Kolumnit

Älä usko kuulopuheisiin – ota selvää

Jukka-Pekka Flander
Jukka-Pekka Flander
Jukka-Pekka Flander

Valeuutiset ovat Suomessakin vieneet etenkin verkkokeskustelua raiteiltaan. Keskustelua ovat dominoieet erityisesti pakolaisten ja maahanmuuttajien rikoksista kertovat tekaistut tarinat. Aina on toki ollut valeuutisia, mutta nyt niiden megafonivaikutus on moninkertainen, kun ihmiset infotulvan alla hakeutuvat yhä enemmän samanmielisten seuraan.

Jos ihminen seuraa lehtiä, hän väkisinkin näkee ainakin otsikoissa useita eri näkökulmia, mutta somessa voit elää omassa infokuplassa.

Amerikan vaalien alla huomasin sosiaalisessa mediassa monen ystävienikin jakavan uutista, jossa väitettiin Twitter-yhtiön bannanneen Donald Trumpin käyttäjätilin kokonaan. Liian hyvää ollakseen totta?  Se olikin pelkkä valeuutinen, johon haluttiin uskoa.

Presidentti oli pannut valeuutisen liikkeelle.

Suomen mediatilan täytti viikko sitten ”saunapalvigate”, jossa uutisoitiin EU:n kieltävän saunapalvin tuotannon. Lihatuottajat ja Suomen kansa legendaarista Juha Mietoa myöden nousivat barrikadeille kinkun puolesta. Totuus on tarinaa tylsempi: syöpää aiheuttaviin PAH-yhdisteisiin liittyvään direktiiviin ei kuulu kinkkukieltoja.

Samaisella kinkkuviikolla maailma värisi järkyttävän Ruotsin terrori-iskun edessä, kun Amerikan presidentti puhui Foxin uutisissa teon julmuudesta. Ruotsalaiset itse olivat ihmeissään: mitään terroritekoa kun ei Trumpin lausunnoista huolimatta ollut koskaan tapahtunut. Presidentti oli pannut valeuutisen liikkeelle.

Työväenlaulussa Oppimisen Ylistys sanotaan ”älä pelkää kysyä, toveri. Älä usko kuulopuheisiin, ota selvää”. Se on hyvä ohjenuora jokaiselle minkä tahansa uutisen edessä. Disinformaation mylläämässä maailmassa mediakriittisyydelle ja faktantarkistukselle on kysyntää.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat