Turva – Hymy

Aktiivimallia ei suoraan haluta kunta-alan neuvottelupöytään, mutta asia hiertää taustalla

Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine, Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola, Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jytyn puheenjohtaja Maija Pihlajamäki ja Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKOn puheenjohtaja Olli Luukkainen tilaisuudessa, jossa kunta-alan pääsopijajärjestöjen puheenjohtajat kertoivat meneillään olevista kunta-alan sopimusneuvotteluista.

Niin kutsuttua aktiivimallia ei varsinaisesti haluta kunta-alan neuvottelupöytään, mutta työntekijäjärjestöt toteavat yhteen ääneen, että se heijastuu poliittiseen ja yleiseen työmarkkinatilanteeseen. Käytännössä se voi olla vaikea pitää poissa neuvottelutilanteesta.

Pääsopijajärjestöjen JUKOn, KoHon ja JAU:n puheenjohtajat kertoivat tänään neuvottelujen kulusta ja tavoitteistaan.

Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jytyn puheenjohtaja Maija Pihlajamäki istuu STTK:n hallituksessa, joka käsittelee aktiivimallia ensi viikolla aivan kuten SAK:kin.

– STTK:n hallitus käy tarkempaa pohdintaa, mitä se käytännössä tarkoittaa. Ennen kaikkea otetaan myös vastaan sitä palautetta, mitä liittoihin on tullut jäsenistöltä. Eikä se ole kyllä kiitosta ollut. Mietitään sitä, miten mennään eteenpäin. Kyllä meille Jytyyn on tullut pettyneitä kommentteja ennen kaikkea meidän omilta työttömiltä, joita se koskettaa, Maija Pihlajamäki sanoo Demokraatille.

Ensi viikolla on STTK:n hallituksen normaali kuukausittainen kokous.

Jyty on STTK:lainen ammattiliitto.

”Miten ne ihmiset voivat hakea työtä, kun ei siellä ole tarjolla mitään työt?”

STTK:n pääekonomisti Ralf Sund on kommentoinut aktiivimallia julkisuudessa ja esittänyt, että se oli pienin paha hallituksen ajamista vieläkin kovemmista työttömyysturvan leikkauksista. STTK:n puheenjohtaja Antti Palola on kertonut Demokraatille, ettei STTK ole nykyisessä muodossa toteutuneen aktiivimallin takana.

– Minä ennen kaikkea kannan huolta syrjemmällä maaseudulla asuvista. Miten ne ihmiset voivat hakea työtä, kun ei siellä ole tarjolla mitään työtä eikä voida pakottaa, että maaseutukunnista kaukaa muutetaan työn takia jonnekin. Siellä on ehkä puoliso, jolla on työpaikka, lapset koulussa, siellä on talo, jonka arvo paikallisesti on ehkä 40 000 euroa. Kukaan ei sitä osta. Sitten pitäisi lähteä kaupunkiin, ottaa velkaa, saako puoliso sieltä työtä, miten ostetaan uusi asunto, Maija Pihlajamäki pohtii.

Pihlajamäki vaatii aktiivimallin hiomista ja muuttamista.

– Onhan elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) sanonut, että katsotaan käytännöt ja miten se lähtee toimimaan. Kyllä minä toivoisin sinne viilausta, ei näin rankaisevaa versiota kuin se tällä hetkellä on, Maija Pihlajamäki sanoo.

STTK:n hallituksessa niin ikään istuva TEHYn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen kertoo, että TEHYyn aktiivimallista ei ole tullut kovin paljon palautetta. Hän arvioi syyksi sen, että tilanne on muutoinkin niin raskas.

– Luulen, että se johtuu siitä, että kun on neuvottelukierros meneillään parhaillaan ja jäsenemme ovat aika tukalassa tilanteessa sote-uudistuksen takia työmarkkinoilla. Luulen, että se vie huomiota.

Rytkösen mielestä hallituksella on kokonaiskuva kateissa. Hän ihmettelee, minkä takia samaan aikaan leikataan subjektiivista päivähoito-oikeutta ja tehdään aktiivimalli.

– Millä ne äidit esimerkiksi menevät ja hakevat sitä työtä? Rytkönen hämmästelee.

– Jos tehdään joitain tämäntyyppisiä ratkaisuja, toisen käden pitäisi tietää, mitä se toinen tekee, Rytkönen kritsoi hallitusta.

Taas kokoomusvaatimus valinnanvapaudesta: ”Tästä on tullut vahva viesti ja toive”

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Kokoomuksen kansanedustaja ja Kansaneläkelaitoksen valtuutettujen puheenjohtaja Sari Sarkomaa ehdottaa, että vammaisten henkilöiden tulkkauspalvelut siirrettäisiin valinnanvapauden piiriin.

”Kelan järjestämän vammaisten tulkkauspalveluun liittyvät huolet osoittavat, että hankintakilpailu istuu huonosti tämän tyyppisen palvelun kilpailuttamiseen. Mielestäni on järkevää muuttaa lakia siten, että tulkkauspalveluiden tuottajat voidaan valita rekisteröitymismenettelyllä julkisen tarjouskilpailun sijaan. Tällöin tulkkauspalvelut voisivat olla valinnanvapauden piirissä.”

”Tämä tarkoittaa sitä, että kelan asettamien kriteereiden mukaiset tulkkauspalvelun tuottajat olisivat palvelun käyttäjien itsensä valittavissa. Tästä on tullut vahva viesti ja toive tulkkipalveluiden käyttäjiltä ja järjestökentältä.”, Sarkomaa kertoo tiedotteessa.

Sarkomaa on ehdottanut tulkkauspalveluiden siirtämistä valinnanvapauden piiriin ensimmäisen kerran 21.10.2017 Kuuloliiton liittokokouksessa.

Keskustelua aiheesta

Nyt sen sanoo toinenkin sinisten ministeri: Keskustelu yleissitovuudesta on edessä

Siniset ei aja muutoksia työehtosopimusten yleissitovuuteen, sanoo puheenjohtaja Sampo Terho. Asia nousi keskusteluun eilen, kun SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne penäsi hallitukselta kantaa yleissitovuudesta ja irtisanomissuojasta.

Syynä olivat työministeri Jari Lindströmin kommentit Mustread-sivustolle.

Terho korostaa STT:lle, että Lindström ei ole ehdottanut yleissitovuuden poistamista, vaan huomauttanut, että keskustelu yleissitovuudesta on edessä tulevaisuudessa. Terho yhtyy Lindströmin näkemykseen, että yleissitovuuskeskustelu pitänee käydä jossain vaiheessa.

Keskustelua aiheesta

Kohu Teemu Laajasalon rahankäytöstä yltyy – ”Tavoitteena on ollut piispan saattaminen median kautta mahdollisimman huonoon valoon”

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa

Helsingin yleisen kirkkovaltuuston jäsen Jukka Relander jatkaa julkista keskustelua Helsingin piispan Teemu Laajasalon talousepäselvyyksien ympärillä. Helsingin hiippakuntavaltuuston puheenjohtaja Johanna Korhonen teki viime viikolla selvityspyynnön Laajasalon yrityksen asioista ja Helsingin seurakuntayhtymän luottokortin käytöstä.

Relander kohdistaa kritiikkinsä selvityspyynnön tekijään.

”Korhosta ei voi syyttää sinnikkyyden puutteesta, hänen tarkastettuaan sekä Savonlinnassa että Tel Avivissa sijainneista hotelleista, että montako henkeä nukkui ja missä. Sen sijaan hän ei ole kysynyt Laajasalolta itseltään menojen perusteita. Näin siksi, että tavoitteena on ollut piispan saattaminen median kautta mahdollisimman huonoon valoon. Kirkon etu on ollut väline, ei päämäärä.”

Relander kirjoittaa pitkässä blogipäivityksessään perjantaina, että jos Korhonen oikeasti haluaisi kirkolle hyvää, hän olisi edes kokeillut kirkon sisäisiä reittejä, ja varonut päästämästä julkisuuteen epäilyksiä, joihin löytyy hyvä selitys, mutta joista saa turhan kohun.

”Kysyin Helsingin seurakuntayhtymästä, että millaisella tasolla Laajasalon luottokortin käyttö on ollut suhteessa muihin helsinkiläisiin kirkkoherroihin. Tehtävät huomioiden se on ollut samalla tasolla, noin seitsemän tonnia vuodessa.”

Relanderin mukaan käsissä on kohu, jonka varsinaiseksi pihviksi jäävät kolme tarpeettoman kallista majoitusta työmatkojen yhteydessä ja toistaiseksi selvittämätön määrä puuttuvia tositteita.

”Korhosen syytösten teho perustuu osin aineiston taitavaan valikointiin, osin siihen, että syytöksiä on esitetty jo niin pitkään, että niistä syntyy vaikutelma hämäräpelistä kirkollisen vallan salongeissa.”

Siitä Relander on kuitenkin yhtä mieltä Korhosen kanssa, että Laajasalolla on selvitettäviä asioita.

”Mutta en ole koskaan nähnyt politiikassa yhtä likaisia vaaleja kuin Helsingin piispanvaalit olivat, ja ovat edelleen. Kokemusta vaaleista minulla on.”

Timo Soini ärähtää: ”Helvetin tylsä kuunneltava ja pitkästyttävä ihminen”

Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) ennustaa, että tulevaisuuden politiikassa pärjäävät ihmiset, jotka saavat jotakin aikaan.

”Winston Churchill- tyyppi tulee pyyhkimään pöytää. Hän lupaa verta, hikeä ja kyyneleitä. Ei mielistele ketään, eikä mitään. Churchill sanoi aikoinaan jättäessään konservatiivipuolueen ja liittyessään liberaaleihin jotain siihen suuntaan, että  olen ainoa rotta, joka ui uppoavaan laivaan. Laiva kyllä kynti syvällä ja syvälle jäi, mutta Churchill tuli uudestaan. Koska ihmiset halusivat hänet takaisin.”

Soini kirjoittaa asiasta verkkosivuillaan. Hänen mukaansa nykyihminen äänestää tunteella, jos ylipäänsä äänestää.

”Vanhat totuudet ja puolueet eivät päde. Eivätkä puristit pelasta. Monomaanikko on helvetin tylsä kuunneltava ja pitkästyttävä ihminen.”

Soinin mielestä ”puritaani, tosikko, oikeassaolija” voi saada kymmenen prosenttia äänistä.

”Puristi voi olla joko fasisti tai kommunisti tai mikä tahansa yhden totuuden tai toteemin tuijottaja. Sellaisia on joka maassa. Suomessakin.”

Soini sanoo, että politiikassa tarvitaan tulevaisuudessa enemmän sellaisia poliittisia johtajia, jotka ovat elämässään myös epäonnistuneet ja nousseet ylös ja yrittäneet uudestaan.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Valkoisesta talosta raju purkaus – lehdistöpäällikkö haukkuu ”luusereiksi”

Kuva: Lehtikuva

Valkoisen talon lehdistöpäällikkö Sarah Sanders kuvailee Valkoisen talon tiedotteessa senaatin demokraatteja vastahakoisiksi luusereiksi. Hänen mukaansa he laittoivat politiikan muun muassa kansallisen turvallisuuden ja haavoittuvassa asemassa olevien lasten edelle.

Sanders sanoo, että laittomien maahanmuuttajien asemasta ei neuvotella sillä aikaa, kun ”demokraatit pitävät laillisia kansalaisia panttivankeina edesvastuuttomien vaatimustensa takia”.

Hänen mukaansa senaatin demokraatit käyttäytyvät kuin vastahakoiset luuserit, eivät kuten lainsäätäjät. Hän sanoo tiedotteessa, että heti kun demokraatit alkavat maksaa armeijan kustannuksia, neuvottelut maahanmuuton uudistamisesta voidaan aloittaa.

Yhdysvaltain liittovaltion hallinto suljettiin tänään kello seitsemältä aamulla Suomen aikaa, sillä senaatti ei päässyt sopuun maan budjetista.

Sandersin tiedotteesta uutisoi muun muassa CNN.

AVAINSANAT