Politiikka

Äitiyslaki etenee viimein eduskuntaan – SDP:ssä iloitaan: ”Tämä on oikeus ja kohtuus”

Lehtikuva / Vesa Moilanen
Lehtikuva / Vesa Moilanen
Lehtikuva / Vesa Moilanen

SDP:n kansanedustajat, lakivaliokunnan jäsenet Sanna Marin, Suna Kymäläinen ja Johanna Ojala-Niemelä ovat tyytyväisiä, että äitiyslakia koskeva kansalaisaloite etenee valiokunnasta eduskunnan käsiteltäväksi.

Lakivaliokunta päätti tänään äänestyksen jälkeen, että asiasta tehdään mietintö, joka puoltaa kansalaisaloitteen hyväksymistä. Marinin tekemä ja Eva Biaudetin (r.) kannattama esitys voitti valiokunnassa äänin 14–3.

Marin korostaa, että äitiyslaki on tärkeä naisparien ja ennen kaikkea naisparien syntymättömien lasten oikeusturvan kannalta.

– Nykyisin se, että naisparin lapsi voisi saada kaksi juridista vanhempaa, vaatii pitkän ja raskaan perheen sisäisen adoptioprosessin. Tämä jättää lapsen oikeudellisen aseman heikoksi raskauden ajaksi ja myös syntymän jälkeen.

Hänen mukaansa erityisen ongelmalliseksi tilanne muodostuu, mikäli synnyttävä äiti kuolee synnytyksessä.

– Tällöin lapsi jää juridisesti vaille vanhempaa, vaikka toinen vanhempi tosiasiallisesti on olemassa.

Tilanne ei ole tällä hetkellä yhdenvertainen lasten oikeuksien näkökulmasta.

Äitiyslaki määrittelee synnyttäjän puolison asemaa. Se tekee mahdolliseksi lapsen tunnustamisen neuvolassa ennen lapsen syntymää. Isät ovat voineet tunnustaa lapsensa neuvolassa vuoden 2016 alusta lukien, kun isyyslaki tuli voimaan. Nyt tämä mahdollisuus halutaan laajentaa koskemaan myös naisparin ei-synnyttävää äitiä.

– Tilanne ei tällä hetkellä ole yhdenvertainen tai ongelmaton lasten oikeuksien näkökulmasta. Äitiyslakia tarvitaan, jotta lapsella olisi syntymästään lähtien oikeus esimerkiksi elatukseen, perintöön ja tapaamiseen suhteessa molempiin vanhempiinsa, Ojala-Niemelä huomauttaa.

Lakivaliokunta on aiemminkin kiinnittänyt huomiota lasten oikeusturvaan käsitellessään tasa-arvoisen avioliittolain liitännäislakeja. Äitiyslain säätämistä tukevat kaikki suuret lapsi- ja perhejärjestöt, mukaan lukien Suomen Unicef, Pelastakaa Lapset, Mannerheimin lastensuojeluliitto, Väestöliitto ja Lastensuojelun keskusliitto. Kansalaisaloitteen pohjana oleva lakiluonnos on valmisteltu oikeusministeriössä edellisellä hallituskaudella. Vastaava lainsäädäntö on voimassa kaikissa muissa Pohjoismaissa ja useimmissa Länsi-Euroopan maissa.

– Säätämällä äitiyslain turvaamme naisparin lapselle kaksi vanhempaa ja yhdenvertainen aseman syntymästä lähtien. Tämä on oikeus ja kohtuus, SDP:n kansanedustajat toteavat.

Kymäläinen pitää hyvänä, että eduskunta pääsee käsittelemään asiaa ja korjaamaan nykyisen ongelmallisen lainsäädännön.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat