Politiikka

Aktiivimalli meni läpi, poliittiset lakot uhkaavat – Lindström: ”Mikäs minä olen niitä estämään, en mikään”

Lehtikuva / Jussi Nukari
Työministeri Jari Lindström (sin.).
Lehtikuva / Jussi Nukari
Työministeri Jari Lindström (sin.).
Lehtikuva / Jussi Nukari
Työministeri Jari Lindström (sin.).

Eduskunta on tänään hyväksynyt hallituspuolueiden kansanedustajien äänin niin kutsutun työttömien aktiivimallin. Teollisuusliitto on tuominnut aktiivimallin jyrkästi.

Se katsoo hallituksen pettäneen kiky-sopimuksen yhteydessä antamansa lupauksen. Ensinnä työttömyysturvaan ei pitänyt tulla enää leikkauksia, nyt aktiivimalli voi johtaa 5 prosentin leikkaukseen työttömän osalta.

Lisäksi tämänkaltaiset työelämän asiat oli määrä valmistella kolmikantaisesti. Sopuun ei päästy mutta hallitus eteni asiassa.

Teollisuusliiton valtuusto velvoitti liiton valmistelemaan toimia, jotka mahdollistavat poikkileikkaavasti liiton ammattiosastojen valmistautumisen poliittisiin lakkoihin.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta ei ennakoi millaisia poliittisia lakkoja keväällä mahdollisesti nähdään ja järjestävätkö niitä keskusjärjestö vai ammattiliitot.

– Ärtymystä on niin paljon, että paikallisia spontaaneja mielenilmaisuja voi tulla, Eloranta sanoi Demokraatille tänään.

”Olen sen verran kokenut karju, että minä en lähde arpomaan.”

Työministeri Jari Lindström (sin.) kommentoi tuoreeltaan asiaa Demokraatille eduskunnassa.

– Sitten näin tekevät. Enhän minä sille mitään voi, heillä on siihen oikeus, hän toteaa mahdollisista poliittisista lakoista.

– Mikäs minä olen niitä estämään, en mikään.

Lindström ei hyväksy väitettä, että hallitus olisi pettänyt lupauksensa.

– Hallitus ei ole pettänyt. Kolmikantainen valmistelu kuuluu ilman muuta tähän ja jos se on riitainen, hallituksen täytyy vetää linja. Piste.

Mahdollisia lakkojen seurauksiakaan Lindström ei ennakoi.

– Jos niitä tulee niin en tiedä, kuten sanoin heillä on oikeus siihen. Olen sen verran kokenut karju, että minä en lähde arpomaan, että mitä tapahtuu. Sitten kun se tapahtuu, se tapahtuu. Niin kuin sanoin, heillä on siihen oikeus.

”Sieltä ei voi ottaa jotain pois.”

Oletteko itse vahvasti aktiivimallin takana?

– Nyt pyydät minua sanomaan jotakin, mitä minä en halua sanoa.

Lindström toteaa vääntävänsä rautalangasta sen, minkä hän on jo useasta sanonut eduskunnan suuressa salissakin. Hän puhuu jälleen hallituksen ”kymppilistasta”, jossa on erilaisia toimia muun muassa nollatuntisopimuslaisten aseman parantaminen.

– Minä olen tuolla (salissa) sanonut kymmeneen kertaa vähintään sen, että sieltä ei voi ottaa jotain pois. Jos minä sanoisin, että en vie aktiivimallia eteenpäin, silloin lähti nollasopimukset, omaehtoinen koulutus, mitä siellä listalla on… Se on se diili, mitä siellä on siellä listalla. Ja minä tiedän, että tämä porukka tietää sen, mutta siitä huolimatta minua vaaditaan vetämään jotain pois.

– Siellä on ikäviä asioita, minä olen sanonut sen suoraan, että aktiivimalli on minun mielestänikin erittäin ikävä asia, mutta jotta nämä hyvät asiat menevät eteenpäin, tämä on myös pakko viedä eteenpäin, Lindström sanoo.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat