Politiikka

Ahvenanmaan kansanedustaja ei ymmärrä Lundbergin ratkaisua – Arhinmäkikin suivaantui: ”Pidän käsittämättömänä, ettei presidentti tukenut”

Pohjoismaiden neuvoston puheenjohtajiston Islannissa käsitelemä aloite puhuttaa. Sillä pyrittiin parantamaan suomen ja islannin kielten asemaa neuvostossa.

PN:n Suomen valtuuskunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta (sd.) kertoi tiedotteessaan, että äänestyksessä ahvenanmaalainen PN:n presidentti Britt Lundberg (kesk.) äänesti Suomen valtuuskunnan aloitetta ja kielioikeuksien laajentamista vastaan. Lundbergin ääni ratkaisi.

– Olen todella pettynyt. Suomen valtuuskunta esitti Lundbergia aikanaan Pohjoismaiden neuvoston presidentiksi, emmekä pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen eduskunnan valtuuskunnan aloitetta vastaan.

Asiaan ottaa kantaa myös vasemmistoliiton kansanedustaja Paavo Arhinmäki.

– PN:n valtuuskunnan jäsenenä pidän käsittämättömänä, ettei presidentti tukenut valtuuskunnan yksimielistä esitystä, hän päivittää.

Myös Ahvenanmaan kansanedustajan Mats Löfström (r.) mukaan olisi hyvin valitettavaa, mikäli syntyisi sellainen kuva, että Ahvenanmaa vastustaisi Suomen kielen vahvempaa asemaa Pohjoismaiden neuvostossa.

– Minulla itselläni ei ole roolia Pohjoismaiden neuvostossa, enkä ole ollut tietoinen tästä asiasta. Ahvenanmaan kansanedustajana haluan silti painottaa, etten ymmärrä päätöstä, ja irtisanoudun siitä. Minulle on itsestään selvää, että Suomen kielen asemaa vahvistetaan Pohjoismaiden neuvostossa ja tuen Suomen delegaation linjaa, Löfström sanoo RKP:n nettisivuilla.

– Haluan myös alleviivata, että tämä ei ole ahvenanmaalainen päätös. Siksi toivon, ettei se vaikuta siihen kuvaan, mikä Suomella on Ahvenanmaasta.

Mats Löfström. (Kuva: Lehtikuva)

Britt Ludberg itse on sanonut Helsingin Sanomille, ettei äänestänyt Suomen ja Islannin ehdotusta vastaan vaan kompromissin puolesta.

Lundberg katsoo, että mikäli puheenjohtajisto olisi hyväksynyt aloitteen, siitä olisi äänestetty neuvoston vuotuisessa istunnossa loka– marraskuussa Helsingissä. Lundberg ennakoi, että Helsingissä suomi ja islanti olisi siis tyrmätty.

– Ehdotin sitten kompromissia ja äänestin sen puolesta, Lundberg sanoo Helsingin Sanomille.

– Äänestys käytiin sen välillä, kannatammeko Suomen ja Islannin esitystä vai kompromissia.

Lundberg on kertonut omasta kannastaan myös Twitterissä:

Mats Löfströmin kuva lisätty juttuun kello 7.13.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat