Politiikka

Ala-Nissilä vaatii EIP:n paikan täyttöön ilmoittautumismenettelyä – Kritisoi Vapaavuorta, kun työ jää kesken: ”Se ei ole hyvä tapa”

Lehtikuva / Vesa Moilanen
Olavi Ala-Nissilä (kuvassa) ei pidä hyvänä, että Jan Vapaavuori on lopettamassa kautensa Euroopan investointipankissa kesken.
Lehtikuva / Vesa Moilanen
Olavi Ala-Nissilä (kuvassa) ei pidä hyvänä, että Jan Vapaavuori on lopettamassa kautensa Euroopan investointipankissa kesken.
Lehtikuva / Vesa Moilanen
Olavi Ala-Nissilä (kuvassa) ei pidä hyvänä, että Jan Vapaavuori on lopettamassa kautensa Euroopan investointipankissa kesken.

Kansanedustaja Alexander Stubbia (kok.) puuhataan Euroopan investointipankin (EIP) varapääjohtajaksi, kun nykyinen varapääjohtaja Helsingin Jan Vapaavuori (kok.) on hyppäämässä kesken kauden Helsingin pormestariksi.

Stubbin mahdollista nimitystä puuhaa kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo, joka on kertonut keskustelleensa asiasta Stubbin kanssa. Stubb harkitsee vakavasti.

Kaikki eivät olet tyytyväisiä asian etenemiseen pienessä piirissä. Keskustan kansanedustaja Olavi Ala-Nissilä kertoo Demokraatille henkilökohtaisena näkemyksensä, jonka hän arvelee olevan ”vähän laajempikin näkemys”.

Ala-Nissilän mukaan toimielimissä, jotka eivät ole esimerkiksi EU-komission tapaan poliittisia, olisi hyvä olla julkinen ilmoittautumismenettely. Näin siis myös Investointipankin johtoon haettaessa.

Ala-Nissilä viittaa oikeuskansleri Nikulan aikaan, jolloin myös Suomen Pankin johtokunnan jäsenet piti alkaa valita ilmoittautumismenettelyllä oikeuskanslerin puututtua asiaan.

– Avoin julkinen ilmoittautumismenettely, hakemismenettely olisi nykyaikaa. Sen jälkeen tietenkin tehdään sitten päätökset, Ala-Nissilä paaluttaa.
– Vaikka siinä on ehdolleasettamisesta kysymys, mutta kun on kuitenkin julkisesta virasta kysymys niin tällainen läpinäkyvyys tarvitaan, Ala-Nissilä lisää.

Kokoomuksella mainiot asemat.

Ala-Nissilä ei ota kantaa siihen, olisi EIP:n varapääjohtajan paikan meneminen Stubbille ja kokoomukselle oikea ratkaisu. Kokoomus on pärjännyt mainiosti EU-virkojen jaossa. Jyrki Katainen (kok.) on komission varapuheenjohtaja ja puolueella on myös jäsen Euroopan tilintarkastustuomioistuimessa, entinen puheenjohtaja Ville Itälä.

Itälä nappasi aikanaan paikan, jossa Ala-Nissilä oli ollut ja jossa Ala-Nissilä olisi ollut myös halukas jatkamaan.

Ala-Nissilä ei lähde kommentoimaan myöskään kokoomuksen hyviä asemia.

– En sitä kommentoi, mutta tähän avoimuuteen kiinnitän huomiota.

Myös Euroopan tilintarkastustuomioistuimeen pitäisi Ala-Nissilän kukaan valita ilmoittautumismenettelyllä. Hän toteaakin, että eduskunnan tarkastusvaliokunnassa, jossa hän on, asiasta voisi käydä keskustelua.

Ala-Nissilä katsoo myös, että niin Euroopan tilintarkastustuomioistuimeen kuin Euroopan investointipankissa pitäisi istua kaudet loppuun. Hän viittaa suoraan Vapaavuoreen, joka on nyt jättämässä paikkansa ja siirtymässä pormestariksi.

– Kun ollaan kaksi vuotta ja lähdetään kesken pois niin se ei ole hyvä tapa. Näihin pitäisi sitoutua koko ajaksi.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat