Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Ajattelu ja sanoma ovat kirkastuneet” – Heinäluoma kehuu Niinistön linjaa, toimintamahdollisuuksien rajaus “epäviisasta”

Presidentti Sauli Niinistö on ottanut ulkopolitiikan johtajuuden suvereenisti haltuun. Näin arvioi kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd.) Maaseudun Tulevaisuuden kolumnissaan.

Demokraatti

Demokraatti

– Ensimmäisen kauden alun varovaisten linjausten tilalle on tullut vahvaa johtajuutta; ajattelu ja sanoma ovat kirkastuneet. Arvostus on kasvanut.

Heinäluoman mukaan Niinistö on nimennyt turvallisuuspoliittisen linjansa neljään pilariin: uskottava puolustus, läntiset kumppanuudet, hyvät suhteet Venäjään sekä YK:n ja muiden kansainvälisten yhteisöjen roolin korostaminen.

– Niinistö on puolustanut pilareitaan ja saanut niille eduskunnasta vahvan tuen. Mäntyniemessä vierailleet ovat voineet nähdä ja kuulla talon isännän päättäväisyyden: pilareistani en luovu, Heinäluoma kirjoittaa.

Hän pitää ratkaisevana Niinistön ulkopoliittiselle asemalle ja toimintakyvylle, että hän lähti 2014 Sotšiin tapaamaan Venäjän presidentti Vladimir Putinia.

– Silloin syntyi yhteys, jota lännessäkin tänään arvostetaan ja jonka venäläiset noteeraavat pitkään.

“Kokoomus sai Mäntyniemestä kipakan vastauksen.”

Lisää aiheesta

Heinäluoma painottaa, että Niinistön Nato-linjauksia arvuuteltiin pitkään.

– Moni epäili ja osa toivoi Niinistön johdattavan Suomen Naton jäsenyyteen. Näin ei ole käynyt. Matkan varrella Niinistö on avannut Nato-ajatteluaan luku luvulta enemmän.

Heinäluoma huomauttaa, että Nato-jäsenyyttä lähivuosille aplodein vaatinut kokoomus sai Mäntyniemestä kipakan vastauksen: “Kokoomus on käynyt kolmet vaalit samalla ohjelmalla Naton suhteen. Siitä en ole kovin ihastunut, että presidentin pitäisi johtaa. Naiivia ajatella, että nyt pitäisi olla muuttamassa oma kanta ja heti perään suomalaisten kanta.”

Niinistön haastattelu kesäkuun Financial Timesissä kiteyttää Heinäluoman mielestä Suomen Nato-linjan: Nato-kortti on parempi pitää kädessä kuin laittaa peliin. Jäsenyyden mahdollisuus on jo sinällään turvallisuustekijä ja näin se koetaan maamme rajojen ulkopuolellakin.

Heinäluoma pohtii MT:ssä, että Suomen linja näyttäytyy tänään myös lännessä uskottavana ja ymmärrettävänä. Suomen turvallisuuspoliittisen aseman kivijalkana on sotien aikana osoitettu puolustushalu ja huolehtiminen omista puolustusvoimista.

– Asian voi sanoa niinkin kuin eräs vaikutusvaltainen Nato-poliitikko äskettäisellä Suomen vierailullaan: en minäkään teidän asemassanne Natoon liittyisi! Niinistön linja ei ole ollut staattinen, vaikkei hän vaaleissa kampanjoinut muutoksilla. Pitämällä hyvät ja aktiiviset suhteet itään hän on voinut ilman vaikeuksia kehittää myös läntisiä suhteita. Niinistön rooli Suomen ja Yhdysvaltain turvallisuuspoliittisen yhteistyön vahvistamisessa onkin ollut ratkaiseva.

“Miksi tunkea tontille, jossa asiat ovat kunnossa ja pätevässä hoidossa?”

Presidentin asema ulkopolitiikan johtajana säilyi vuoden 2010 valtiosääntöuudistuksessa. Heinäluoma pitää sitä oikeana ratkaisuna.

Hän muistuttaa, kuinka presidentti Tarja Halonen aikoinaan esitti, että valtiosääntöä arvioitaessa kannattaisi odottaa, kunnes vuoden 2000 perustuslaki on ollut voimassa useamman presidentin ajan.

– Halosen linjaus on osoittautumassa viisaaksi; Niinistön aikana kokoomuksessakin halu presidentin viran hävittämiseen on vaimentunut.

Pääministeri Juha Sipilää (kesk.) on arvosteltu vähäisestä ulkopoliittisesta aktiivisuudesta.

– Arvostelu on turhaa: miksi tunkea tontille, jossa asiat ovat kunnossa ja pätevässä hoidossa?, Heinäluoma kysyy.

Suomen järjestelmä kaipaa Heinäluoman mielestä kuitenkin pientä hienosäätöä. EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikassa hallituksen pitäisi hänen mukaansa ymmärtää, että perustuslain yhteistoimintavelvoite kulkee molempiin suuntiin.

– Presidenttiä tulisi voida käyttää Suomen edustajana myös EU-tilaisuuksissa kuten EU:n kolmasmaakokouksissa. Olisi aihetta tarkistaa vuoden 2010 yksiniittisiä ja epäviisaita linjauksia, joilla presidentin toimintamahdollisuuksia tarpeettomasti rajattiin, Heinäluoma kirjoittaa kolumnissaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE