Politiikka

Ainakaan hallituspuolueiden kannoista sopeutumiseläkkeisiin ei ota vielä tolkkua – ”Asiaan palataan kevään aikana”

Lehtikuva / Vesa Moilanen
Lehtikuva / Vesa Moilanen
Lehtikuva / Vesa Moilanen

Eduskuntapuolueilta odotetaan yhä kantoja siihen, miten ne suhtautuvat kansanedustajien kiisteltyihin sopeutumiseläkkeisiin. Suurimpien puolueiden keskustan ja kokoomuksen eduskuntaryhmien puheenjohtajat arvioivat keskiviikkona, että eduskunnassa palataan aiheeseen kevään aikana. Käynnissä on myös selvitys asiasta.

– Sopeutumiseläkkeen mahdollisten muutostarpeiden selvittäminen aloitettiin puhemiehen johdolla eduskunnassa jo viime vuoden puolella. Tämä työ on kesken. Asiaan palataan kevään aikana. Tarkempaa aikataulua en osaa vielä sanoa, viestitti suurimman puolueen keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen (kuvassa) STT:lle keskiviikkona.

Ennen vuotta 2011 eduskuntaan valitut kansanedustajat ovat oikeutettuja sopeutumiseläkkeeseen, jos he ovat toimineet kansanedustajina vähintään seitsemän vuotta. Sopeutumiseläke korvattiin vuonna 2011 sopeutumisrahalla, jonka edut ovat eläkettä suppeampia.

Kansalaisaloitteen tarkoitus on siirtää kaikki kansanedustajat sopeutumisrahan piiriin.

Sopeutumiseläkkeen poistamista vaativa kansalaisaloite sai keskiviikkona kokoon vaadittavat 50 000 nimeä, ja aloite voi näin edetä eduskunnan käsittelyyn.

– Kansalaisaloite käsitellään aloitteiden menettelytavan mukaan asiallisesti, lupasi toiseksi suurimman puolueen kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen keskiviikkona.

Kansalaisaloite keräsi nimet erittäin nopeasti aktiivimallin kumoamista vaatineen kansalaisaloitteen vanavedessä. Vielä viikon alussa sopeutumiseläkealoitteessa oli 30 000 nimeä.

Kansalaisaloitteen tarkoitus on siirtää kaikki kansanedustajat sopeutumisrahan piiriin. Sopeutumisrahaa maksetaan kansanedustajille maksimissaan kolme vuotta, kun taas sopeutumiseläkettä saa vanhuuseläkkeelle siirtymiseen asti.

Kyseessä on ainutlaatuinen tilanne.

Hallituspuolue sinisistä on aiemmin arvioitu, että mahdolliset muutokset sopeutumiseläkkeeseen vaatisivat eduskunnassa varsin laajaa yksimielisyyttä sekä perustuslaillista punnintaa.

– Täytyy ottaa huomioon myös perustuslailliset kysymykset eli miten voidaan takautuvasti puuttua tällaiseen etuuteen, sanoi sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo joulukuussa.

Valtiosääntöoikeuden professori Veli-Pekka Viljanen arvioi aiemmin, että mahdolliset muutokset menevät myös perustuslakivaliokunnan punnittavaksi.

Viljasen mukaan perusasetelma olisi se, että lähdetään jälkikäteen puuttumaan sellaiseen eläkejärjestelmään, joka on jo olemassa. Hän korostaa, että kyseessä on ainutlaatuinen tilanne.

– Tämä ei vastaa yleisen eläkejärjestelmän vanhuus- ja työkyvyttömyyseläkettä. Tässä on luotu järjestelmä, jossa ennen vanhuuseläkkeelle siirtymistä on tavallaan työttömyyden turvan vuoksi luotu erillinen kansanedustajia koskeva eläkejärjestelmä, Viljanen sanoi marraskuussa.

STT–SANNA NIKULA, TUOMAS SAVONEN, MATIAS ÅBERG

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat