Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Akava vaatii kielikokeilusta luopumista: “Toisen kotimaisen osaaminen on välttämätöntä”

Korkeastikoulutettujen Akava vaatii hallitusta luopumaan kielikokeilusta, jolla muutettaisiin toisen kotimaisen kielen opiskelu vapaaehtoiseksi. Akava katsoo, että kokeilulla ei saavuteta hallituksen tavoitetta kieltenopiskelun lisäämisestä ja monipuolistamisesta, joka on sinällään kannatettavaa.

– Tutkimusten valossa kokeilu saattaa johtaa jopa päinvastaiseen kehitykseen, palkansaajajärjestö huomauttaa.

Akava muistuttaa, että noin 90 prosenttia oppilaista valitsee englannin ensimmäiseksi vieraaksi kieleksi. Samalla muiden valinnaisten ja vapaaehtoisten kielten opiskelu on vähentynyt. Opetushallituksen mukaan noin 80 prosenttia peruskoululaisista opiskelee vain kahta pakollista kieltä. Ainoastaan joka viides oppilas opiskelee kolmea vierasta kieltä.

– Monipuolinen kielitaito tukee työuraa ja on osa yleissivistystä. Toisen kotimaisen kielen osaaminen on välttämätöntä kaksikielisessä Suomessa muun muassa jatko-opinnoissa menestymisen ja virkaan valituksi tulemisen kannalta. Poisvalintojen sijaan oppilaita pitää kannustaa ja antaa mahdollisuus opiskella yhä useampia kieliä jo varhaisessa vaiheessa, Akavan asiantuntija Miika Sahamies perustelee.

Noin 80 prosenttia peruskoululaisista opiskelee vain kahta pakollista kieltä.

Akava painottaa, että valinnaisuuden lisääminen kielten opiskelussa ei aiempien kokemusten valossa johda kielipääoman monipuolistumiseen. Esimerkiksi toisen kotimaisen kielen muuttaminen vapaaehtoiseksi ylioppilaskirjoituksissa ei ole johtanut kieltenopiskelun monipuolistumiseen lukiossa, vaan päinvastaisesti kieltenopiskelun vähenemiseen

– Kielikokeilussa opiskelijoiden valinnanvapaus rajoittuisi vain opetuksen järjestäjän tarjoamiin kieliin, jotka yhä useammassa kunnassa ovat pelkkiä pakollisia kieliä. Kustannusten karsimiseksi moni kunta on päättänyt kasvattaa vapaaehtoisten kielten aloittavien ryhmien vähimmäiskokoa. Tämä on etenkin pienissä kouluissa johtanut siihen, ettei ryhmiä synny. Todellinen valinnanvapaus edellyttäisi, että opetuksen järjestäjillä olisi tarpeeksi resursseja sekä osaavaa opetushenkilökuntaa monipuolisen kielivalikoiman tarjoamiseksi.

Lisää aiheesta

Akava ei kannata kielikokeilua, koska se saattaisi lisätä sosioekonomisesta asemasta johtuvia eroja koulutuksessa.

– Kielikokeilun vaarana on, että toisen asteen tai korkea-asteen opinnoissa vaadittava toisen kotimaisen kielen osaamisen hankkiminen saattaisi jäädä oppilaan tai opiskelijan vastuulle ja mahdollisesti hänen itsensä kustannettavakseen. Kokeilu ei myöskään turvaa suomen- ja ruotsinkielisten yhdenvertaisia osallistumismahdollisuuksia.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE