Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

Akavalta selvät sävelet EU:n elvytysrahastosta: varoja on käytettävä Suomessa investointeihin ja uudistamiseen

Korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö Akava korostaa, että EU:n elvytysrahaston varoja on Suomessa suunnattava TKI-investointeihin, uudistamiseen ja vähähiilisyyteen. Näin voidaan luoda korkean jalostusasteen työtä ja vahvistaa talouden pitkän aikavälin kasvupotentiaalia.

Demokraatti

Demokraatti

– Nyt pitää käyttää hyödyksi koronakriisin aiheuttamaa mahdollisuutta uudistumiseen. Akavan mielestä pitää painottaa hiilineutraalisuutta, teknologiaa, tutkimusta ja digitalisaatiota sekä kriteerit täyttäviä infrahankkeita, puheenjohtaja Sture Fjäder toteaa tiedotteessa.

Hän korostaa, että elvytysrahojen käytön pitää tietenkin vastata EU:n talouspolitiikan maakohtaisia suosituksia ja tukea siirtymää vihreään ja digitaaliseen talouteen.

– Akava ei kannata elvytysrahaston varojen suuntaamista pysyvien menojen kattamiseen. Elvytysrahaston varoilla pitää rahoittaa hankkeita, joita ei ole päätetty hallitusohjelmassa.

Investoinnit hiilineutraalisuuteen, kiertotalouteen ja oikeudenmukaiseen siirtymään olisivat tärkeä osa vihreää siirtymää. Esimerkiksi kiertotalous luo Akavan mukaan paljon mahdollisuuksia uusiin kestäviin työpaikkoihin ja vahvaan liiketoimintaan.

Uusiutumista tuettaisiin investoimalla laajoihin teknologia- tai tutkimushankkeisiin, esimerkiksi energian varastoinnin ohjelmaan, tekoälyohjelmaan tai itseohjautuvan julkisen liikenteen ohjelmaan. Komission seitsemän kohdan suosituslista antaa osviittaa näiden valintaan.

– Infrahankkeista pitäisi valita kaksi kohdetta, joilla tuetaan tulevaisuuden liikennemuotojen kehittymistä. Lisäksi EU:n elvytysvaroilla pitäisi vahvistaa ja nopeuttaa digitalisaatiota pk-yrityksissä ja julkisissa palveluissa, Fjäder listaa.

Hän arvioi, että varojen käyttöä koskevan suunnitelman valmistelu tarjoaisi Suomelle oivan pohjan käydä keskustelua Euroopan unionista ja koronasta toipumisesta.

– Koronatoimien jatkoksi on odotettavissa, että eurooppalainen keskustelu EU:n tulevasta suunnasta pysyy vilkkaana, Fjäder toteaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE