Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Älä muuta Helsinkiin, saat tuhansia euroja – VATT moittii järjestelmää

Kari Hulkko
Suomen aluepolitiikka ohjaa VATT:in mielestä ihmisiä asumaan väärissä paikoissa.

Suomen valtionosuusjärjestelmä ja verotus ohjaavat ihmisiä asumaan väärissä paikoissa, arvioi Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT.

Demokraatti.fi/STT

Järjestelmä jarruttaa kaupungistumista ja vähentää hyvinvointia, koska ihmisten saama etu muutosta tuottavammalle alueelle verotetaan pois.

Esimerkiksi Tunturi-Lapissa asuvaa perhettä kannustetaan useilla tuhansilla euroilla vuodessa olemaan muuttamatta Helsingin seudulle, VATT arvioi.

Viime vuonna kunnille maksettiin valtionosuuksia 8,5 miljardia euroa. Niillä suositaan matalan tuottavuuden alueita korkeamman tuottavuuden alueiden kustannuksella.

– Ihmisiä ei pitäisi kannustaa asumaan matalan tuottavuuden alueilla, koska se alentaa yhteiskunnallista hyvinvointia. Politiikan pitäisi olla alueellisesti neutraalia ja kohdella eri alueilla asuvia ihmisiä samalla tavalla, erikoistutkija Heikki Pursiainen huomauttaa.

Ihmiset ovat tuottavampia kaupungeissa kuin maaseudulla.

Pursiaisen mukaan aluepolitiikan pitäisi pikemminkin edistää keskittymistä kuin vastustaa sitä.

VATT:in erikoistutkija Tuukka Saarimaa arvioi, että Suomessa harjoitetaan hajauttavaa eikä keskittävää politiikkaa, toisin kuin julkisessa keskustelussa usein väitetään.

VATT huomauttaa analyysissään, että taloustieteellinen kirjallisuus korostaa kaupungistumisen kasautumishyötyjä. Ihmiset ovat tuottavampia kaupungeissa kuin maaseudulla ja tuottavuus kasvaa nopeimmin paikoissa, joissa on paljon muita ihmisiä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE