Huvudnyheter

Åkers siktar på styrelseuppdrag

Rebecca Åkers från Korsholm kandiderar i Demarinuorets styrelseval.

Socialdemokratisk ungdom samlas till förbundsmöte i Åbo 8-10 juni. Bland annat ska en ny styrelse väljas, ett val som ur ett finlandssvenskt socialdemokratiskt perspektiv kommer bli extra intressant då Rebecca Åkers från Korsholm kandiderar. Under parollen “Tillsammans mot framtiden” vill hon lyfta fram allt från minoriteters rättigheter och svenskans ställning till samhällsklyftor och social utslagning.

Lukas Lundin

Arbetarbladet

 

Åkers fungerar sedan tre år tillbaka som ordförande för Finlands svenska unga socialdemokrater (FSUD) och har även kandiderat för partiet i kommunalvalen 2012 och 2017. Utöver det har hon varit aktiv inom Amnesty, Tahdon 2013-kampanjen och i Ungdom mot rasism, en förening hon själv varit med och grundat.

 

Minoriteters rättigheter, fred och rättvisa är alltså frågor som står högt på hennes agenda. Hon uttrycker därför stor oro över den ökade polariseringen, i Finland och världen.

 

– Jag är väldigt oroad över hur samhället i så många avseenden går åt olika håll, och hur de olika sidorna inte förstår varandra. Medan en del av befolkningen är toleranta och öppna för nya saker och nya människor är en annan del av befolkningen allt mer trångsynt och inåtriktad, säger Åkers.

 

– Slutresultatet blir människor som känner att de inte har något gemensamt och människor som känner sig utanför. Samtidigt sker en liknande trend mellan de som har och de som inte har.

 

Hon lyfter även fram orättvisor på arbetsmarknaden som ett stort problem, också i Finland.

 

– De högsta cheferna tjänar allt mer i förhållande till arbetarna på lägre nivå, och detta ifrågasätts inte tillräckligt mycket. I vårt eget land dehumaniseras arbetslösa genom att bestraffas och beskyllas för en situation de inte kan påverka. Att motarbeta dessa trender av åtskillnad och oförståelse är något vi borde göra så snart som möjligt för att kunna rädda solidariteten.

 

Minoriteters rättigheter

 

Åkers lyfter även fram minoriteters och icke-medborgares rättigheter.

 

– Människor som bor i Finland men inte har finskt medborgarskap har så gott som ingen möjlighet att påverka sin situation och är utsatta för så höga krav att deras vardag ofta blir stressigare och mer osäker än andra finländares. Eftersom de inte kan tala för sig själva på det politiska området är det väldigt viktigt att någon annan gör det.

 

Förutom papperslösas och flyktingars rättigheter poängterar hon att detsamma även gäller för utländska studerande och deras möjligheter att försörja sig och betala för sin utbildning samt utländska arbetares möjlighet att behålla sina jobb och bli jämlikt behandlade på arbetsmarknaden.

 

Dessutom påminner hon om att begreppet minoriteter givetvis också gäller finlandssvenskar. Åkers uppmanar Socialdemokratisk ungdom att aktivera sig ytterligare i språkfrågan och stärka sitt varumärke som ett tvåspråkigt ungdomsförbund.

 

– Jag tycker att Demarinuoret kunde bli en mycket mer aktiv spelare i frågan, eftersom det är det enda politiska ungdomsförbundet i Finland som i praktiken fungerar på två språk. Demarinuoret har därför en klar möjlighet att belysa svenska frågor för den finskspråkiga majoriteten, säger hon.

 

Efterlyser mod och tydlighet

 

Åkers uppmanar även ungdomsförbundet att bli modigare och tydligare, i högre grad presentera egna idéer och även våga gå emot moderpartiet i vissa frågor.

 

– Vi kan inte endast vara moderpartiets daghem, vi måste också våga presentera egna idéer fast partiet är av annan åsikt.

 

Hon för fram flyktingfrågan som ett klassiskt exempel på en fråga där såväl partiet som ungdomsförbundet kunde och borde ha tagit en tydligare ställning för mänskliga rättigheter. Även i miljö- och internationella frågor uppmanar Åkers till mer aktivitet.

 

– Under 60- och 70-talet var det ju till stor del internationella kriser och konflikter som engagerade unga, exempelvis Vietnamkriget, och jag tror inte det är annorlunda nu.

 

Trots det påminner hon om att väldigt mycket annat har förändrats sedan dess och att det finns behov av nya arbetssätt och samarbete.

 

– Samhället har förändrats oerhört mycket och kommer förändras ytterligare under vår levnadstid. Om vi inte kan lösa problem på gamla, välbekanta sätt måste vi göra det tillsammans – samhället fungerar inte om det finns hat, illamående och stora klyftor, säger Åkers.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE