Politiikka

Akavan Fjäder lataa täysillä: ”Ay-liike taisteli 8 tunnin työpäivän, lomarahat… Ketä kiinnostaa?”

Nora Vilva
Nora Vilva

Korkeastikoulutettujen palkansaajajärjestön Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder on pettynyt siihen, että ay-liike elää hänen mielestään liikaa menneisyydessä. Sillä pelillä ei hänen mukaansa uhkaavaan jäsenkatoon vastata.

– Järjestöt katsovat liikaa taaksepäin kunniakasta historiaansa. Nuorille kerrotaan, kuinka ay-liike taisteli kahdeksan tunnin työpäivän, työehtosopimukset, luottamusmiesjärjestelmän, lomarahat… Ketä kiinnostaa? Pitäisiköhän paremminkin kertoa, mitä me teemme tulevaisuudessa maailman muuttuessa, Akavan puheenjohtaja kysyy.

”Työmarkkinabisneksessä”, edunvalvonnassa, pitää Fjäderin mielestä elää ajassa.

Hän väittää myös, että työmarkkinat muuttuvat entistä yksilöllisemmiksi kaikilla tasoilla. Ja tuolloin kaikkia hyviä ammatti-ihmisiä pitää palkita siitä lisäarvosta, jonka he osaamisellaan tuottavat työnantajalleen.

Fjäder opettaisi liittonsa jäseniä neuvottelemaan myös itse, miten pärjätä bonusten maailmassa.

– Ihminen haluaa lisäarvoa osaamisestaan. Ei kaikki hyöty tule aina työehtosopimusten kautta. Ay-liikkeen ei pidä uskoa, että ainoa tapa toimia on yltiökollektiivisuus.

Olisiko irtisanomisjärjestys vastaus ongelmaan?

Akavan jäsenistöstä noin 35 000 on ilman työtä, vaikka työttömyys onkin sulanut. Fjäder näkee yhdeksi syyksi ikäsyrjinnän nuoruutta ihannoivassa työelämässä.

Hän pohtii, pitäisikö siihen puuttua lainsäädännöllä ja arvioida, olisiko irtisanomisjärjestys vastaus ongelmaan.

Fjäder on erityisen huolissaan työllisyysasteesta – eritoten niistä yli 600 000 ihmisestä, joilla ei ole toisen asteen tutkintoa.

– En mollaa ketään, mutta onko meillä varaa tähän, Akavan puheenjohtaja kysyy.

Hän uskoo, että tulevaisuudessa jokainen joutuu ottamaan vastuuta hieman enemmän itsestään. Syynä on se, että ”emme pysty rahoittamaan kaikkea nostamalla veroja”.

Liittojohtajuus kiinnostaa edelleen.

Akavan liittokokous pidetään vuonna 2020. Maaliskuun 14. päivänä 60 vuotta täyttävää Fjäderiä kiinnostaa jatkaa järjestön johdossa.

– Kyllä se nyt tuntuu siltä, että aion olla ehdolla. Olen fyysisesti kunnossa, haluan ajatella modernisti tulevaisuuteen katsoen, enkä tunne itseäni ikälopuksi, hän muotoilee. Virallinen ilmoitus aikeista tulee vasta kesän jälkeen.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat