Demokraatin lukijaristeily 2018
Demokraatti Vappu 2018

Aino-Kaisa Saarisella tunteikas kisa: ”Ajattelin, että mitäköhän tästä tulee, jos lähden itkemään tuonne ladulle”

Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander
Aino-Kaisa Saarisen upea hiihtoura kansainvälisissä mitteleissö kestää vielä jonkin aikaa. Salpausselällä yleisö hyvästeli hänet raikuvin suosionosoituksin. Kisaisäntä Lahden Hiihtoseuran puheenjohtaja Juha Kolu antoi hänelle kukat.

Salpausselän yleisö osoitti sunnuntaina seisaallaan suosiota hiihtäjä Aino-Kaisa Saariselle, joka lopettaa tänä keväänä uransa. Saarinen hiihti kotimaisemissaan viimeistä kertaa maailmancupissa ja päätti 20 vuoden taipaleensa Salpausselällä komeasti yhdeksänteen sijaan.

– Melkein purskahdin itkuun, kun ihmiset kannustivat alussa niin paljon. Ajattelin, että mitäköhän tästä tulee, jos lähden itkemään tuonne ladulle.

– Ajattelin, että nautin joka metristä. Oli hyvin riemukas kilpailu, Saarinen sanoi.

Hän ei maalisuoraa lykkiessään nähnyt yleisön seisomaan nousua, mutta kuuli kovan pauhun. Maalissa liikutus otti hiihtäjästä ylivallan, kun kisaisäntä Lahden Hiihtoseuran puheenjohtaja Juha Kolu antoi hänelle kukat.

Hänen lähipiirinsä oli latujen varrella toukokuussa kaksi vuotta täyttävästä Amanda-tyttärestä vanhempiin, joita piti Saarisen mukaan lievästi patistaa katsomoon. Vanhemmat ovat olleet pienessä flunssassa ja epäröivät siksi lähtöä kisoihin.

– Iskä sanoi toissapäivänä, että jos he tulevat vasta ensi vuonna. Jos Aikku hiihtäisit silloin vaikka kansallisessa ryhmässä, Saarinen kuvasi vanhempiensa kanssa käytyä keskustelua.

Kansalliseen ryhmään Saarinen ei haikaile, vaan Salpausselän kisojen hiihdot on nyt hiihdetty. Jäähdyttelijäksi hän ei rupea.

Seuraavaksi Saarinen jättää hyvästejä Norjan ja Ruotsin hiihtoyleisöille. Maailmancup jatkuu ensi keskiviikkona, ja cup-kausi kestää vielä pari viikkoa.

– Mä rakastan Drammenia, mä rakastan Kollenia, mä rakastan Falunia, Saarinen hymyili.

Taivalkosken SM-latujen rakastamisesta hän ei vielä tiedä, koska oli raskaana paikkakunnan edellisten SM-kisojen aikaan kaksi vuotta sitten. Mutta Saarisen ura päättyy 6.–8. huhtikuuta hiihdettäviin SM-kisoihin.

– Mikäs tässä on hiihdellessä, hyvässä kunnossa, Saarinen tuumasi.

Krista Pärmäkoski upeaan voittoon.

Krista Pärmäkoski voitti Salpausselän maailmancupkisojen 10 kilometriä perinteisellä hiihtotavalla. Hän johti kisaa jokaisella väliaikapaikalla.

Venäjän Natalia Neprjajeva oli toinen ja Norjan Marit Björgen kolmas. Neprjajeva jäi Pärmäkoskesta 20,9 sekuntia ja Björgen 26,7 sekuntia.

– Onhan se erityistä. Tosi hyvä päivä tänään. Sukset luisti ja piti. Mietin matkalla, että jos joku haluaa minut voittaa, saa aika hyvin hiihtää, Pärmäkoski sanoi Ylen tv-haastattelussa.

Pärmäkoski kertoi, että kisa vilahti ohitse nopeasti.

– Aloitin ehkä aika kovaa ekat puolitoista kilometriä mutta sitten vähän rauhoitin. Oli tosi irtonaista, että lähti tosi helposti.

Pärmäkoski ei aio hellittää tahtia maailmancupin viimeisten kisojen aikana.
– Tavoite on olla kolmen joukossa maailmancupissa. Hyviä kisoja on jäljellä ja haluan taistella hyvistä sijoista.

Suomalaisista Kerttu Niskanen ehti Aino-Kaisa Saarisen edelle ollen neljäs jäätyään 0,3 sekuntia Björgenistä. Johanna Matintalo oli kymmenes.

– Harmittaa tietysti, mutta näitä neljänsiä sijoja tulee, Niskanen sanoi Ylen tv-haastattelussa.

– En halunnut olympiareissun jälkeen heittää sen kummempia tavoitteita. Oli raskas kotiinpaluu ja raskas alkuviikko. Siinä mielessä varmaan ihan ok. Oli paljon parempaa hiihtämistä kuin olympialaisissa. Toivottavasti vire kääntyy tästä vielä loppukaudeksi paremmaksi, Niskanen jatkoi.

Keskustelua aiheesta

Maan hallitukselta vaaditaan välittömiä toimenpiteitä – tutulla lintulajilla huolestuttava kannanromahdus

Kuva: Pertti Rasp
Punasotka on pulassa. Edessä koiras- ja takana naaraslintu.

Suomen lintuyhdistysten edustajat vaativat BirdLifen kevätkokouksen julkilausumassa Suomen hallitukselta välittömiä toimenpiteitä erittäin uhanalaisen punasotkan pelastamiseksi.

Punasotka on siirrettävä metsästyslaista luonnonsuojelulailla rauhoitetuksi lajiksi. Lisäksi tarvitaan huomattavaa lisäpanostusta Suomen tärkeimpien lintukosteikkojen hoitoon.

Luonnontieteellisen keskusmuseon, Luonnonvarakeskuksen ja BirdLifen toteuttamien vesilintuseurantojen mukaan punasotka on vähentynyt jopa kymmenesosaan 1990-luvun puolivälistä.

Punasotkan taantumisen syyt löytynevät ensisijaisesti elinympäristöjen heikkenemisestä. Kosteikkojen umpeenkasvu on heikentänyt punasotkan elinolosuhteita ja särkikalojen runsastuminen lisännyt ravintokilpailua. Naurulokkien katoaminen monilta lintuvesiltä lienee lisäksi heikentänyt punasotkan pesimämenestystä, koska sotkat pesivät mielellään lokkiyhdyskuntien suojassa.

Punasotka kuuluu Suomessa edelleen vapaasti metsästettävien riistalintujen joukkoon. Vähenevän lintukannan metsästys ei BirdLifen mukaan ole koskaan kestävää. Vaikka metsästys ei olisikaan vähenemisen tärkein syy, vähenevälle lajille metsästys aiheuttaa tarpeetonta lisäkuolleisuutta. BirdLife vaatii punasotkan rauhoittamista ennen elokuussa alkavaa metsästyskautta.

Myös monet muut riistavesilintulajit ovat nykyään uhanalaisia. Punasotkan lisäksi tukkasotkan, nokikanan, jouhisorsan, haapanan ja heinätavin metsästystä pitäisi välittömästi rajoittaa. Metsästyskielto on BirdLifen mukaan kuitenkin vain välttämätön ensiapu ja vesilintulajien pesimäkantojen palauttaminen vaatii Suomelta huomattavaa panostusta tärkeimpien kosteikkojen, erityisesti Natura 2000 -verkoston lintuvesien hoitoon.

Punasotka on BirdLife Suomen vuoden lintu 2018. Vuoden lintu -hankkeessa kartoitetaan Suomen punasotkakannan nykyinen koko. Vielä 1990-luvun lopulla kanta arvioitiin 13 000 parin suuruiseksi. Suomen nykykanta on huomattavasti pienempi.

BirdLife Suomen jäsenyhdistysten edustajat kokoontuivat tänään Maarianhaminassa. Kokouksessa laadittiin punasotkan suojelutilanteen parantamista vaativa julkilausuma.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Raju ryöpytys ”Juhlaseminaari-Suomesta”: ”Ongelmat ovat syvät ja suunta on nyt totaalisen huono. Surkea.”

Kuva: Nora Vilva
Tuomas Kurttila antaa palaa.

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila ei peittele syvää huolestumistaan siitä, mitä Suomessa on hänen mukaansa tapahtunut ja tapahtumassa tulevien vuosien aikana.

Kurttila avautuu lauantai-iltana Twitter-tilillään jopa poikkeuksellisen synkkänä. Hän toteaa ensin sen, että köyhien lasten määrä kasvussa.

Eikä sekään vielä riitä: nimittäin myös oppimistulokset ovat laskussa, Kurttila parahtaa. Hänen listansa on pitkä. Koulutuksen keskeyttäminen on kasvussa, ja syntyvyys on samalla laskussa.

Ei hyvältä näytä.

Kurttila tiivistää viestinsä.

”Suomen ongelmat ovat syvät ja suunta on nyt totaalisen huono. Surkea. Juhlaseminaari-Suomessa todistellaan tosin aivan muuta – tietämättömyyttä vai tyhmyyttä?”, hän vielä kysyy.

Keskustelua aiheesta

Skinnari ryöpyttää Sipilää johtajuuden puutteesta – ”Julkisen sektorin työntekijöiltä leikataan ja valtion monopoliyhtiössä johtajien palkat kasvavat”

Kuva: Timo Sparf

SDP:n varapuheenjohtaja Ville Skinnari arvostelee valtionyhtiö Veikkauksen johtajien palkankorotuksia. Hänen mukaansa valtionyhtiön johdon palkkakehitys herättää ihmetystä aikana, jolloin ihmisten palkkoja ja lomarahoja on leikattu. Asiasta kertoi tänään Taloussanomat.

– Kyllähän Veikkauspomojen suuret palkankorotukset näyttävät todella pahalta. Viime vuosina Sipilän hallitus on heikentänyt suomalaisten toimeentuloa. Julkisen puolen pieni- ja keskipalkkaisilta työntekijöiltä on leikattu palkkoja ja lomarahoja. Ja samaan aikaan valtionyhtiön johto saa 12 %:n korotukset. Tästä on kohtuus ja tolkku kaukana, Skinnari sanoo tiedotteessaan.

Skinnari arvostelee pääministeri Juha Sipilää saamattomuudesta ja johtajuuden puutteesta.

– Pääministeriltä on kuulunut toivotaan toivotaan -puhetta, mutta tekoja ei näy. Pieni- ja keskituloisten palkkoja Sipilä on halunnut leikata, mutta suurituloisille on annettu veronalennuksia ja pelkkä vetoomus leikata palkkojaan. Sipilä on puhunut yhteisistä talkoista, mutta suuripalkkaisia johtajia ne eivät kosketa.

– Johtajuus on hukassa ja se näkyy siinä, että julkisen sektorin työntekijöiltä leikataan ja valtion monopoliyhtiössä johtajien palkat kasvavat.

Keskustelua aiheesta

”Kokoomuksen pitää katsoa Kehä ykköstä kauemmas” – Orpo vastasi omiensa kritiikkiin

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo vastasi omiensa kritiikkiin.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kuvaili puolueen Tulevaisuuspäivillä Tampereella pitämässään puheessa, että ”viime aikoina on alkanut rynnistys sote-uudistusta vastaan”.

– Uudistuksen vastustajat ja epäilijät ovat havahtuneet siihen, että uudistus on menossa maaliin. Sen pitää mennä maaliin. Sen me olemme suomalaisille luvanneet, hän sanoi.

Puheessaan Orpo painotti omilleen voimakkaasti, että sote- ja maakuntauudistus on nyt vietävä maaliin, vaikka se ei ole täydellinen.

– Kyllä, kustannukset varmasti nousevat alkuvaiheessa. Niin käy, kun ihmiset pääsevät jonoista hoitoon. Tähän kokoomus on valmis. Kun perusterveydenhuolto toimii, pidemmällä aikavälillä saamme hillittyä kulujen kasvun.

Keskeinen tavoite lyhentää hoitotakuun aikoja 

Puheenjohtaja otti kantaa myös oman väen, muun muassa kansanedustaja Elina Lepomäen esittämään kritiikkiin.

– Jotkut omistakin joukoista haluavat sanoa, että ei valinnanvapaus toteudu. Minä vastaan heille, että kyllä toteutuu. Toiset sanovat, että joulukuussa peruutettiin liikaa erikoissairaanhoidon valinnanvapaudessa. Heille vastaukseni on, että ei peruutettu.

Orpo muistutti, että valinnanvapaus erikoistasolla on sidottu hoitotakuuseen, jota kokoomus haluaa lyhentää nykyisestä.

– Olen sitä mieltä, että kuusi kuukauttakin jonossa on liian pitkä aika. Kokoomuksen tavoite on lyhentää hoitotakuun aikoja. Se on yksi keskeisimpiä tavoitteitamme tulevaisuudessa.

Orpo on paljosta kiitollinen kokoomusvaikuttaja Jan Vapaavuorelle, mutta tämän julkinen kritiikki selvästi ärsyttää häntä.

– Maakuntahallintoa vastaan erityisen voimakkaita puheenvuoroja on käyttänyt Helsingin pormestari. En minä siitä ole yllättänyt, että Helsingin pormestari puhuu näin. Kokoomuksen pitää silti niin hallituksessa kuin eduskunnassa katsoa Kehä ykköstä kauemmas, hän sivalsi.

Orpon mukaan helsinkiläisten tai uusimaalaisten palvelut eivät uudistuksen myötä heikkene.

– Taloudellisesti ajatellen Uudenmaan maakuntarahoitus on plus-miinus nolla nykyiseen verrattuna, kun esimerkiksi Pohjanmaa häviää noin 250 euroa/asukas.

STT–SANNA NIKULA

Orpo tavoittelee jatkokautta kokoomuksen puheenjohtajana

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo lähtee tavoittelemaan jatkokautta Turun puoluekokouksessa kesäkuussa. Orpo kertoi aikeestaan puolueen Tulevaisuuspäivillä Tampereella.

– Minusta on ollut upeaa olla tämän joukkueen puheenjohtaja. Olen niin ylpeä teistä kaikista. Olemme tehneet yhdessä hyvää työtä. Minä haluan olla yhdessä teidän kanssanne viemässä Suomea ja kokoomusta seuraavan sadan vuoden matkan alkuun, hän sanoi puheessaan. 

Orpolla on kokoomusaktiivien vankka kannatus. Ylen kyselyyn vastanneista lähes 80 prosenttia ei toivo hänelle edes haastajaa puheenjohtajakisaan.