Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Ajatushautomo: Venäjä käyttää nälkää aseena

AFP, AFP / LEHTIKUVA / GENYA SAVILOV
Vehnää kasvamassa Ukrainassa Odessan alueella.

Venäläisjoukkojen viljavarkaudet Ukrainassa vaikuttavat lisääntyvän, kertoo CNN. Uutiskanavan mukaan satelliittiyhtiö Maxarin tuoreissa satelliittikuvissa venäläiset lastaavat varastettua ukrainalaisviljaa kahteen Venäjän lipun alla purjehtivaan alukseen Venäjän miehittämällä Krimillä.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Sevastopolin satamasta viime torstaina ja lauantaina otetuissa kuvissa esiintyvät laiturissa olevat venäläisalukset Matruusi Pozynitsh ja Matruusi Koshka. Alusten vieressä vaikuttaa olevan viljasiiloja, joista viljaa näyttää liikkuvan laivojen avoimeen ruumaan liukuhihnaa pitkin.

Ukrainan presidentti on syyttänyt venäläisjoukkojen varastavan pikkuhiljaa ukrainalaisia elintarvikkeita ja yrittävän myydä niitä eteenpäin.

CNN:n mukaan on mahdotonta sanoa varmaksi lastataanko aluksiin varastettua ukrainalaisviljaa. Venäjän miehittämällä Krimillä ei kuitenkaan juuri ole omaa viljantuotantoa. Sen sijaan alueen pohjoispuolella sijaitsevat Herson ja Zaporizhzhja ovat maanviljelyksellisesti rikkaita alueita.

Ukrainalaisviranomaiset ja maatalouslähteet ovat kertoneet CNN:lle, että venäläisjoukot ovat tyhjentäneet lukuisia siiloja miehittämillään alueilla ja kuljettaneet viljaa rekoin etelää kohti.

Ukrainalaisviranomaiset ovat varoittaneet muita maita, etteivät ne ostaisi viljaa Venäjältä, sillä joukossa voi olla myös Ukrainasta varastettua viljaa.

Kumpikin aluksista on jo jatkanut matkaansa. Egeanmerellä seilaava Pozynitsh on väittänyt olevansa matkalla Libanoniin. Koshka on puolestaan edelleen Mustallamerellä.

Kuun vaihteessa Matruusi Pozynitsh liikkui vastaavanlaisella tehtävällä. Alukseen lastattiin viljaa Sevastopolissa, jonka jälkeen alus lähti Mustaltamereltä Välimerelle.

Aluksen oli alkujaan määrä mennä lasteineen Egyptiin, mutta se käännytettiin pois, koska ukrainalaisviranomaiset olivat ehtineet varoittaa egyptiläiskollegoitaan. Alusta ei päästetty myöskään Libanonin pääkaupunkiin Beirutiin, vaan Pozynitsh päätyi satamaan Syyrian Latakiaan.

Samaan aikaan Venäjä on estänyt Ukrainaa viemästä elintarvikkeita satamistaan, saarto Mustallamerellä on herättänyt pelkoja maailmanlaajuisesta ruokakriisistä.

Yhdysvaltalainen Center for European Policy Analysis (Cepa) -ajatushautomo on kuvaillut Venäjän käyttävän nälkää aseena.

Cepa arvioi, että nousevat ruuan hinnat, pula ruuasta ja nälkä johtavat lähikuukausina siihen, että epätoivoiset ihmiset mellakoivat johtajiaan vastaan ja pakenevat. Ajatushautomo sanoo, että uutta siirtolaisaaltoa peläten eurooppalaiset johtajat voivat kehottaa Ukrainaa sopimaan tulitauosta minkälaisin ehdoin tahansa, kunhan ruoka saadaan liikkeelle ja ihmiset pysymään paikallaan.

Tämä voisi Cepan mukaan nopeuttaa Ukraina-myönteisen konsensuksen tuloa tiensä päähän länsimaissa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE