Politiikka

”Aktiivinen työvoimapolitiikka tulee herättää horroksesta” – Lauri Ihalainen esittelee SDP:n pidemmän aikavälin tavoitteita

Kari Hulkko
Kansanedustaja Lauri Ihalainen.
Kari Hulkko
Kansanedustaja Lauri Ihalainen.
Kari Hulkko
Kansanedustaja Lauri Ihalainen.

SDP:n korostaa, että Suomen taloudesta puhuttaessa katseen tulisi olla yli hallituskauden ulottuvan pideämmän aikavälin kasvua vauhdittamissa toimenpiteissä.

Kansanedustaja Lauri Ihalainen (sd.) esittelee SDP:n pidemmän aikavälin tavoitteita kasvun ja työllisyyden kohentamiseksi. Tänään eduskunnassa käsitellään valtioneuvoston selonteko julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2018-2121.

Ihalainen toteaa, että vaikka Suomen taloudessa on monia myönteisiä merkkejä, julkisen talouden tila pysyy edelleen heikkona eikä hallitus tule saavuttamaan keskeisiä julkisen talouden tavoitteitaan.

– Tehokkain ja kestävin keinoin julkisen talouden tervehdyttämiselle on työllisyysasteen nostaminen, Ihalainen sanoo.

– Tämä puolestaan edellyttää työllisyysrahojen nostamista tuntuvasti muun muassa palkkatukirahoituksella ja heikoimmassa työmarkkina-asemassa olevien erityisesti nuorten koulutusmahdollisuuksien lisäämistä.

Ihalaisen mielestä purevia keinoja ovat oppivelvollisuusiän nostaminen, peruskoulun varassa olevien nuorten aikuisten osaamisohjelman vahvistaminen ja joustavan perhevapaauudistuksen toteuttaminen.

– Nämä ovat todellisia työllistämistä tukevia uudistuksia.

Työvoimapalvelujen yksityistäminen ei ratkaise ongelmia.

Hän korostaa myös, että aktiivinen työvoimapolitiikka tulee herättää horroksesta henkiin.

– Työvoimapalvelujen yksityistäminen ei ratkaise ongelmia. Kunnilta ei pitäisi viedä mahdollisuuksia itse toteuttaa työllistämistoimia erityisesti pitkäaikaistyöttömyyden ja nuorten työllistämisessä.

SDP on Ihalaisen mukaan esittänyt omissa linjauksissa lukuisia osaamis- ja vientivetoisen kasvun turvaavia tavoitteita.

– Talouskasvu tulevaisuudessa perustuu tutkimus- ja tuotekehitys panostuksiin, osaamiseen, viennin pohjan laajentamiseen ja tuottavuuden nostamiseen, hän toteaa.

– Nyt näistä tulevaisuuden kasvun perusteista leikataan eikä nähdä niitä tulevaisuusinvestointeina.

Tekes saa noin 200 miljoonaa euroa vähemmän rahoitusta kuin vuonna 2011.

Ihalaisen mukaan huolestuttavaa on osaamis- ja innovaatiopolitiikan Tekesin rahoitusta leikkaaminen. Tekes saa noin 200 miljoonaa euroa vähemmän rahoitusta kuin vuonna 2011.

– Fiksulla valtiolla tulee olla vahva rooli strategisten tavoitteiden asettajana ja edellytysten rakentajana. Suomen tulee olla maa johon kannattaa investoida ja jossa on hyvä koulutustaso ja hyvinvointiyhteiskunnan tasa-arvoisuutta vahvistava linja.

SDP on valmistanut myös oman esityksen yritystukien tulevaisuudesta. Ihalaisen mukaan yritystukien perusteita uudistamalla voidaan saada jonkun verran rahoitusta tulevaisuusinvestointeihin.

– Uuden ajan elinkeinopolitiikassa viennin hartioita on laajennettava.

Ihalainen esittelee SDP:n esittämät kolme uudistettua kärkihanketta. Hankkeet ovat Suomen nostaminen EU kärkimaaksi kierto- ja jakamistalouden alalla, nostaa elinkeino- ja työllisyyspolitiikassa merkittävämpään asemaan palvelut sekä arktisen alueen ja pohjoisen ulottuvuuden voimakkaampi osallisuus politiikassa.

– SDP haluaa näillä ja monella muillakin avauksilla, että Suomen pidemmän aikavälin kasvun ja työllisyyden sekä hyvinvointiyhteiskunnan kehittämisen edellytykset turvataan.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat