Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Mielipiteet

Älä äänestä äänekkäintä lupaajaa

Seinäjokelainen Petri Nurmesniemi kertoi torstaina Ylen puheenjohtajapaneelin insertissä, ettei aio äänestää sunnuntain kuntavaaleissa. Petrin syy äänestämättömyydelle on yleinen: poliitikkojen petetyt lupaukset. Viime eduskuntavaaleissa hänelle oli luvattu, että vakuutuslääkäreiden valtaa kitkettäisiin tulevalla eduskuntakaudella. Kuitenkaan hallitus ei ole asiassa toiminut.

Puolueiden puheenjohtajien vastauksissa Petrille korostettiin sitä, kuinka vaikea lupauksia on täyttää. Monen puolueen hallitessa yhdessä päätökset ovat aina kompromisseja. Ikäväkseni kukaan ei kuitenkaan esittänyt Petrille, miten asioita myös voitaisiin edistää konkreettisesti. Vakuutuslääkäreiden mielivallasta ovat olleet huolissaan asiantuntijat Korkeimman oikeuden presidentistä lähtien.

Vaalikentillä kiertäessä tasaisin väliajoin tulee vastaan Petrin kaltaisia ihmisiä, jotka tuntevat itsensä petetyiksi. Puolueiden petetyt vaalilupaukset ovat yleinen syy, mutta toisaalta politiikan yleinen riitely ja vastakkainasettelu tuntuu vaivaavan myös monia.

Nykyisten mediavaalien yksi ongelma on, että esille pääseminen on hankalaa. Äänestäjien houkuttelemiseksi ja huomion kiinnittämiseksi ehdokkaat ja puolueet kilpailevat siitä, kuka uskaltaa luvata eniten tai haukkua toiset kovimmin. Lupaaminen on helppoa, mutta ei kerro mitään siitä, miten lupaukset on tarkoitus pitää. Pahimmillaan kuntavaaleissa luvataan monia asioita, joihin kuntien ei ole käytännössä mahdollista vaikuttaa lainkaan. Kysymys on tällöin ehdokkaan tietämättömyydestä tai tietoisesta äänestäjille valehtelusta. Molemmat ovat ikäviä asioita.

Petri, käännä katseesi lupauksista ehdokkaisiin

Toivon todella, että myös Petri äänestää. Äänestämättömyydellä luovuttaa vallan muille. Käytännössä eniten äänestävät hyvätuloiset, joten heidän valtansa on myös kaikkein suurin. Turhautumisessaan äänestämättä jättävät pienituloiset jäävät aliedustetuiksi. Heidän asioidensa edistäminen vaikeutuu entisestään.

Usein kovinta meteliä lupauksillaan pitävät pettävät lupauksensa. Yksittäisen valtuutetun tai kansanedustajan valta voi olla täysin mitätön tai jopa merkittävä. Tämä riippuu täysin valtuutetun asenteesta ja työmoraalista. Valtuutetun työssä auttavat kyvyt ottaa asioista selvää, valmistella omia esityksiä, tehdä yhteistyötä oman, mutta myös muiden puolueiden ihmisten kanssa, seurata muissa kunnissa tai maissa tapahtuvaa kehitystä sekä olla yhteydessä kuntalaisiin, äänestäjiin.

Media seuraa kansanedustajien ja kunnanvaltuutettujen työtä läsnäolotilastoista uutisoimalla, vaikka paljon paremman kuvan edustajien toimista saisi esimerkiksi laskemalla puheenvuoroja, niissä tehtyjä uusia esityksiä, jätettyjä aloitteita ja niiden menestymistä. Kokouksiin osallistuminen on toki tärkeää, mutta asioita edistetään vain vähän kokouksissa istumalla.

Yle Pohjanmaan haastattelussa tänä aamuna Petri Nurmesniemi kertoi taistelleensa vakuutuslääkäreiden kanssa 10 vuotta. Hän totesi myös osan luovuttaneen taistelussa toimeentulostaan vakuutuslääkäreiden kanssa, mutta Petri itse ei aio luovuttaa. Toivon, että Petri ei luovuta myöskään politiikan kanssa. Tuhansien, Seinäjoellakin satojen, ehdokkaiden joukosta löytyy juuri se ehdokas, joka ei luovuta. Ehdokkaisiin tutustuminen onnistuu nykyään helposti sosiaalisen median ja kotisivujen kautta. Varmin tapa on laittaa hyvältä tuntuville tyypeille sähköpostia tai soittaa. On kuitenkin myös ehdokkaiden vastuulla tuoda esiin asennettaan, kykyjään tai kokemustaan pelkkien vaalilupausten sijaan.

Puolueen valitseminen on tärkeää, mutta kaikista tärkeintä on antaa äänensä ehdokkaalle, jonka asenteeseen ja kykyihin edistää asioita voi luottaa. Minä lupaan Petrille ja jokaiselle pohjalaiselle, että itsellesi oikean, kyvykkään ehdokkaan löydät sosialidemokraattien listalta omasta kunnastasi.

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE