Politiikka

Aktiivimalli voimaan ministerin myöntäessä epäkohdat – kansalaisaloite kumoamiseksi ylitti 90 000 allekirjoituksen rajan

Lehtikuva
Lehtikuva
Lehtikuva

Työttömyysturvalain kiistelty aktiivimalli tulee tänään voimaan. Ensimmäinen 65 päivän seurantajakso alkaa heti.

Ensimmäisen kerran uusi järjestelmä voi vaikuttaa työttömyyskorvauksen määrään 2. huhtikuuta.

Aktiivimallissa työttömyyskorvausta leikataan vajaat viisi prosenttia, jos työtön ei ole tehnyt vähintään 18 tuntia palkkatyötä kolmen kuukauden aikana, tienannut yrittäjänä 241 euroa tai osallistunut työllistymispalveluihin viitenä päivänä.

Aktiivimallin ongelmien on nähty kytkeytyvän kasvukeskusten ja maaseudun erilaisiin mahdollisuuksiin tarjota työtä ja työllistymispalveluita työttömille. Myös esimerkiksi asumisen hinnassa on suuri ero kasvukeskusten ja maaseudun välillä.

Halutaan lisätä myös pätkätöiden vastaanottamista.

Työministeri Jari Lindström (sin.) on myöntänyt, että mallissa on epäkohtia. Sen vuoksi sen vaikutuksia seurataan ja siihen tarvittaessa puututaan.

Hallituksen tavoitteena on 8 000–10 000 ihmisen työllistyminen. Aktiivimallilla halutaan lisätä myös pätkätöiden vastaanottamista.

Aktiivimallin kumoamiseksi on tehty kansalaisaloite, joka oli maantaiaamupäiävään mennessä allekirjoittanut jo yli 90 000 kansalaista. Eduskunta hyväksyi aktiivimallin ennen joulua äänin 103–90.

Nimenkeruu kansalaisaloitteeseen alkoi eduskunnan äänestystä seuranneena päivänä. Kansalaisaloitteen eduskuntakäsittelyä varten vaadittavat 50 000 nimeä tulivat täyteen torstaina.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat