset luokitellaan arvoiltaan melko vanhoillisiksi. Tiedättehän: koti, kirkko, uskonto. Silti naisten  työssäkäynti täällä ylittää valtakunnallisen keskiarvotason. Insinöörit sekä hoitajat ja opettajat ovat onnistuneella tavalla luoneet tasapainoa työmarkkinoille. Tässä tulee kyllä mieleeni jo opiskeluaikainen harjoittelu näissä asioissa.

Täällä on osattu antaa kivasti tilaa erilaisille arvoille. Samalla kun on esim. kehitetty päiväkotitoimintaa, on ollut tarjolla myös perhepäivähoitoa ja kuntien omasta kukkarosta maksettua lisää kotihoidontukeen. Vaikka on yritetty moralisoida, kaikille on tilaa tullut. Näin on hyvä. Vaihtoehtoja pitää olla tarjolla myös jatkossa. Perheet osaavat päättää. Kavahdan sitä, että lisättäisiin lainsäädäntöä, jolla perheiden erittäin monimuotoisia tarpeita ja tilanteita typistettäisiin muotteihin, joissa jotkin ratkaisut olisivat perheelle taloudellisesti edullisempia kuin toiset esim. sen perusteella kumpi hoitaa pienimpiä lapsia kotona, äiti vai isä.

Kun tuossa ehdin jo vientiteollisuuden mainita, voisiko esim. Vaasa panostaa lisää englanninkieliseen opetukseen kaikilla asteilla, päivähoidosta lähtien? Näin voitaisiin houkutella lisää kansainvälisen tason osaajien perheitä myös Vaasaan, ei vain Helsinkiin. Nyt päästiin myös kielikysymyksiin suomi-ruotsi. Toivon, että te nykyiset päättäjät tuette kaikkialla ja aina kaksikielisiä ratkaisuja. Jos tätä ei voida toteuttaa selkeässä kaksikielisessä ympäristössä, miten muualla Suomessa? Tämä aihe linkittyy tarkasti myös perustuslakimme säädöksiin ja niiden uudistustarpeisiin.

Vaasasta ei tule minun elinaikanani miljoonakaupunkia vaikka väkilukuun lisättäisiin useita kaupunkeja Ruotsista ja Norjasta. Siksi tämä skaala-kysymys pitää muistaa paremmin kun rakennetaan liikenteen infraa tai muuta. Siksi meidän brändin keskiössä pitää olla keskikokoisen kaupungin mainiot hyvän elämän eväät asukkaille. Se on olennaista ja kestävää. Kalifiksi kalifin paikalle voi pyrkiä siellä sun täällä kunhan todellinen kantti kestää. Imagolle ei ole hyväksi jos hankkeet toisensa jälkeen pettävät. Isottelu sopii illanviettoihin, mutta ei tylsään ja todelliseen arkeen.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat