Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Mielipiteet

Älä maksa hyväosaisen työttömyysturvaa

Kesä saapuu ja niin saapuvat myös kesätyöntekijät työpaikoille. Pääluottamusmiehenä on pakko muistuttaa ajankohtaisesta aiheesta, nimittäin ammattiliitosta ja siihen kuulumisen tärkeydestä.

Pohjoismaat ovat paratiisi ja muu maailma on ”se normaali” työelämäkysymyksissä. Näin minulle kuvasi maailmaa eräs Ruotsin pitkäaikainen kansainvälisiin työelämän oikeuksiin erikoistunut henkilö. Mikä nyt sitten esimerkiksi Suomesta tekee ”paratiisin”, sillä palkankorotuksia ei näy ja työaikakin pitenee?

Oikeus olla eri mieltä
YK tunnustaa järjestäytymisvapauden, sekä oikeuden työtaisteluun ILO:n yleissopimuksissa C87 ja C98. Näiden toteutuminen on yleistä länsimaissa, mutta kehittyvissä talouksissa näistä tapellaan joka vuosi.

Työehtosopimus
Työehtosopimukset eivät ole yleisiä länsimaissa, mutta suomalainen yleissitovuus on poikkeuksellista. Yleissitovuus tuo turvan niillekin, jotka eivät ole jostain syystä järjestäytyneet ammattiliittoon. Jos järjestäytymättömyys on tahallista, niin yleensä sellaisista henkilöistä käytetään vapaamatkustaja-nimitystä. Se on ihan oikea kuvaus, sillä muut maksavat hänenkin oikeuksien toteutumisesta, sekä siitä rakenteesta, jota kaikkien etujen valvominen vaatii.

Kolmikanta
Hetkinen… Mutta jos me olemme järjestäytyneitä ja yleissitovuuskin on kattavaa, niin eikö meidän kannattaisi vaikuttaa myös niihin yhteiskunnallisiin asioihin, jotka ovat työpaikan ulkopuolella? Kyllä! Juuri tätä varten on ns. kolmikanta, jossa tätä dialogia käydään yhdessä valtion, työnantajien ja työntekijöiden kesken. Tätä kolmikantaista keskustelua ay-liike käy kokoajan mm. perhe-etuuksiin, työttömyysturvaan ja opiskeluun liittyvissä asioissa.

Maan hallitus on kuitenkin se taho, joka tässä maassa lopullisesti päätökset tekee. Viimeaikoina on tullut palkansaajalle niin sanotusti takkiin maan hallituksen taholta, kun työaikaa on pidennetty ja jopa leikattu palkkaa. Ilman ay-liikettä ja kolmikantaa leikkaukset ja työnajanpidennykset olisivat olleet ainakin nelinkertaisia, tämä käy ilmi maan hallituksen alkuperäisistä suunnitelmista. Tähän paras lääke on äänestää ay-liikkeen kannattajaa jokaisessa vaalissa.

Vahva
Ay-liike on vahva, mutta vain niin vahva kuin on sen järjestäytymisaste. Tätä varten työnantajat ovatkin perustaneet yksityisen työttömyyskassan YTK:n. Se on tällä hetkellä Suomen suurin työttömyyskassa. Jostain syystä moni pienituloinen palkansaaja ja opiskelija on unohtanut järjestäytymisen tärkeyden ja liittynyt siihen. Aina kun vähätuloinen liittyy YTK:hon, taputtavat hyväosaiset karvaisia käsiään, sillä siihen hekin kuuluvat. YTK:n maksu on euromääräinen, kun liiton kautta työttömyyskassan maksu on yleensä prosenttiperusteinen. Hyväosainen ja –tuloinen hyötyy aina eniten siitä, että myös vähätuloinen maksaa saman euromäärän kuin hyvätuloinen. YTK:ssa käytännössä maksat rikkaan työttömyysturvaa ja ajat hyväosaisten asiaa.

Osallistu oman yhteiskunnallisen turvan säilyttämiseen liittymällä ammattiliittoon!

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE