Kotimaa

Aikuiset eivät muista saamiaan rokotteita – muistutuspalvelu kehitteillä

Aikuiset ovat huonosti perillä saamistaan rokotuksista ja niiden voimassaoloajoista. Tietämättömyys koituu ongelmaksi etenkin kurkkumätä- ja jäykkäkouristusrokotteen kohdalla, sillä harva aikuinen muistaa tehostaa rokotetta kymmenen vuoden välein.

– Siinä voi olla riskitilanteita, kun sitä ei uusita. Kun kesäaikaan tulee haavoja ja ollaan maaperän kanssa tekemisissä, on siinä periaatteessa riski, kertoo Attendon ylilääkäri Helena Liira.

Puuttuva tehosterokote huomataan yleensä terveystarkastuksen, tapaturman tai reissuun lähtemisen yhteydessä. Rokotushistorian selvittäminen on kuitenkin vaivalloista, jos henkilö on saanut rokotteita useissa terveydenhuollon toimipaikoissa sekä yksityisellä että julkisella puolella.

– Ihmiset eivät muista niitä. Yleensä kysymme silloin miehiltä, milloin he ovat käyneet armeijan, niin silloin tiedetään, mitä siellä on pistetty. Sen jälkeen kauhean huonosti muistetaan, mitä on laitettu ja missä, sanoo Mehiläisen työterveyshuollon erikoislääkäri Auli Rytivaara.

Kohti kantapohjaista muistuttelua.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sähköisen Kanta-palvelun tarkoituksena on kerätä kaikkien terveydenhuollon toimijoiden potilastietojärjestelmät saman katon alle. Tällöin yksittäisen terveystoimipisteen ei tarvitsisi enää käyttää aikaa myöskään rokotustietojen selvittelemiseen.

Palveluun on myös suunnitteilla näkymä, jonka avulla potilas voi nähdä yhteenvedon saamistaan rokotuksista.

Palvelun Potilastiedon arkisto on nyt käytössä kaikissa julkisissa yksiköissä ja lähes kaikissa suurissa ja keskisuurissa yksityisissä yksiköissä.

Terveystalon yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen uskoo, että Kanta-palvelusta kehittyy rokotuksista muistuttava kansallinen järjestelmä.

– Tähän ollaan menossa hyvää vauhtia. Yksityispuolikin on lähiaikoina tulossa tähän mukaan, joten uskon, että kantapohjainen muistuttelu ja tietojen OmaKannassa näkyminen tulee riittävän pian.

Kattavuustilastoissa puutteita.

Aikuisten kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluu kurkkumätä- ja jäykkäkouristusrokotteen lisäksi polio- (IPV), influenssa- sekä tuhkarokko-, sikotauti- ja vihurirokkorokote (MPR).

Lääkeyhtiö MSD Finlandin vasta teettämästä kyselytutkimuksesta ilmenee, että suomalaiset pitävät rokotuskattavuutta tärkeänä ja suhtautuvat myönteisesti rokotusohjelmaan.

THL:n asiantuntijalääkärin Ulpu Elonsalon mukaan mukaan THL:lla on aikuisten rokotuksista rokotekattavuustilastoja ainoastaan influenssarokotteesta, sillä yksityisten terveysasemien rokotteet eivät vielä kirjaudu THL:n rokotusrekisteriin.

– Nämä kattavuusraportit ovat tietysti influenssankin osalta vähän matalammat kuin mitä ne todennäköisesti ovat, koska tiedonkeruu ei ole vielä ihan sataprosenttista.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat