tyovaenkirjallisuuspaiva
kaisaniemi

”Aktiivinen työvoimapolitiikka tulee herättää horroksesta” – Lauri Ihalainen esittelee SDP:n pidemmän aikavälin tavoitteita

Kuva: Kari Hulkko
Kansanedustaja Lauri Ihalainen.

SDP:n korostaa, että Suomen taloudesta puhuttaessa katseen tulisi olla yli hallituskauden ulottuvan pideämmän aikavälin kasvua vauhdittamissa toimenpiteissä.

Kansanedustaja Lauri Ihalainen (sd.) esittelee SDP:n pidemmän aikavälin tavoitteita kasvun ja työllisyyden kohentamiseksi. Tänään eduskunnassa käsitellään valtioneuvoston selonteko julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2018-2121.

Ihalainen toteaa, että vaikka Suomen taloudessa on monia myönteisiä merkkejä, julkisen talouden tila pysyy edelleen heikkona eikä hallitus tule saavuttamaan keskeisiä julkisen talouden tavoitteitaan.

– Tehokkain ja kestävin keinoin julkisen talouden tervehdyttämiselle on työllisyysasteen nostaminen, Ihalainen sanoo.

– Tämä puolestaan edellyttää työllisyysrahojen nostamista tuntuvasti muun muassa palkkatukirahoituksella ja heikoimmassa työmarkkina-asemassa olevien erityisesti nuorten koulutusmahdollisuuksien lisäämistä.

Ihalaisen mielestä purevia keinoja ovat oppivelvollisuusiän nostaminen, peruskoulun varassa olevien nuorten aikuisten osaamisohjelman vahvistaminen ja joustavan perhevapaauudistuksen toteuttaminen.

– Nämä ovat todellisia työllistämistä tukevia uudistuksia.

Työvoimapalvelujen yksityistäminen ei ratkaise ongelmia.

Hän korostaa myös, että aktiivinen työvoimapolitiikka tulee herättää horroksesta henkiin.

– Työvoimapalvelujen yksityistäminen ei ratkaise ongelmia. Kunnilta ei pitäisi viedä mahdollisuuksia itse toteuttaa työllistämistoimia erityisesti pitkäaikaistyöttömyyden ja nuorten työllistämisessä.

SDP on Ihalaisen mukaan esittänyt omissa linjauksissa lukuisia osaamis- ja vientivetoisen kasvun turvaavia tavoitteita.

– Talouskasvu tulevaisuudessa perustuu tutkimus- ja tuotekehitys panostuksiin, osaamiseen, viennin pohjan laajentamiseen ja tuottavuuden nostamiseen, hän toteaa.

– Nyt näistä tulevaisuuden kasvun perusteista leikataan eikä nähdä niitä tulevaisuusinvestointeina.

Tekes saa noin 200 miljoonaa euroa vähemmän rahoitusta kuin vuonna 2011.

Ihalaisen mukaan huolestuttavaa on osaamis- ja innovaatiopolitiikan Tekesin rahoitusta leikkaaminen. Tekes saa noin 200 miljoonaa euroa vähemmän rahoitusta kuin vuonna 2011.

– Fiksulla valtiolla tulee olla vahva rooli strategisten tavoitteiden asettajana ja edellytysten rakentajana. Suomen tulee olla maa johon kannattaa investoida ja jossa on hyvä koulutustaso ja hyvinvointiyhteiskunnan tasa-arvoisuutta vahvistava linja.

SDP on valmistanut myös oman esityksen yritystukien tulevaisuudesta. Ihalaisen mukaan yritystukien perusteita uudistamalla voidaan saada jonkun verran rahoitusta tulevaisuusinvestointeihin.

– Uuden ajan elinkeinopolitiikassa viennin hartioita on laajennettava.

Ihalainen esittelee SDP:n esittämät kolme uudistettua kärkihanketta. Hankkeet ovat Suomen nostaminen EU kärkimaaksi kierto- ja jakamistalouden alalla, nostaa elinkeino- ja työllisyyspolitiikassa merkittävämpään asemaan palvelut sekä arktisen alueen ja pohjoisen ulottuvuuden voimakkaampi osallisuus politiikassa.

– SDP haluaa näillä ja monella muillakin avauksilla, että Suomen pidemmän aikavälin kasvun ja työllisyyden sekä hyvinvointiyhteiskunnan kehittämisen edellytykset turvataan.

Nazima Razmyar IL-Blogissaan: Ruotsin tie ei ole meidän

Kuva: Jari Soini
Nasima Razmyar.

Helsingin apulaispormestari Nazima Razmyar (sd.) iloitsee IL-blogissaan, ettei Suomen kaupunkialueilla ole suistuttu samaan kuin monin paikoin Ruotsissa. Ruotsiin on hiljalleen kehittynyt alueita, joihin mm. poliisi ei mielellään mene.

– Ylen verkkosivuilla oli uutinen, jonka mukaan Ruotsissa on useita ongelmalliseksi tai erittäin ongelmalliseksi luokiteltuja asuinalueita. Näitä alueita leimaavat korkea työttömyys, korkea rikollisuus, asukkaiden epäluulo yhteiskuntaa ja virkavaltaa kohtaan sekä ajoittainen väkivalta. On erittäin huolestuttavaa, että pohjoismaisessa hyvinvointivaltiossa alueiden eriytyminen on voinut mennä näin pitkälle. Suomessa tällaista kehitystä ei onneksi ole nähtävissä, mutta alueiden eriarvoistuminen on todellinen ongelma täälläkin, Razmyar kirjoittaa Iltalehden blogissaan..

– Asuntopolitiikka on keskeinen väline eriarvoisuuden torjumisessa. Helsinki on pitänyt kiinni siitä periaatteesta, että uusille asuinalueille rakennetaan erilaisia asumisen muotoja. Täydennysrakentamisella on mahdollisuus korjata alueiden välisiä eroja. Helsingissä uudisrakentamisen malliesimerkkinä toimii vaikkapa Myllypuro, jossa sosiaalisia eroja on pystytty tasapainottamaan asuntokantaa monipuolistamalla. Niille alueille, joissa on suhteessa suurempi osa tuettua vuokra-asumista, tarvitaan lisää omistusasuntoja ja päinvastoin.

– Uutisoitiin myös Helsingin kaupungin upeasta onnistumisesta, jolla osaltaan voidaan vaikuttaa alueiden tasa-arvoisuuteen. Positiivisen diskriminaation rahoitus on tuottanut tulosta ja heikommin pärjäävissä kouluissa tulokset ovat selvästi parantuneet. Tätä politiikkaa Helsingin on syytä jatkaa yhä vahvemmin panostuksin. Koululla ja varhaiskasvatuksella on iso rooli syrjäytymisen ehkäisyssä, Razmyar kirjoittaa.

”Kaikki se, mitä on selvinnyt, kyllä infotaan” – Risikko: Krp:ltä pian lisätietoja Turun tapahtumista

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) kertoo Demokraatille keskustelleensa heti aamutuimaan Turun puukotusten tutkinnasta poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen kanssa.

Tutkintavastuu Turun tapahtumista on keskusrikospoliisilla.

– Keskusrikospoliisi (krp) tulee jo aamupäivän aikana antamaan tietoa yön aikana ilmenneistä asioista.

Varsinainen tiedotustilaisuus on tällä tietoa kello 14.

Risikko toteaa, että poliisi on koko yön pyrkinyt selvittämään epäillyn tekijän taustaa.

– Eli mitä hän on tehnyt viime aikoina ja onko jotain kytköksiä jonnekin. Kaikki se, mitä on selvinnyt, kyllä infotaan.

– En pysty sanomaan, tuleeko tietoa henkilöllisyydestä.

Tutkitaanko tapahtumia terroritekona?

– Juuri sitä poliisi on selvittänyt yön aikana. Nämä pitää palasista kerätä nämä asiat.

Paula Risikko kertoi jo eilen ilalla, että muun muassa poliisi ja Rajavartiolaitos ovat kohottaneet valmiuttaan.

Onko asialla muita seuraamuksia?

– Koko ajan etsitään lisää tietoa. Sitä saadaan myös, kun henkilöä itseä pystytään kuulemaan. Kun tämä ja tulevat päivät on tehty työtä, ne tuottavat lisää tietoa. Näiden perusteella arviot tehdään aina joka sekunti, Risikko sanoo.

Tällä hetkellä epäilty tekijä on sairaalahoidossa.

Risikko sanoo, ettei hän tiedä, oliko Suomea varoitettu iskusta tai sen tekijästä.

Ministeri sanoi eilen tiedotustilaisuudessa epäillystä, että hän on ulkomaalaisen näköinen henkilö. Risikon sanavalinnat ovat herättäneet hämmennystä ja kritiikkiä sosiaalisessa mediassa. Risikko sanoo, ettei hän tässä vaiheessa kommentoi tätä asiaa.

Keskustelua aiheesta

Kristillisten puoluekokous jatkuu – ollako vaiko eikö olla presidenttiehdokas?

Kuva: LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
Sari Essayah valittiin eilen kristillisten puheenjohtajaksi yksimielisesti.

Kristillisdemokraattien puoluekokous jatkuu tänään. Puolueen on määrä päättää, lähteekö se presidentinvaalikilpaan omalla ehdokkaallaan ja jos näin on, kuka ehdokas on. Keskustelun pohjaksi puolueella on käytössään jäsenkysely, jossa on selvitetty jäsenten kantoja koskien ensi tammikuun presidentinvaaleja.
Perjantaina kristillisdemokraateille valittiin puheenjohtajisto. Sari Essayah valittiin jatkamaan puolueen johdossa seuraavatkin kaksi vuotta yksimielisesti.

Puolueen 1. varapuheenjohtajaksi valittiin Tiina Tuomela, 2. varapuheenjohtajaksi Tomi Kuosmanen ja 3. varapuheenjohtajaksi Sari Tanus.

Essayah sai perjantaina raikuvat aplodit kokousväeltä. Yleisöstä kuului huudahdus ”Sari presidentiksi!”. Essayah sanoi STT:lle torstaina, että osallistumispäätöksen pohjaksi odotetaan presidentinvaalia koskevan jäsenkyselyn tulokset.

Rinne esittänyt presidentille laajamittaista keskustelua sisäisen turvallisuuden vahvistamisesta

Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne on kommentoinut Turun puukotuksia Twitterissä ja Facebookissa.

– Järkyttäviä tapahtumia Turussa. Näin ei pitäisi tapahtua missään eikä mistään syystä, Rinne kommentoi aiemmin heti ensitietojen jälkeen.


Myöhemmin hän on päivittänyt käyneensä keskustelun tasavallan presidentti Sauli Niinistön kanssa Turun tapahtumista.

– Esitin, että puolueiden puheenjohtajien ja tasavallan presidentin välillä käydään laajamittainen ja faktoihin pohjautuva keskustelu tapahtuneeseen ja sisäisen turvallisuuden vahvistamiseen liittyen. Presidentti Niinistö kannatti esitystäni, Rinne kertoo.

– Syvä osanottoni uhrien omaisille, hän jatkaa.


Myös muun muassa SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman on tviitannut asiasta:

Turun keskustassa puukotettiin ainakin kahdeksaa ihmistä, joista kaksi on kuollut, kertoi poliisi tiedotustilaisuudessa. Poliisin mukaan epäilty tekijä on sairaalahoidossa.

Turun yliopistollisen keskussairaalan ylilääkärin mukaan sairaalaan saapui yhteensä yhdeksän haavoittunutta, joista yksi kuoli.

STT kertoo, että viranomaiset eivät vielä kommentoineet tapahtumien tarkempaa kulkua, esimerkiksi sitä, missä toinen uhreista oli kuollut.

Keskustelua aiheesta

Kristillisdemokraattien puoluekouksessa ei pidetty kannatuspuheenvuoroja – Sari Essayah sai kuitenkin raikuvat aplodit

Kuva: Lehtikuva

Kristillisdemokraattien puheenjohtajana jatkaa odotetusti Sari Essayah. Asiasta päätti kristillisdemokraattien puoluekokous tänään Seinäjoella.

Istuvalla puheenjohtajalla ei ollut vastaehdokkaita. Puoluekokouksessa ei kuultu tästä syystä edes kannatuspuheenvuoroja.

Essayah on johtanut kristillisdemokraatteja kaksi vuotta. Kaudet kestävät kaksi vuotta.

Essayah sai raikuvat aplodit kokousväeltä.

Keskustelua aiheesta