Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Työmarkkinat

Akavan luottamusmiesbarometri: Paikallinen sopiminen on yleistä, mutta luottamusmiesten tiedonsaanti kaipaa kehittämistä

Istock

Akavan tuoreen luottamusmiesbarometrin mukaan paikallisen sopimisen käyttö on yleistä työ- ja virkaehtosopimusten mukaisesti. Akavan, Jukon ja YTN:n mukaan paikallisen sopimisen kehittämisessä olennaista on parantaa luottamusmiesten tiedonsaantia.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Akava Worksin luottamusmiesbarometrin mukaan paikallisen sopimisen mahdollisuutta on käytetty 89 prosentissa Ylemmät toimihenkilöt YTN:n ja 82 prosentissa Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Jukon luottamusmiesten työpaikoista.

Barometrin mukaan vain noin 30 prosenttia luottamusmiehistä saa säännöllisesti tai satunnaisesti tietoja edustamiensa henkilöiden ansiokehityksestä, palkkatasosta ja palkkaryhmästä tai vaativuusluokasta. Noin 40 prosenttia luottamusmiehistä saa tiedot, jos niitä pyytää ja loput noin 30 prosenttia ei saa tietoja ollenkaan.

– Paikallinen sopiminen rakentuu lainsäädännön ja työehtosopimusten asettamiin puitteisiin, mutta tämän rinnalle tarvitaan luottamusta osapuolten kesken. Sitä edistää aito vuorovaikutus ja tiedonsaanti, jotka ovat suomalaisen sopimisen heikkouksia verrattuna esimerkiksi muihin Pohjoismaihin. Paikallisen sopimisen kehittäminen vaatii aikaa, keskustelua ja yhteistyötä, toteaa Akavan työelämäasioiden päällikkö Lotta Savinko tiedotteessa.

YTN:n puheenjohtaja Teemu Hankamäki sanoo, että kaikissa ylempien toimihenkilöiden työehtosopimuksissa on varsin laajat mahdollisuudet sopia toisin.

– Sopimuskirjaukset eivät ole esteenä, joten paikallinen sopiminen edistyy, kunhan siihen on molemmin puolin aito tarve, tahto ja taito, Hankamäki sanoo.

Myös Jukon sopimuksissa on toiminnanjohtaja Maria Löfgrenin mukaan erittäin laajat sopimisen mahdollisuudet. Hän sanoo, että tilanteissa, joissa paikallista sopimista ei ole käytetty, näyttää sitä estävän useammin työnantajan näkemys tai muu syy kuin työntekijöiden toive.

– Paikallisen sopimisen onnistuminen edellyttää, että luottamusmiehet saavat työnantajilta riittävästi asiaan liittyvää tietoa, Löfgren sanoo.

Luottamusmiesbarometrin tulokset antavat viitteitä, että luottamusmiesten tiedonsaantioikeus ei toimi niin kuin sen pitäisi. Löfgrenin mielestä tiedonsaantia pitää tehostaa.

– Käsityksemme mukaan tiedonsaannin puutteet heijastuvat olennaisesti työpaikan ongelmatilanteisiin. Noin 30 prosenttia luottamusmiehistämme saa tietoa työpaikan taloudellisista näkymistä tai niiden kehittymisestä nimenomaisesti pyytäessään tai satunnaisesti. Erityisesti nyt, kun yhteistoimintaneuvottelut kunnissa ja kuntayhtymissä ovat yleistyneet, säännöllinen tiedonsaanti olisi tärkeää, Löfgren sanoo.

Akava Worksin luottamusmiesbarometri kartoitti keväällä 2019 muun muassa henkilöstöedustusta yritysten hallinnossa, paikallista sopimista ja henkilöstöedustajan tiedonsaantia sekä sopimusongelmia työpaikoilla.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
25.6.2020
Tapaus Mäenpää: Puheet on nyt pidetty, on aika painaa nappia – historia kyllä muistaa, kuinka kansanedustajat perjantaina äänestävät
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE