Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Mielipiteet

Akateemisen solidaarisuuden puolesta

Suomalaiset yliopistot ja tutkimustoiminta eivät ole vuosikausiin herättäneet yhtä paljon poliittisia intohimoja kuin tänä syksynä. Syksyn budjettiriihen alla käyty keskustelu Suomen Akatemian rahoitusleikkauksista sai tutkijat puolustamaan tieteen vapautta ja rahoitusta. Tämä akateemisen solidaarisuuden ilmaus osoitti, että kova kilpailu tutkimusrahoituksesta ei ole onnistunut tuhoamaan yliopistojen yhteisöllisyyttä.

Tomi Hämäläinen

Väitöskirjatutkija, Kokkola

Sosiaalisessa mediassa tarkoitushakuisen kritiikin kohteeksi nostettiin yksittäisiä humanistisia tutkijoita ja tutkimushankkeita, joiden sisältöä pilkattiin hyödyttömäksi ja vaikeaselkoiseksi. Tieteentekijät vastasivat kritiikkiin viestimällä omista tutkimusaiheistaan kansantajuisesti. Kansan mielipide kääntyi tutkijoiden puolelle ja tiedeleikkauksilta vältyttiin.

Keskustan johtaman Valtiovarainministeriön esittämät leikkaukset Suomen Akatemian rahoitukseen herättivät ihmetystä, koska valtion taloustilanne parani kesän aikana. Vaikutti siltä, että rahoitusleikkauksissa on kyse Keskustan ideologisesta halusta jatkaa Sipilän hallituksen linjaa, joka on ristiriidassa hallitusohjelman tavoitteiden kanssa.

Sanna Marinin hallitusohjelma sisältää lupauksen vahvistaa korkeakoulujen perusrahoitusta, selvittää tutkimusrahoituksen haasteet ja esittää niiden ratkaisemiseksi toimenpideohjelma. Tätä ohjelmaa hahmotellaan syksyn aikana parlamentaarisessa TKI-työryhmässä, jossa on edustajia kaikista eduskuntapuolueista. Matias Mäkysen (sd.) johtaman työryhmän tehtävä ei ole helppo, koska puolueet ovat erimielisiä tutkimuksen perustehtävistä.

Työryhmän tavoitteena on tehdä vuoteen 2030 ulottuva suunnitelma siitä, kuinka Suomen TKI-panostukset voitaisiin kasvattaa 4 prosenttiin suhteessa bruttokansantuotteeseen. Tämä edellyttää, että nykyisiä panostuksia nostetaan 600 miljoonalla eurolla vuodessa. Alustava suunnitelma on, että valtio osallistuu rahoituskustannuksiin noin 200 miljoonalla eurolla ja elinkeinoelämä 400 miljoonalla eurolla.

Kokkolassa vieraillessaan pääministeri Sanna Marin korosti, että tutkimus- ja kehitystoiminnan rahoitusta tulee tarkastella pitkäjänteisesti kokonaisuutena, joka huomioi tutkijakoulutuksen, perus- ja soveltavan tutkimuksen. Käsitykseni mukaan pitkäjänteisen tutkimusrahoitusmallin löytäminen ei ole helppoa, mikäli kaksi kolmasosaa toiminnan rahoituksesta hankitaan elinkeinoelämältä. Kyynisimmät tutkijat ovat tosin huomauttaneet, että yliopistot toimivat nykyään suuryrityksiä lyhytjänteisemmin.

Suurimpana haasteena on, kuinka sovitella yhteen tutkijakoulutuksen ja pitkäjänteisen perustutkimuksen toimintaa ohjaavat arvot sekä elinkeinoelämän tarpeet saada sijoituksilleen vastinetta. Tieteen tulisi toimia huomattavasti pidemmällä aikajänteellä kuin elinkeinoelämä tai poliitikkojen yksittäiset hallituskaudet.

Suomen Akatemialla ja Business Finlandilla tulee olla jatkossakin valta päättää siitä, millä periaatteilla tutkimus- ja kehittämisrahoitusta tullaan jakamaan ja kilpailuttamaan. TKI-työryhmän pohdintojen täytyy siis toteutua vain rahoituksen rakenteiden tasolla eikä se saa puuttua toimiviksi todettuihin instrumentteihin.

Mikäli parlamentaarinen työryhmä ei saavuta yksimielisyyttä siitä, kuinka Suomen tutkimus- ja innovaatiotoimintaa tullaan tulevaisuudessa kehittämään, tiedettä uhkaavat uudet rahoitusleikkaukset. Tätä ei voi pitää Suomen kansallisen edun eikä yhdenkään eduskuntapuolueen näkökulmasta hyvänä vaihtoehtona.

TKI-työryhmä järjestää sidosryhmille avoimen kirjallisen lausuntomahdollisuuden ja kuulemistilaisuuden loka-marraskuussa. Tutkijoiden, korkeakoulujen ja akateemisten edunvalvontajärjestöjen tulee varmistaa, että tutkimuskentän ääni tulee vahvasti esiin, kun eri toimintavaihtoehtoja punnitaan. Elinkeinoelämän edunvalvojat eivät saa yksin sanella, millaisiksi tutkimustoiminnan ehdot tulevat Suomessa seuraavien vuosikymmenien aikana muotoutumaan.

 

Kirjoittaja on väitöskirjatutkija Kokkolasta.

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE