Huvudnyheter

Åkers kandiderar med ansvarsfull blick mot framtiden

Miljö, jämlikhet och välfärd är Rebecca Åkers nyckelord i riksdagsvalet. Egna erfarenheter har stärkt hennes vilja att arbeta för utsatta och våldsamma möten med rasism får henne att kämpa ännu mer för det goda och rättvisa.

 

Hon presenterar sig på sin hemsida som socialdemokrat, feminist, antirasist, österbottning, människa – en 24-årig studerande, servitris, lokalpolitiker och världsförbättrare från Korsholm.

 

Nu bor hon i Vasa där hon studerar vid Handelshögskolan. Därtill leder hon Finlands svenska unga socialdemokrater (FSUD) och är suppleant i Socialdemokratisk ungdoms (Demarinuorets) styrelse.

 

Vi träffas i Vasa på café Raawka – samma plats där FSUD i februari ordnade en välbesökt och uppmärksammad debatt om cannabis.

 

Vägen från Korsholm till Vasa gick i Åkers fall via Stockholm och Åbo, och studier i engelska respektive folkrätt. Studier som gett henne bred kunskap om hur internationell politik fungerar.

 

Handelshögskolan ger nu möjligheter att se saker ut ett annat perspektiv än både politikens och folkrättens.

 

– Då jag beslöt mig för att söka till Hanken var vi också i lågkonjunktur och jag var rädd att aldrig hitta jobb, säger Åkers.

 

Hon krossar nu gärna existerande stereotyper om högskolan och de akademiska disciplinerna i fråga.

 

– Det finns till exempel ingen vetenskaplig grund för att det alltid vore bäst att maximera utdelningen av dividender. Här finns också mycket kunskap och kurser om företagsansvar. Däremot finns det förstås, här också, gamla traditioner som jag tycker är icke-inkluderande och som jag arbetar hårt mot.

 

“Därför värnar jag om svaga”

Hon är inte rädd att säga ifrån då hon anser någonting vara fel och hon har aldrig varit rädd för att gå en egen väg. Det var tydligt redan då hon som 18-åring kandiderade i kommunalvalet för SDP i Korsholm där Svenska folkpartiet dominerar starkt.

 

– Jag fick flera gånger höra folk säga att “jag hade röstat på dig om du hade ställt upp för SFP”. Partitraditionen är stark i Korsholm, även min familj brukade rösta på SFP.

 

Det var snarare familjens öde än politiska bakgrund som formade hennes politiska identitet.

 

– I samband med mina föräldrars skilsmässa flyttade jag i tonåren med pappa och två syskon till en liten kommunal bostad där alla bodde i ett rum. Jag fick förstahandserfarenhet av hur otrygghet ser ut då man inte har fast inkomst. Därför värnar jag om svaga, jag vet hur tuff situation det är att vara i, berättar Åkers.

 

Då den politiska lågan tänts jämförde hon partier och vägde mellan VF och SDP innan hon bestämde sig för socialdemokraterna. Hon tyckte SDP hade en klarare idé om hur samhället ska göras mer jämlikt. Detta strävar hon efter på flera plan.

 

Hon tillsammans med sambon, som är från Kenya, har upplevt rasism allt för många gånger. Det får henne inte att ge upp, det gör henne istället till en ännu aktivare antirasist, gör henne än mer engagerad i flyktingfrågor.

 

– Allt detta och min brors funktionsnedsättning har fått mig att arbeta för jämlika möjligheter, hinder man inte kan göra något åt ska man inte belastas för, säger Åkers som på FSD:s senaste kongress höll anföranden om ändringar i FPA:s färdtjänst som gjort den mer ojämlik. Hon ifrågasätter att tjänsten satts ut på entreprenad till privata sektorn.

 

Vill se Finland byta riktning

Det var Sipiläs regerings melodi på bred front, en melodi som hon vill byta ut.

 

– Att jag kandidera är bland annat en reaktion på att Sipiläs regering skött Finland så otroligt dåligt. Vi har tack vare högkonjunkturen fått fler arbetsplatser och det har funnits alla möjligheter att rätta till problem som finns och ge människor bättre förutsättningar att klara sig, i stället har de gjort allt annat.

 

Åkers ser ett problem i Sipilä-regeringens människosyn. Hon beskriver den som exkluderande.

– Att det går bra för Finland enligt Sipilä betyder att det går bra för medelålders vita män som har ett jobb. Men det finns många andra. Regeringen har varit speciellt dålig mot kvinnor och inte gjort nödvändiga konsekvensbedömningar innan de fattat beslut.

 

Största frågan: klimatet

Vad som inte kan vänta är en ambitiös klimat- och miljöpolitik, någonting som ungdomar världen över uppmärksammat stort i år, inspirerade av Greta Thunbergs skolstrejk för klimatet.

 

– Det är sorgligt att unga måste axla så stort ansvar, större än de borde. Då Gretas generation säger att de är rädda för sin framtid borde alla alarmklockor ringa. Samhällsekonomiskt fungerar det inte om de inte tror på ett långt liv, säger Åkers.

 

Hon vill se en rättvis klimatomställning som inte blir en klassfråga. Många har inte råd att bo centralt eller skaffa en miljövänligare bil och så vidare. Grundtanken är att klimatåtgärder inte får gynna bara vissa folkgrupper.

– Jag tror inte på att be folk välja rätt i affären. Det är bäst att rikta sig mot företag och staten och få regleringar så att det blir lättare att göra miljövänliga val. Istället för att säga att du ska sluta köra bil ska vi ge mer pengar till kollektivtrafik.

 

Åkers tror också på mervärdesskatt som beaktar hållbar utveckling och förnyad utsläppshandel. Hon reglerar även gärna “snabbmode” (fast fashion) med allt slit och släng och efterlyser mer återvinning.

 

Ungdom mot rasism

En annan av hennes viktigaste frågor är icke-diskriminering.

 

– Allt som står i diskrimineringslagen borde vara sådant vi till hundra procent impregnerar i vår politik, säger Åkers.

 

Hon har stärkts i detta genom sitt engagemang i rörelser för mänskliga rättigheter, som Amnesty International och Ungdom mot rasism i Finland. Den senare var hon själv med om att grunda.

 

Det började med att sambon misshandlades, för att inte tala om fula rop som paret fått utstå. Efter en insändare om rasism tog folk kontakt och resultatet blev en förening som bland annat organiserade den stora manifestationen Meillä on unelma (Vi har en dröm) i Vasa.

 

Åkers kämpar för att ingen ska diskrimineras. Det finns mycket att ta itu med. Hon nämner kvinnors ställning på arbetsmarknaden, behovet av en ny familjeledighetsreform, införande av anonyma ansökningar, arbetet mot våld i hemmen och en samtyckeslag.

 

Åkers kampanj fokuserar på sakfrågor och har som viktigaste målsättning att framföra alla de teman hon har i valet.

 

– Jag vill verkligen att vi skall kunna diskutera till exempel klimatfrågan på allvar. Nu finns fortfarande en viss inställning om att vi inte behöver stressa över den saken, men det behöver vi.

Förhoppningen är att med innovativa kampanjmetoder få folks uppmärksamhet i hela svensktalande Österbotten.

 

– Vi har inte haft en kandidat med min profil, en ung kvinna, på väldigt länge i Österbotten så det blir lite annorlunda kampanj än traditionen påbjuder. Jag slår ur underläge och trivs bra med det. Kampanjen har kommit igång riktigt bra. Jag har blivit positivt överraskad av hur många som varit engagerade och ställt upp, säger Åkers och riktar ett speciellt stort tack till sin kampanjchef Stefan Sjöberg.

Rebecca Åkers.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE