Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Aika monella taisi lentää kahvit ruudulle hämmästyksestä” – ministeriä hiillostettiin urakalla: “Ette saa puhuttua mustaa valkoiseksi”

Maksuton varhaiskasvatus on yksi kevään kuumista perunoista politiikassa. Ainakin sen perusteella, kuinka asiasta sanailtiin eduskunnan kyselytunnilla torstaina.

Eräänlaista pingis-keskustelua aiheesta käytiin puolisen tuntia.

Sen aluksi SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppurainen halusi tietää hallitukselta, aikooko se tehdä esityksen varhaiskasvatuksen tekemisestä maksuttomaksi tai päivähoitomaksujen alentamisesta jo kevään kehysriihessä, siis heti kuntavaalien jälkeen.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) tuntui ensin ilahtuneen kysymyksestä.

— Hallitus on itse asiassa toiminut nopeammin eli maaliskuussa, tässä kuussa, jossa elämme, varhaiskasvatusmaksut laskevat pienituloisilta perheiltä. Tämä saattaa vaikuttaa perheiden arkeen jopa 80€ kuukaudessa alentavasti.

Tietenkin arvioimme puoliväliriihessä mahdollisuuksia, miten voimme asiassa edetä jatkossa

Tuppurainen jatkoi kertomalla nuoresta äidistä, joka työskentelee kaupan kassalla. Hänelle töihin palaaminen perheen perustamisen jälkeen ei ole taloudellisesti kannattavaa.

Tuppurainen tiedustelikin nyt, aikooko hallitus tehdä esityksen päivähoitomaksujen alentamisesta edelleen sekä varhaiskasvatuksen tekemisestä kokonaan maksuttomaksi.

Tässä vaiheessa Grahn-Laasonenkin myönsi, että varhaiskasvatusmaksuista seuraa kannustinloukkuja, jotka estävät työntekoa. Lisätietoa tihkui silti kitsaasti kysyjälle.

— Tietenkin arvioimme puoliväliriihessä mahdollisuuksia, miten voimme asiassa edetä jatkossa, hän muotoili.

Demarien ryhmänjohtaja Antti Lindtman oli niin ikään huolissaan mainituista kannustinloukuista. Hän kysyi, onko hallituksen pohdiskelu asiassa pelkkää vaalipuhetta, jota ei ole aikomustakaan panna täytäntöön vaalien jälkeen pidettävässä kehysriihessä. Hän muistutti, että aiemmin hallitus ajoi jopa maksujen kasvattamista.

Julkisuudessa on myös epäilty, että kehysriihen ajoitus olisi taktinen veto hallitukselta. Ehkä puheet unohtuvat vaalien jälkeen?

Ministeri pääsi taas vastaamaan.

— Edellisellä vaalikaudella, kun oli sosialidemokraattinen opetusministeri, silloin varhaiskasvatusmaksuja ei alennettu. Tällä kaudella näin on tapahtunut. Se on toteutettu nimenomaan sosiaalisesti oikeudenmukaisella tavalla eli kaikkein heikoimmassa asemassa olevien perheiden varhaiskasvatus on jo maksutonta ja perheet, jotka ovat heikossa taloudellisessa asemassa, esimerkiksi yksinhuoltajaperheet, jotka ovat todella ahtaassa asemassa, heidän maksujaan alennetaan merkittävästi.

SDP:n Eeva-Johanna Eloranta koetti niputtaa keskustelua jo tässä vaiheessa, sillä ministeriltä ei edelleenkään ollut herunut suoraa vastausta siihen, saadaanko kehysriihessä esitys maksuttomasta varhaiskasvatuksesta.

Tälläkään kertaa Grahn-Laasonen ei kuitenkaan antanut tyhjentävää vastausta.

Toivottavasti moni katsoja ei juonut kahvia kuunnellessaan äskeistä vastausta.

Satu Taavitsainen (sd.) koetti vielä uudelleen.

— Vanhemmat pohtivat tarkkaan, kannattaako työhönmeno, jos siitä ei ole taloudellista hyötyä ja arki muuttuu kilpajuoksuksi aikaa ja maksuja vastaan. Maksut synnyttävät noidankehän, jossa lapset osallistuvat harvemmin varhaiskasvatukseen ja vanhemmat käyvät vähemmän töissä. Mikä pahinta, samalla kasvaa lapsiperheköyhyys, jonka haavoittavat vaikutukset näkyvät aikuisiässäkin. Tähtäimenä on oltava maksuton varhaiskasvatus. Maan hallituksen tulee estää lapsiperheiden ahdingon syveneminen ja aloittaa valmistelu varhaiskasvatuksen maksujen poistamiseksi, hän alusti.

Myös Taavitsainen jatkoi kysymällä, aikooko hallitus tehdä esityksen maksuttomasta varhaiskasvatuksesta.

Grahn-Laasonen iloitsi tällä kertaa siitä, että “tällaisessa taloudellisessa tilanteessa, jossa nyt elämme, olemme voineet tehdä sellaisen päätöksen, että tässä kuussa varhaiskasvatusmaksut monelta perheeltä laskevat”, mutta ei edelleenkään ottanut suoraan kysymykseen kantaa.

— Vastaavia päätöksiä edellinen hallitus ei vastaavasti tehnyt, hän tiivisti.

Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäkeä hämmästyttivät ministerin puheet sosiaalisesti oikeudenmukaisesta linjasta.

— Toivottavasti moni katsoja ei juonut kahvia kuunnellessaan äskeistä vastausta. Aika monella taisi siinä vaiheessa lentää kahvit ruudulle hämmästyksestä.

Grahn-Laasonen hämmästyi vuorostaan.

— Eikö teidän mielestänne ole sosiaalisesti oikeudenmukaista, että yksinhuoltajaperheiden varhaiskasvatusmaksuja tässä kuussa alennetaan? Minun on hyvin vaikea ajatella oikeudenmukaisempaa päätöstä kuin se, että helpotetaan yksinhuoltajaperheiden tilannetta.

Tämän hallituksen politiikka liittyen päivähoitoon ja varhaiskasvatukseen on ollut vihamielistä.

SDP:n kansanedustajista Sanna Marin muistutti hallitusta siitä, että se on tehnyt kaikkiaan kovaa perhepolitiikkaa.

— Te ette saa puhuttua mustaa valkoiseksi. Tämän hallituksen politiikka liittyen päivähoitoon ja varhaiskasvatukseen on ollut vihamielistä. Olette ottaneet työttömien lapsilta oikeuden subjektiiviseen päivähoitoon, te olette kasvattaneet ryhmäkokoja, on hyvä, että hallitus perääntyi aikeistaan nostaa varhaiskasvatuksen maksuja, kuuntelitte siinä järjen ääntä. Haluaisin edelleen saada vastauksen niihin kysymyksiin, joita täällä on esitetty.

— Voisitte suoraan kertoa, mitä aiotte tehdä, Marin kysyi.

— Olen tehnyt sen jo. Olemme alentaneet varhaiskasvatusmaksuja ja kannustinloukkuja pohtinut työryhmä on tehnyt laskelmia ja esityksiä, että tätä tietä voitaisiin jatkaa, Grahn-Laasonen toisteli.

Ministerin mukaan raportti käsitellään puoliväliriihen yhteydessä.

— Sen käsityksen haluan vielä korjata, että keneltäkään ei ole poistettu oikeutta varhaiskasvatukseen. Jokaisella lapsella Suomessa taustasta riippumatta on oikeus 20 tuntiin pedagogisesti vahvaa, suunnitelmallista varhaiskasvatusta.

Anneli Kiljunen (sd.) muistutti kuitenkin vielä, että päivähoitomaksut alenevat vain alle kolmehenkisissä perheissä. Muuten maksut pysyvät ennallaan, vaikka olisi pienituloinen.

— Teimme arvion, että siellä tarve on suurin, ministeri kuittasi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE