Politiikka

”Aktiivimallin” raippa iskemässä työttömien vanhempien lasten arkeen – ”Mitä tapahtuu, jos vanhemmat eivät saa lapselle hoitopaikkaa?”

Kari Hulkko
Anneli Kiljunen.
Kari Hulkko
Anneli Kiljunen.
Kari Hulkko
Anneli Kiljunen.

SDP:n kansanedustaja Anneli Kiljunen on huolissaan vuoden alusta voimaan tulleen työttömyysturvan aktiivimallin vaikutuksista erityisesti lapsiperheiden väliseen tasa-arvoon. Työttömien vanhempien lasten oikeutta varhaiskasvatukseen on tällä hallituskaudella rajattu.

– Hallitus on jälleen heikentämässä työttömien lasten tilannetta ja näin lisäämässä edelleen huono-osaisuutta ja eriarvoisuutta. Useat tutkimukset ovat osoittaneet varhaiskasvatuksen ja turvallisen ja hyvän lapsuuden merkityksen ihmisen elämänkaareen, Kiljunen sanoo.

– Varhaiskasvatuksen tärkeä tehtävä on luoda tasa-arvoiset mahdollisuudet sivistykseen, oppimiseen, hoivaan ja huolenpitoon. Tähän oleellisesti liittyy muun muassa hoidon laatu, sama päiväkoti, tutut ja turvalliset hoitajat sekä sama varhaiskasvatusryhmä.

Mitä tapahtuu, jos vanhemmat eivät saa lapselle hoitopaikkaa, leikataanko heiltä siitäkin huolimatta työttömyysturvaa?

Kiljunen kysyy, miten käy lapsen jatkossa, kun vanhempia edellytetään rankaisun uhalla ottamaan lyhytkin työ vastaan, välittämättä siitä, miten lapsen hoito on järjestetty.

– Laitetaanko lapsi aina siihen päiväkotiin ja hoitoryhmään, mikä kulloinkin on vapaana? Mitä tapahtuu, jos vanhemmat eivät saa lapselle hoitopaikkaa, leikataanko heiltä siitäkin huolimatta työttömyysturvaa? hän jatkaa.

– Nyt viimeistään hallituspuolueiden tulisi luopua työttömien lasten varhaiskasvatuksen rajaamisesta ja turvata jokaiselle lapselle hyvä ja turvallinen lapsuus sekä heidän vanhemmilleen todellinen mahdollisuus löytää töitä. Ei voi olla, että tästä kokonaisuudesta kärsivät lopulta kaikkein eniten työttömien lapset, Kiljunen päättää.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat