Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Ahma, lohi, vesilinnut… – Ilmastonmuutos tuottaa ahdinkoa jo Suomessakin

Ilmastonmuutoksen seuraukset näkyvät jo nyt Suomen lumesta ja jäästä riippuvaisissa eläinlajeissa, kertoo WWF. Järjestö julkaisi maanantaina raportin, jonka mukaan ilmaston lämpenemisestä kärsivät muun muassa naali, ahma, saimaannorppa, lohikalat sekä vesilinnut.

Arktinen alue lämpenee WWF:n mukaan kaksi kertaa muuta maapalloa nopeammin.

Esimerkiksi ahmaa ja saimaannorppaa uhkaavat pesimiseen soveltuvien lumikinosten katoaminen, lohikalat kärsivät vesien lämpenemisestä ja talviaikaiset vesisateet ovat myrkkyä tunturisopulille.

– Vesistöjen jääpeiteajat ovat lyhentyneet, kasvillisuus on muutoksessa ja metsänraja on siirtynyt pohjoisemmaksi, toteaa WWF:n ohjelmapäällikkö Sampsa Vilhunen raportin tuloksia avaavassa tiedotteessa.

Vilhusen mukaan yksi ravistelevimmista raportissa esitellyistä muutoksista on lintujen ahdinko. Niiden esiintymisalueet ovat siirtyneet keskimäärin puolitoista kilometriä vuodessa kohti pohjoista. Kylmään tottuneet linnut ovat jo taantuneet, Vilhunen sanoo.

Erityisen herkkiä ilmastovaihteluille ovat vesilinnut.

– Vesilintujen turvaksi on perustettu suojelualueita, mutta ilmaston lämmetessä linnut ovat siirtyneet talvehtimaan suurelta osin suojelualueiden ulkopuolelle.

Lisää aiheesta

Ilmastonmuutoksen vaikutusten ennustamista vaikeuttavat WWF:n mukaan lajien monimutkaiset vuorovaikutussuhteet. Vaikkei joku laji suoraan kärsi ilmaston lämpenemisestä, niin esimerkiksi sille tärkeät saalislajit voivat taantua. Lämpeneminen voi myös tuoda loisia tai uusia kilpailijoita.

– Esimerkiksi lumisilla lakeuksilla viihtyvä naali on Suomessa enää satunnainen vierailija pohjoiseen levittäytyvän ketun vallatessa siltä elintilaa.

WWF:n mielestä arktisten lajien tulevaisuuden turvaaminen vaatisi entistä suurempia toimia ilmastonmuutosta vastaan. Myös arktisen luonnon seurantaan ja tutkimukseen tulisi sen mukaan panostaa entistä voimakkaammin.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE