Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Teatteri ja Tanssi

Aikansa kohukolmiodraaman yhden osapuolen tarina

Taina Mättö (vasemmalla) on Venny, Eeva Kosonen Tilly a Kari Siitonen Juhani Kirsti Mannisen kirjoittamassa, kulttuurihistoriasta tutussa kolmiodraamassa.

Mäntsälän  Jokelanseudun kylässä toimiva Latoteatteri majailee nimensä mukaisesti vanhassa ladossa, joka on kunnostettu kylän yhteiseksi kokoontumistilaksi.
Latoteatteri tuntuu kesäteatteriesityksissään keskittyvän suomalaisiin kantaesityksiin, jotka käsittelevät usein lähiseudun historiaa. Onkin arvostettavaa, että  ihmisille valotetaan  näinä juurettomuuden aikoina heidän oman asuinympäristönsä historiaa teatterin keinoin.

Latoteatteri, Mäntsälä
Kirsti Manninen: Tilly
Ohjaus Kirsi Jokela – Lavastus Leif Sund, Valtteri Seppänen, Kirsi Jokela – Puvut Varpu Hapuoja – Rooleissa mm. Eeva Kosonen, Taina Mättö, Kari Siitonen, Valtteri Seppänen, Antti Vuori, Minna Vartia, Mari Koli, Riitta Vainio, Tuire Peltola, Kirsi Saikkonen

Ahon rakastettu ja uranainen

Latoteatterin tämän kesän esityksessäkin aihe on lähiseudulta. Kirsti Manninen on kirjoittanut Tilly Soldanin vaiheista elämäkertanäytelmän. Tilly kuuluu Mannisen nimeämään “Tuusulanjärven  kolmen muusan”  porukkaan Aino Sibeliuksen ja Maija Halosen rinnalla.

Nuo kaksi muuta ovat olleet esillä Latoteatterin ohjelmistossa edellisinä kesinä.

Tilly Soldan on jäänyt Suomen kulttuurihistoriaan lähinnä lankonsa kirjailija Juhani Ahon rakastettuna. Aho oli mennyt nopeasti naimisiin Tillyn siskon, kuvataiteilija Venny Soldanin kanssa, mutta Aho ja Tilly ilmeisesti rakastuivat tahollaan ensi näkemältä. Aho ei pystynyt luopumaan kummastakaan naisesta, ja vaikka tämä hämmentävä kolmiodraama oli suvun tiedossa, laajemmin sen toi julkisuuteeni vasta Antti J. Aho kirjoittaessaan Juhani-isänsä elämäkerran.

Tilly loi kyllä merkittävän uran itsekin lastenhoitolan emäntänä ja lastenhoidon opettajana, kuten Kirsti Manninen näytelmän alussa muistuttaa. Lapsista pitävä Tilly sai lopulta kokea äitiyden onnen, kun hän synnytti Aholle lapsen, Nisse-pojan. Kuvastaa sukujen vapaamielisyyttä, että Nisse sai aseman perhekokonaisuudessa, vaikkei ihan kivuttomasti.

Omintakeinen perusasetelma

Manninen on valinnut hiukan erikoisen näkökulman Tillyn tarinaan. Hän on ottanut kerronnan pohjaksi Nissen ja Ahojen pojan Heikin elokuvaprojektin filmata Tillyn ja heidän isänsä pitkän suhteen vaiheet. Näytelmässä on siten mukana melkoinen joukko Ahojen ja Soldanien sukujen jäseniä. Kerronta risteilee 1950-luvun alun filmaustilanteissa ja 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun historiallisissa kohtauksissa.

Hiukan aikaa menee ennen kuin pääsee henkilögalleriaan ja  juonikuvioihin sisälle.

Harrastajanäyttelijöiden esityksissä ihan parasta on aina heidän intonsa ja paneutumisensa rooleihin. Eeva Kosonen  kolmiodraaman päähenkilö Tilly Soldanina tuo hyvin esiin nuoren naisen vaikean aseman, jonka tämä on kuitenkin päättänyt kestää tunteidensa kannattana.

Kari Siitonen Ahona osoittaa kyllä rakkautensa, mutta näyttää myös omat sotkuisettunteensa ja syyllisyytensä vaimoaan kohtaan.

Vennyn (Taina Mättö) kohtalona on joutua tasapainoilemaan ja kätkemään sisimmät ajatuksensa.

Heikki (Valtteri Seppänen)  ei tahdo oikein uskoa kaikkea, mitä Antti-veli (Kirsi Saikkonen) on käsikirjoitukseen kirjannut. Nissenä Antti Vuori yrittää pysyä veljesten erimielisyyksien ulkopuolella.

Tilly-näytelmä kertoo suomalaiseen kulttuurihistoriassa näkyvästi vaikuttaneiden persoonien vaikeasta suhdeverkosta. Vaikka yhdessä näytelmässä ei asiasta voi kertoa kuin hiukan pintaa raapaisten, on Tilly näkemisen arvoinen esitys.

Nykyajassakin on hyvä muistaa, että ihmiset ovat jo yli sata vuotta sitten eläneet samanlaisissa ilojen ja surujen ristiaalloissa kuten me. Nämä kolme näytelmän henkilöä pystyivät toteuttamaan päämääriään  ja jättämään vielä pysyvät jäljet Suomen historiaan kaikkien siviilielämän vaikeuksiensa keskellä.

Anja Salminen

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE